Ponedjeljak 25 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

KATASTROFA NA POMOLU

04 Kol 2012
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
solarna_eksplozija

Eksplozija prijeti.Katastrofa zbog sunčeve superoluje?

Vremenske prilike u Sjedinjenim Državama ove su godine izrazito loše sa sušama, visokim temperaturama i olujama, no Sunčeva superoluja mogla bi biti puno gora i uzrokovati potpuni kaos.


Divovska eksplozija geomagnetskih čestica sa Sunca mogla bi uništiti 300, pa i više od 2100 visokonaponskih transformatora koji su temelj američkog elektroenergetskog sustava, upozorila je Nacionalna akademija znanosti (NAS).
To je navelo nekoliko vladinih agencija da izrade planove za takvu oluju koja bi se mogla dogoditi ove godine, budući da Sunce ulazi u aktivnu fazu poznatu kao sunčev maksimum koji će 2013. biti na vrhuncu. Američki stručnjaci procjenjuju da su šanse da se oluja dogodi u idućem desetljeću oko 7 posto. Njezine posljedice bile bi razorne poput udara golemog meteora u Zemlju.

Nestanak struje izazvao bi kaos, poput onoga kada je 600 milijuna Indijaca prošloga mjeseca ostalo bez električne energije dva dana za redom, piše HRT. U najgorem slučaju, voda i gorivo koje ovise o električnim pumpama prestat će teći u roku nekoliko sati, suvremena komunikacija će utihnuti, a mehanizirani promet zaustaviti, navode stručnjaci.

U izvještaju NAS-a navodi se da bi sunčevom superolujom bilo zahvaćeno više od 130 milijuna Amerikanaca, a u milijunima se procijenjuju i moguće žrtve takve katastrofalne nepogode.
preuzeto sa

Danas.hr
04.08.2012.


Nestanak, struje, izazvao, bi kaos, poput onoga
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno