Ponedjeljak 25 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

DA LI JE SVE OTKRIVENO?

21 Lip 2012
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
sve_otkriveno
Je li Hawking otkrio tajnu teorije svega?
Nova teorijska istraživanja najpoznatijeg fizičara svijeta Stephena Hawkinga i njegovih kolega pokazala su da bi svemir mogao imati vrlo neobičnu geometriju nalik na grafike nizozemskog umjetnika Mauritsa Cornelisa Eschera.
Ova će vijest nedvojbeno oduševiti ljubitelje uvrnutih slagalica i nadrealnih građevina slavnog grafičara, no Hawkingov tim tvrdi da je njihova studija mnogo više od mentalne igre – da omogućuje ostvarenje geometrijskih zahtjeva što ih postavlja teorija struna, hipoteza koja je trenutačno najbolji kandidat za teoriju svega.
Naime, njihove se kalkulacije temelje na matematičkom obratu koji se do nedavno smatrao nemogućim, a ako se ideja održi, mogli bismo konačno shvatiti kako je svemir nastao u velikom prasku te ujediniti gravitaciju i kvantnu mehaniku.
Hawking, Thomas Hertog iz Instituta za teorijsku fiziku na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu u Belgiji i James Hartle s Kalifornijskog sveučilišta u Santa Barbari otkrili su model svemira koji se ubrzano širi unatoč tomu što ima negativnu kozmološku konstantu. To bi pak moglo značiti da bi teorija struna ipak mogla opisivati svemir koji vidimo.
Svoje modele utemeljili su na ideji da bi uz pomoć kvantne slike kozmologije mogli zaobići nedostatke opće relativnosti. U kvantnoj mehanici jedna jednadžba tzv. valna funkcija opisuje sva moguća stanja u kojima se kvantni objekt može nalaziti i svakome od njih pripisuje odgovarajuću vjerojatnost. Hawking i Hartle krenuli su u potragu za sličnom valnom funkcijom koja bi opisivala sve moguće svemire nastale u velikom prasku, uključujući i one u kojima Sunčev sustav nikada ne bi nastao ili bi se život razvio na drukčiji način. U proteklih 30 godina uvijek su operirali s pozitivnom konstantom, jer se smatralo da je ona neizbježna. Međutim, rezultati nisu bili elegantni, naprotiv. Naime, teorija struna jednostavno se ne slaže dobro s pozitivnom konstantom. Puno bolje odgovara joj escherovska geometrija.
U svom novom radu trojac je konačno odustao i napravio obrat - stvorio je cijeli niz modela svemira iz valnih funkcija s negativnom kozmološkom konstantom, a pokazalo se da se neki od njih ubrzano šire, baš poput našega.
"Pokazalo se da kvantna stanja automatski uključuju obje vrste svemira" - rekao je Hertog i dodao da su uz određene valne funkcije takvi svemiri čak najvjerojatniji ishod.
No postavlja se pitanje što s našim promatranjima koja pokazuju da je svemir ravan? Tim smatra da na sličan način na koji su Newtonovi zakoni mehanike za tijela koja susrećemo u našoj svakodnevnoj realnosti dobra aproksimacija Einsteinove teorije relativnosti, svemir nama možda izgleda ravan dok se zapravo temelji na escherovskoj geometriji.
Hertog priznaje da njihov rad još nije gotov, međutim, vjeruje da će negativna kozmološka konstanta na kraju dovesti do potpunog opisa svemira kakav vidimo. [tportal]
preuzeto sa
U svom, novom, radu, trojac je, konačno odustao
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno