Utorak 19 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

SUPERNOVA

09 Ruj 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
supernova
Mlada supernova u blizini zemlje oduševila astronome

 

KALIFORNIJSKI su astronomi otkrili najsjajniju supernovu takve vrste, najbližu Zemlji od svih uočenih u posljednjih 25 godina, uočivši sjaj sićušne autodestruktivne zvijezde koja je od Zemlje udaljena "svega" 21 milijun svjetlosnih godina, a koja će uskoro biti vidljiva i amaterskim promatračima neba.

Vjeruje se kako je do otkrića objavljenog u srijedu došlo u prvim satima rijetke kozmičke eksplozije snimljene posebnim teleskopom u opservatoriju Palomar u blizini San Diega, uz pomoć superkompjutera koji su smješteni u vladinim laboratorijima u Berkeleyu.

Ovo otkriće supernove u njezinom samom nastanku, a koja se, prema svemirskim razmjerima, nalazi poprilično blizu planeti Zemlji, izazvalo je opće oduševljenje astronoma diljem svijeta, koji će supernovu promatrati svim raspoloživim teleskopima, pa i divovskim Hubbleom, javlja Reuters.

Mlada supernova dobila je naziv PTF11kly, a najvjerojatnije će postati najpromatranijom i najproučavanijom supernovom u povijesti. Peter Nugent sa sveučilišta Berkeley, koji ju je prvi uočio prozvao ju je svemirskim klasikom, koji se odigrava u galaksiji Pinwheel, smještenoj u sazviježđu Ursa Major.

Prvotno uočena 24. kolovoza, supernova je sjajnija iz minute u minutu, a u razdoblju od samo jednog dana postala je 20 puta sjajnija. Vrhunac svog razvitka imat će između 9. i 12. rujna, kada će dalekozorom ili malim teleskopom biti vidljiva i astro entuzijastima.

Imat će plavičasto bijelu boju, a vidjet će se malo iznad i lijevo od posljednje dvije zvijezde u Ursi Major.

Supernove ovog tipa, klasificirane kao događaji "Tipa 1a" dešavaju se kada poput ogromne termonuklearne bombe eksplodiraju zvijezde bijeli divovi, izrazito velike gustoće, veličine približne onoj naše planete, no mase veće od našeg Sunca.

Eksplozija materiju, koja će naposljetku oblikovati nove zvijezde i planete, doslovno razbaca u svim smjerovima brzinom koja iznosi desetinku brzine svjetlosti. Ovakvi se događaji, koje znanstvenici koriste ne bi li izmjerili širenje svemira, dešavaju jednom među svakih pet novonastalih supernova.

Slične su se supernove u sazviježđu Pinwheel dogodile najmanje tri puta ranije, 1909.,1951. i 1970., no instrumenti kojima će se ova supernova promatrati mnogo su sofisticiraniji nego nekoć i znanstvenicima će pružiti mnogo bolji uvid u ovaj neuobičajen svemirski fenomen.

http://www.index.hr

Eksplozija, materiju, koja će, naposljetku, oblikovati

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno