Srijeda 20 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

CIKLUS 25

31 Sij 2012
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
polarna_hladnoca

Novo istraživanje klimeBrinite o 'ciklusu 25', ne o globalnom zagrijavanju!
Znanstvenici odjela za klimatska istraživanja na sveučilištu East Anglia u svom su posljednjem istraživanju doveli u pitanje prihvaćenu interpretaciju da se Zemlja zagrijava. Kažu, zagrijavanje je prestalo još 1997. godine, a sada nas više treba brinuti 'ciklus 25'
Naime, prošlog tjedna je britanska meteorološka služba Met u suradnji sa znanstvenicima sveučilišta East Anglia objavila posljednje podatke o globalnoj temperaturi, koji pokazuju da se Zemlja nije zagrijavala posljednjih 15 godina!

Zaključci se temelje na podacima čak 30.000 mjernih stanica. Zagrijavanje je, kažu, prestalo nakon velikog prirodnog fenomena El Nino 1998. godine, a podaci ukazuju da možda idemo prema 'mini ledenom dobu', piše Daily Mail.

Tu tvrdnju potkrepljuju izjavama znanstvenika koji upozoravaju da Sunce, nakon emitiranja neobično visokog nivoa energije tijekom 20. stoljeća, sada ide ka 'velikom minimumu' zračenja topline, što znači da nam prijete hladna ljeta, oštre zime i kraći vremenski periodi pogodni za uzgoj hrane.

Hladni 'ciklus 25'

Naime, solarna aktivnost varira u 11-godišnjem ciklusu, a na vrhuncu je povećan broj sunčevih pjega. Mi se sada nalazimo na vrhuncu onoga što znanstvenici zovu 'ciklus 25', ali broj sunčevih pjega je manji od polovice viđenih tijekom vrhunaca tog istog ciklusa u 20. stoljeću. Najviše zabrinjavaju analize stručnjaka NASA-e i Sveučilišta u Arizoni, zasnovane na mjerenjima magnetskog polja oko 193.000 kilometara ispod površine Sunca, koje ukazuju da će 'ciklus 25', čiji se vrhunac očekuje u 2022. godini, biti daleko slabiji.

Tako prema podacima koje je objavio britanski Met, postoji 92 posto izgleda da će i 'ciklus 25' i oni koji nastupe u sljedećim desetljećima biti jednako slabi ili slabiji od 'Daltonovog minimuma' - razdoblja od 1790. do 1830. kada su prosječne temperature u nekim dijelovima Europe pale za dva stupnja Celzija. Moguće je i da će novi pad solarne energije biti dubok kao 'Maunderov minimum' (prema astronomu Edwardu Maunderu), veoma hladan period između 1645. i 1715. godine, kada su se zamrzle londonska rijeka Temza i svi kanali u Nizozemskoj.

Ipak, u Metu tvrde da će posljedice biti "zanemarive", jer je utjecaj Sunca na klimu daleko manji od utjecaja ugljik-dioksida.

preuzeto sa
Danas.hr


Tako, prema, podacima, koje je, objavio britanski Met
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno