Utorak 19 Listopad 2021

Pretraga

teleportacija informacija

06 Srp 2014
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

teleportacija informacija

Naučnici uspješno teleportovali informacije
Tehnologija se može iskoristiti za izuzetno brz prijenos podataka te stvaranje bržih kompjutera i bržeg interneta.

Iako možda teleportacije, kakve se mogu vidjeti u filmovima i serijama "Zvjezdane staze", nikada nećemo imati, ne znači da taj princip ne možemo iskoristiti za teleportaciju informacija i – stvoriti ekstremno brz internet.

Ustvari, ne da možemo iskoristiti taj princip, već su ga holandski naučnici već stvorili. Teleportovali su informaciju iz jednog elektrona u drugi koji je bio udaljen tri metra.

To otkriće, koje se desilo na Kavli institutu za nanonauku, pri Univerzitetu Delft, opisano je u istraživačkom radu objavljenom u magazinu Science. Malo bolje informisani reći će da to i nije neka vijest jer je kvantna teleportacija postignuta mnogo ranije.

 

Ali ono što ovaj eksperiment razlikuje od drugih jeste što su ovaj put sve informacije uspješno prebačene.

    "Unikatna stvar naše metode jeste da će teleportovanje raditi 100 posto", prof. Hanson.

Ova tehnologija može se iskoristiti za izuzetno brz prijenos podataka i time – za stvaranje bržih kompjutera i bržeg interneta.

Ovaj vid teleportacije ni u teoriji nije isti kao onaj koji se može vidjeti u naučnofantastičnim filmovima jer nema fizičkog pomjeranja stvari.

Informacije, koje se prenose, nalaze se u obliku kvantnih bita – kubita – koji određuju stanje rotacije elektrona.

Kvantni internet

Ovaj razvoj je veoma važan korak naprijed ka stvaranju kvantne mreže komunikacija među budućim ultrabrzim kvantnim kompjuterima – kvantnom internetu.

Kvantni kompjuteri bit će u mogućnosti rješavati mnoge važne probleme koje ni današnji superkompjuteri nisu u stanju riješiti.

Osim toga, kvantni internet će omogućavati potpuno siguran transfer informacija jer će prisluškivanje biti suštinski nemoguće u takvoj mreži.

Da bi ostvarili teleportaciju, naučnici su koristili neobičan fenomen: uplitanje.

"Uplitanje je diskutabilno najčudnija i najintrigantnija posljedica zakona kvantne mehanike", kaže šef istraživačkog projekta prof. Ronald Hanson.

"Kada se dvije čestice upletu, njihovi identiteti se spoje: njihovo kolektivno stanje je precizno određeno, ali individualni identitet svake čestice nestaje. Upletene čestice se ponašaju kao jedna, čak i kada se nalaze na velikoj međusobnoj udaljenosti. U našem testu je ta udaljenost iznosila tri metra, ali u teoriji te čestice se mogu nalaziti na različitim stranama svemira. Einstein nije vjerovao u ovo predviđanje i zvao ga je 'sablasnom akcijom na daljinu'. Brojni eksperimenti, s druge strane, potvrđuju postojanje uplitanja."

Hansonova istraživačka grupa prva je uspješno teleportovala informacije između kubita na različitim kompjuterskim čipovima.

"Unikatna stvar naše metode jeste da će teleportovanje raditi 100 posto. Informacija će uvijek stići na odredište. Osim toga, metoda ima potencijal da bude 100 posto precizna“, kaže Hanson.

Mini zatvori

Hansonova istraživačka grupa stvara kubite koristeći elektrone u dijamantima.

„Koristimo dijamante jer se 'mini zatvori' za elektrone stvaraju u ovom materijalu kadgod se atom nitrogena nađe na mjestu jednog od atoma ugljena. Činjenica da možemo individualno posmatrati ove minijaturne zatvore, omogućuje nam da ih proučavamo. Možemo postaviti rotaciju tih čestica, potvrditi rotaciju i kasnije čitati informacije. I to radimo u materijalu od kojeg se mogu praviti čipovi. Ovo je veoma važno, jer mnogi vjeruju da samo sistemi bazirani na čipovima mogu biti praktično upotrijebljeni“, objašnjava Hanson.

Hanson planira ponoviti eksperiment ovog ljeta na udaljenosti 1.300 metara, gdje će čipovi biti locirani u različitim zgradama u kampusu. Ovaj eksperiment bi mogao biti prvi koji će ispunjavati kriterije 'Bellovog testa bez rupe' te bi mogao osigurati konačni dokaz kojim bi se oborilo Einsteinovo odbijanje uplitanja.

Različite istraživačke grupe, uključujući i Hansonovu, trenutno pokušavaju biti prve koje će odraditi "Bellov test bez rupe" koji se smatra svetim gralom kvantne mehanike.

 

preneseno sa
http://piramidasunca.ba/bs/google-zanimljivosti/item/9341-nau%C4%8Dnici-uspje%C5%A1no-teleportovali-informacije.html

 

 

 

 

 

 

 

 

„Koristimo dijamante, jer se 'mini zatvori', za elektrone, stvaraju u ovom materijalu, kadgod se atom nitrogena nađe na mjestu

        

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno