Utorak 19 Listopad 2021

Pretraga

ESKLUZIVNO

17 Velj 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
evropa"Zbog kriminala, korupcije i cenzure za Hrvatsku nema mjesta u EU"


JADRANKA KOSOR i Gordan Jandroković u zadnje vrijeme često provode dane naslikavajući se s europskim političarima koje, naoružani lažnim osmijehom, uvjeravaju da je Hrvatska spremna ući u Europsku uniju. Redovito iz hrvatske Vlade stižu informacije o podršci koja im navodno stiže iz europskih institucija. Nemoguće je, međutim, pobjeći od činjenice kako među europarlamentarcima i dalje ima mnogo onih koji ne vjeruju da je Hrvatska spremna za Europu.

Nedavno je na tu temu progovorio Roger Helmer, u pismu adresiranom na čelne ljude HRT-a, koje je prozvao zbog narušavanja slobode govora i provođenje rigidne cenzure u korist vladajućeg HRT-a. No, još dalje je otišao njegov kolega iz i sunarodnjak Geoffrey Van Orden u svom govoru pred plenumom Europskog parlamenta u Strasbourgu. Van Orden se direktno okomio na vladu Jadranke Kosor, optuživši premijerku i njezin kabinet da izbjegavaju važne pravosudne reforme i obračun s korupcijom. Van Orden se također dotakao cenzure u hrvatskim medijima, što Europa očito doživljava kao vrlo ozbiljan problem. Index.hr u suradnji s Adriatic Institutom prvi u Hrvatskoj donosi govor Van Ordena.
"Hrvatska Vlada jedva se pozabavila problemom korupcije"

Gotovo je otvoreno Van Orden kazao da ovakva Hrvatska, koja je desetljećima bila plodno tlo za organizirani kriminal i korupciju na najvišoj političkoj razini, nema što raditi u Europskoj uniji. "Bilo bi žalosno da pristupni proces postane samo formalnost, koja ovisi isključivo o subjektivnom političkom hiru. Tako bi se postavio vrlo loš primjer i za druge zemlje koje kandidiraju za članstvo, kao i za postojeće članice, a i ozbiljno bi se doveo u pitanje međunarodni kredibilitet Europske unije", oštar je bio Van Orden koji u Europskom parlamentu predstavlja Konzervativnu stranku britanskog premijera Davida Camerona.
ne_u_evropu

Oboružan činjenicama o situaciji u kojoj se Hrvatska danas nalazi, Van Orden se u svom govoru dotaknuo najviših dužnosnika optuženih za korupciju - Ive Sanadera, Berislava Rončevića i Damira Polančeca. "Neki ovo možda gledaju kao dokaz antikorupcijske borbe u Hrvatskoj - ali ove činjenice zapravo samo ukazuju na dubinu oboljenja s kojim se Vlada jedva pozabavila", kaže Van Orden koji tvrdi da se ne može govoriti o bilo kakvim rezultatima antikorupcijske borbe, sve dok sudovi ne počnu donositi pravomoćne presude.
Kosor prozvana zbog petljanja u uređivačku politiku HRT-a

A hrvatsko je sudstvo, ističe Van Orden, već posebna priča: "Hrvatska, zemlja od 4,5 milijuna ljudi, pati pod teretom od gotovo milijun zaostalih sudskih slučajeva među kojima je velik broj slučajeva povezano s problemom vlasničkih prava". Ugledni europarlamentarac, u čijoj biografiji stoji i da nosi čin generala, da je kao stručnjak za sigurnost okupirao izvršnu poziciju u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu i da je bio član Europske komisije zadužen za vanjsku i sigurnosnu politiku, poentirao je tvrdnjom da je upravo "raširena korupcija u politici i pravosuđu dovela do neuspjeha u obračunu s organiziranim kriminalom koji je direktno povezan s Balkanskom rutom".  

Posebno se Van Orden u svom govoru dotaknuo stanja u hrvatskim medijima, s naglaskom na HRT. Jednako kao i nedavno Helmer, Van Orden je upozorio da su novinari na javnoj televiziji prisiljeni djelovati pod izrazitim političkim pritiskom. "Hrvatska Vlada nedavno je na javnoj televiziji HRT otkazala nezavisne emisije koje su se bavile problemima korupcije", kaže Van Orden koji je bez ustručavanja direktno prozvao premijerku Kosor za uplitanje u uredničku politiku na Prisavlju, a čiji je govor, može se čuti u Bruxellesu, posebno snažno odjeknuo u zemljama sa snažnom tradicijom vladavine prava poput Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske i nordijskih zemalja.

Pise.Petar vidov
Izvor.Index.hr

kriminal,korupcija.cenzura

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno