Utorak 27 Veljača 2024

Pretraga

Nova saznanja

Polarna svjetlost iznad slovenije,ili....!!

04 Ožu 2014
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Aurora-borealis slovenija                         

Polarna svjetlost iznad Slovenije,šta li se to događa u svemiru ili sa planetom zemljom,da li je toliko zemljin eletromagnet oslabija.
U nastavku članak koji je prenesen sa t-portala
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Prekrasna predstava aurore borealis koja je prošli tjedan oduševila milijune stanovnika sjevernijih krajeva Europe, mogla se vidjeti čak i iz Slovenije, javljaju naši susjedi


Ples crvenkastog svjetla sa Žagarjevog vrha (568 m) snimio je slovenski fotograf astronomskih pojava Javor Kac (http://www.orion-drustvo.si/MBKTeam/sunrora/20140227.htm)          
Budući da se ovo mjesto nalazi na gotovo jednakoj zemljopisnoj širini kao Koprivnica, postoji mogućnost da se mogla vidjeti i iz Hrvatske
Aurora se rijetko vidi u našim krajevima, daleko od polarnih predjela. Iz Hrvatske je viđena dvaput 1991. pa zatim 2000. i 2003. godine. U posljednjih 250 godina zabilježeno je nešto više od 30 viđenja na širinama od 42 do 45,5 °N, te dužinama od 13 do 19 °E, dakle na prostoru koji obuhvaća veći dio Hrvatske, Slovenije i BiH. Crvenkasta aurora koja je viđena u studenom 1991. trajala je nekoliko sati. Budući da je tada u Hrvatskoj bjesnio rat, ljude koje je zahvatila panika bilo je teško uvjeriti da je to samo prirodna pojava.
Prema statističkim podacima, stanovnicima naše zemlje u životu se samo jedan ili dva puta pruža prilika da vide polarnu svjetlost.

Prvi Hrvat koji je pisao o aurori bio je Ruđer Bošković.

Treći najsnažniji bljesak

Prošlotjedna polarna svjetla nad Europom uzrokovao je vrlo moćan bljesak kategorije X-4,9 koji je NASA zabilježila na Suncu. Bljesak je nastao na istočnom rubu Sunca u skupini pjega AR 1991 koja se proteže na velikom području od 150.000 km.
Naš stručnjak za sunce Jaša Čalogović sa Zvjezdarnice Hvar kaže da ovaj snažan bljesak ipak nikoga nije uzbudio jer je nastao na istočnom dijelu Sunca koji nije geoefektivan, odnosno ne utječe snažno na Zemlju.

'Skupina pjega AR 1991 u narednih desetak dana putovat će prema zapadnom horizontu Sunca. Za to vrijeme postoji mogućnost javljanja još nekih jačih bljeskova. Prošlotjedni bljesak bio je treći najjači u ovom Sunčevom ciklusu. Brzina čestica bila je velika - oko 480 km u sekundi, a orijentacija magnetskog polja je bila suprotna od Zemljinog, pa je njezin efekt bio snažniji', rekao je Čalogović.

Prema procjenama NOAA-e vjerojatnost javljanja bljeska srednje klase M za danas je oko 70 posto, a najsnažnije klase X oko 25 posto.
Kako je aurora izgledala nešto sjevernije, nad Britanijom, možete vidjeti u videu dolje.


 

preneseno sa
http://www.tportal.hr/vijesti/znanost/319031/Polarna-svjetlost-vidjela-se-i-u-Sloveniji.html

 

 

 

 

 

'Skupina pjega, AR 1991 u narednih, desetak dana ,putovat će prema, zapadnom horizontu Sunca

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno