Petak 15 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

GENETSKA RAČUNALA

04 Tra 2013
(Reading time: 1 - 2 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
REVOLUCIONARNA TEHNOLOGIJA
RIJEŠENA ZADNJA ZAGONETKA GENETSKIH RAČUNALA Mijenjat će naše stanice, zaustaviti viruse, liječiti rak...
STANFORD - Znanstvenici s Fakulteta Medicine na Sveučilištu Stanford izradili su prvi biološki tranzistor, koji se sastoji od DNK i RNK umjesto od silikona. Ovo revolucionarno rješenje nazvali su ‘transkriptor’.
Transkriptori su ključna komponenta za pojačavanje genetičke logike, poput tranzistora u elektronici, rekao je Dr. Jerome Bonnet, stručnjak za bioinžinjering i voditelj najnovijeg istraživanja.

- Biološka računala moći ćemo koristiti za proučavanje i reprogramiranje živih sustava, praćenje njihovog okoliša, i poboljšanje staničnih terapija, rekao je Dr. Drew Endy, profesor bioinžinjeringa na Stanfordu i stariji suradnik na istraživanju.
U elektronici, tranzistor upravlja kretanjem elektrona unutar strujnog kruga. U biologiji, transkriptor upravlja kretanjem specifičnog proteina, RNK polimeraze, po niti DNK.

- Iskoristili smo grupu prirodnih proteina kako bi ostvarili digitalnu kontrolu nad tokom RNK polimeraze, što nam je omogućilo da utječemo na formalnu logiku gena, rekao je Endy.

Transkriptori su omogučili stvaranje biološke verzije logičkih sklopova, koji mogu dati odgovor ‘istina’ ili ‘neistina’ na bilo koje biokemijsko pitanje postavljeno unutar stanice.

Biološki logički sklopovi treći su ključni segment bioloških računala. Prošle godine, Endy i njegov tim izradili su druga dva ključna elementa genetskih računala - sustav za pohranu informacija unutar DNK, te sustav za prijenos genetskih informacija od stanice do stanice - svojevrsni biološki internet.

Mogućnosti genetskih računala su nevjerovatna. Moguće je postaviti sustav koji bi rekao stanici da se prestane razmnožavati ukoliko su prisutni određeni faktori - na primjer, ukoliko se pronađu tragovi karcinoma. Bit će moguće proučavati djelovanje gena, bakterija i virusa na staničnoj razini, te ih reprogramirati i učiniti bezopasnima.

Kako bi ubrzali dolazak bioračunala, Endy i njegov tim su svoje kompletno istraživanje proglasili javnim dobrom i odrekli se intelektualnih i autorskih prava.

- Većina biotehnologije još uvijek nije ni zamišljena, a kamoli izvedena. Ako besplatno podijelimo osnovne alate svima, svi ćemo moći bolje surađivati, rekao je Bonnet.


preneseno sa
http://www.jutarnji.hr/dolazi-vrijeme-genetskih-racunala-mikroskopski-bio-tranzistori-proucavat-ce-i-mijenjati-nase-stanice--zaustaviti-viruse--lijeciti-rak---/1094852/


Mogućnosti, genetskih, računala, su ,nevjerovatna
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno