Subota 4 Prosinac 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

Mlječna staza,puna života

05 Stu 2013
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

                         teleskop    

Gotovo 9 milijardi zvijezda u našoj galaksiji ima planete poput Zemlje

Svaka peta zvijezda, poput Sunca, u Mliječnom putu ima pripadajući planet veličine Zemlje koji je na odgovarajućoj udaljenosti koja omogućuje da na svojoj površini ima vodu kao ključni sastojak života, pokazalo je američko znanstveno istraživanje.

Analiza temeljena na obradi podataka koje je u tri godine prikupio NASA-in teleskop Kepler pokazuje da je galaktika dom oko 10 milijarda potencijalno naseljivih svijetova.

Broj eksponencijalno raste ako se uračunaju planeti koji kruže oko hladnijih crvenih patuljastih zvijezda, najčešćih zvijezda u galaktici. 'Planeti su, čini se, prije pravilo nego iznimka', kaže voditelj istraživanja student astronomije Erik Petigura s kalifornijskog sveučilišta Berkeley.

>> FOTO U dalekom svemiru otkrivena paklena inačica Zemlje

On je izradio vlastiti računalni program kako bi analizirao podatke koje je prikupio američki teleskop i otkrio je 10 planeta koji su promjera sličnog Zemlji a najviše dvostruko većeg. Ti planeti kruže oko matičnih zvijezda na udaljenosti koja je pogodno za vodu u tekućem agregatnom stanju na površini.

'Rupe' u svjetlu

Teleskop Kepler prikupljao je podatke tako da je otkrivao 'rupe' u svjetlu udaljenih zvijezda u zviježđu Labud. Neke 'rupe' u svjetlu posljedica su sjene koju stvara planet koji kruži oko zvijezde u trenutku dok prolazi ispred matične zvijezde odnosno između zvijezde i teleskopa.

Petigura i njegovi kolege, proučavajujući podatke Keplera prikupljene tijekom 34 mjeseca, otkrili su da 22 posto od 40 milijarda zvijezda poput Sunca u galaktici imaju planete približno Zemljine veličine koji su na takvoj udaljenosti od matičnih zvijezda da mogu imati vodu.

Uloga SETI-ja

U odvojenom proučavanju podataka s Keplera znanstvenici iz instituta SETI u Kaliforniji otkrili su da je od 3.538 nebeskih tijela idenitificiranih kao mogući planeti 647 planeta veličine Zemlje te da je od tih 3,5 tisuća kandidata za planete 104 na dobroj udaljenosti od matičnih zvijetzda za vodu.

'Kad je počela potraga za egzoplanetima svatko je očekivao da će solarni sustavi nalikovati našemu', kazao je voditelj toga istraživanja Jason Rowe. 'No otkrivamo upravo suprotno, da postoji niz različitih sustava. Što god možete zamisliti to u svemiru vjerojatno postoji'. (Hina)


preneseno sa
http://dnevnik.hr/vijesti/tech/11-milijardi-zvijezda-u-nasj-galaksiji-ima-planete-poput-zemlje---309881.htmlU odvojenom proučavanju, podataka s Keplera, znanstvenici, iz instituta, SETI u Kaliforniji

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno