Nedjelja 17 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

UMJETNA KRV

31 Lis 2013
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

    krv_ilustracija 

Voda,sol i protein iz tkiva morskih crva:
Rumunjski zanstvenici otkrili recept za umjetnu krv.

GRUPA znanstvenika sa sveučilišta Babes-Bolai u gradu Cluj-Napoca u Rumunjskoj tvrdi da je stvorila recept za umjetnu krv te da su je testirali na miševima, koji su dobro reagirali. Testiranje na ljudima očekuje se kroz sljedeće dvije godine, budući da još uvijek postoji opasnost od ozbiljnih nuspojava. Ipak, znanstvenici naglašavaju kako se radi o velikom otkriću koje bi moglo spasiti milijune života.

Umjetna krv sadržava vodu, sol, albumin i hemeritrin - protein izdvojen iz morskih crva. Doktor Silaghi-Dumitrescu je uvjeren da će ovaj projekt biti uspješan jer protein koji koriste, za razliku od hemoglobina, ostaje stabilan kada ga se izloži fizičkom ili kemijskom stresu.

Znanstvenici naglašavaju kako bi proizvodnjom umjetne krvi mogli spriječiti nestašicu krvi u svjetskim bolnicama te spriječiti širenje zaraznih bolesti kroz donacije krvi. Dr. Dumitrescu naglašava da bi ovo otkriće moglo dovesti i do stvaranja "instant krvi" koja bi se dobivala tako da se umjetnoj krvi samo doda malo više vod.

Dosad je svaki pokušaj stvaranja umjetne krvi propao - tekućina je brzo postajala nestabilna kada bi bila izložena kemijskom ili mehaničkom stresu. Ipak, kako naglašava Dumitrescu, hemeritrin je mnogo otporniji od hemoglobina i samim time i mnogo stabilniji.

Glavni cilj znanstvenika sada je sintetizirati što veće količine umjetne krvne grupe 0-, odnosno univerzalnog davatelja, koju može primiti do 98 posto svjetske populacije.

preneseno sa
http://www.index.hr/vijesti/clanak/voda-sol-i-protein-iz-tkiva-morskih-crva-rumunjski-znanstvenici-otkrili-recept-za-umjetnu-krv/709090.aspx


Znanstvenici naglašavaju, kako bi proizvodnjom, umjetne krvi, mogli spriječiti ,nestašicu krvi

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno