Ponedjeljak 25 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

ALKOHOL

04 Lis 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
alkohol


Što alkohol zapravo radi vašem tijelu?

Kratkoročno gledano od alkohola imamo jak mamurluk, umorni smo i ne izgledamo dobro, no što alkohol čini tijelu na duge staze je daleko ozbiljnije.

Rak dojke i usne šupljine, bolesti srca, moždani udari i ciroze jetre samo su neke od posljedica, no tu su i posljedice na mentalno zdravlje, pogoršanje pamćenja i oslabljena plodnost. Liječnici su opazili da alkoholičari imaju problema s probavom, na njihovom nateknutom licu pojavljuju se mrlje, imaju problema sa spavanjem, a kod žena je pojačano nakupljanje celulita.

Dr KJ Patel je istražujući utjecaj alkohola na miševe došao do važnih zaključaka. Naime, samo jedna doza alkohola bila je dovoljna da u genomu fetusa dođe do raznih anomalija, a samo tri pića na dan snažno povećavaju mogućnost obolijevanja od raka. Jedna prošlogodišnja studija pokazala je da je, kad se uzme u obzir utjecaj na pojedinca i društvo, alkohol daleko opasniji od heroina i cracka, kao i od kokaina i duhana jer je u daleko široj upotrebi.

Postavlja se pitanje koliko se zapravo smije popiti alkohola, a da tijelu ne šteti. Prije se smatralo kako žene ne bi smjele popiti više od dva pića na dan, a muškarci do četiri, no liječnici upozoravaju kako su bezopasne količine alkohola daleko manje. 'Ne možemo ljudima sa sigurnošću reći koliko netko smije popiti, no ono što znamo jest što manje pijete, manja je mogućnost da obolite od neke bolesti. Ljudi vole popiti čašicu alkohola, no moraju biti svjesniji o kakvom se riziku zapravo radi', kazala je za BBC ravnateljica Instituta za alkohol Katherine Brown.

Autor

J.G.

Preuzeto sa

http://dnevnik.hr

 

 

 

Postavlja, se pitanje, koliko se, zapravo smije, popiti alkohola

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno