Ponedjeljak 25 Listopad 2021

Pretraga

Medicina

Otkriće tajne starenja nagrađeno Nobelom za medicinu

07 Lis 2009
(Reading time: 1 minute)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
doktori, otkriven, gen, vječne, mladostiAmerički znanstvenici Elizabeth Blackburn, Carol Greider i Jack Szostak dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu. Oni su nagrađeni za svoje doprinose u istraživanjima procesa starenja stanice, odnosno za otkriće kako enzim telomeraza i telomere štite kromosome od degradacije.

Znanstvenicima je već nekoliko desetljeća poznato da se stanica nakon određenog broja dioba prestaje dijeliti. Krivci za taj neumitni biološki proces jesu telomere, komadići DNK koji se nalaze na krajevima kromosoma štiteći ih na načini na koji to čini plastična ovojnica na kraju naše vezice za cipele... Pri svakoj diobi stanice telomera se skraćuje i stanica stari, a nakon određenog broja dioba toliko je osakaćena da se stanica više ne može dijeliti.  Ovogodišnji Nobelovi laureati otkrili su kako funkcioniraju telomere te enzim telomerazu koji ih oblikuje.

Istraživanja Elizabeth Blackburn, Carol  Greider i Jack Szostak temelj su za razumijevanje procesa starenja stanica, ali i nastanka raka te niza drugih bolesti. Zanimljivo je da je medijska kuca Thompson Reuters prosli tjedan najavila da su Blackburn, Greider i Szostak najveći favoriti za ovogodišnjeg Nobela za medicinu.
O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno