Petak 8 Prosinac 2023

Pretraga

Prirodne znanosti

Budi se supervulkan u Yellowstoneu?

02 Velj 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
vulkanJe li supervulkan Caldera u američkom Nacionalnom parku Yellowstone spreman na erupciju prvi put nakon 600.000 godina? Može li erupcija potencijalno najopasnijeg i najvećeg vulkana na svijetu “pomesti” najmanje dvije trećine Sjedinjenih Država, pitanja su koja zadaju glavobolju brojnim znanstvenicima, navodi britanski “Daily Mail”.

U posljednje vrijeme, naime, supervulkan, koji se nalazi u podnožju Nacionalnog parka Yellowstone u Wyomingu, pokazuje znakove buđenja. Znanstvenici bilježe osjetno jače djelovanje vulkana nakon 2004. godine.

Riječ je o “yellowstoneonskoj Calderi”, a to je zapravo velika komora puna lave koja se nalazi ispod najstarijeg nacionalnog parka, što se prostire područjima zapadnoameričkih saveznih država - Wyoming, Montana i Idaho. Vrela magma ispod 70 kilometara velikog supervulkana, koja grije gejzire Yellowstonea, “progorjela” je dvostruki tekstonski štit - navode stručnjaci.

U bazenu magme je dovoljno lave i pepela, pa bi u slučaju “buđenja” vulkana došlo do pada temperature u cijelom svijetu, tvrde neki znanstvenici.

Toksični zrak

Oni koji godinama prate Yellowstone predviđaju da bi se erupcija mogla događati u četiri faze. U prvoj i drugoj fazi podići će se tlo i povećati aktivnost gejzira. U trećoj fazi je predviđen veći broj potresa, a u četvrtoj će se osloboditi otrovni plinovi, i to neposredno prije erupcije.

Znanstvenici su posljednji put upozoravali na mogućnost erupcije 2005. godine, ali nisu mogli sa sigurnošću reći kada bi se točno vulkan mogao aktivirati. Inače, supervulkan Caldera je eruptirao tri puta tijekom posljednjih 2,1 milijun godina.

Pretpostavlja se da je bilo oko 30 manjih erupcija, a posljednja je bila prije 70.000 godina, navodi “Daily Mail”.

U slučaju erupcije, zbog toksičnog zraka ljudi bi napustili dvije trećine teritorija Sjedinjenih Država, navodi britanski list.

Zračni promet bio bi obustavljen, a djelić kaosa mogli smo vidjeti i kada je prošle godine, nakon 200 godina mirovanja, eruptirao vulkan u Islandu i izazvao izvanredno stanje u zemlji.

Znanstvenici kažu kako bi islandski vulkan, koji se probudio u travnju 2010. i izazvao kaos u prometu, bio tek mala nevolja u usporedbi s tragedijom koja bi mogla nastati u slučaju erupcije Yellowstonea, potencijano najopasnijeg vulkana na svijetu.

Zbog nedostatka podataka, znanstvenici još ne mogu sa sigurnošću reći kada će se Caldera probuditi i donijeti ledenu pustoš.

http://www.slobodnadalmacija.hr

LOLA WRIGHT

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno