Petak 28 Siječanj 2022

Pretraga

Znanstveni radovi

REGENERACIJA OŠTEČENE KOSTI

26 Stu 2013
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

    regeneracija_kosti_2                           

 

Razvijen nevjerojatan novi postupak za regeneraciju oštećene kosti
Znanstvenici sa Sveučilišta Iowa razvili su nevjerojatan novi postupak za regeneraciju oštećene kosti. Taj postupak nazvan je „bio-zakrpa“ i radi na principu slanja svojevrsnih uputa za rast kostiju izravno u stanice, uz pomoć mikroskopskih čestica ispunjenih s DNK.

Postupak je već isproban i genetski kodirana „zakrpa“ već je uspjela u poticanju rasta kostiju dovoljno da se obnove oštećenja lubanja na testiranim životinjama. Također je stimulirala novi rast ljudske kosti kroz stromalne stanice ljudske koštane srži. Nakon nekog vremena, „zakrpa“ bi se mogla koristiti kako bi se ispravila oštećenja i defekti nastali po rođenju, uključujući i manjak kostiju glave i lica. Može pomoći i stomatolozima pri nadogradnji čeljusnih kostiju na mjestima umetanja zubnih implatanata.

Kako bi se izradila „bio-zakrpa“, istraživački tim pod vodstvom Sathesha Elangovana poslao je upute za rast kostiju živuće koštane stanice unutar tijela, što je omogućilo tim stanicama da proizvedu odgovarajuće proteine za nastanak kostiju. To je postignuto uz pomoć dijela DNK koja kodira faktor rasta PDGF-B koji je izveden iz trombocita. Prethodna istraživanja oslanjala su se na repetitivnoj, neprestanoj primjeni izvana, no ona se pokazala skupom, intenzivnom i teškom za replikaciju i bez ikakvog znaka dosljednih rezultata.

„Dostavljamo DNK ravno u stanice, kako bi stanice proizvele protein i time se pospješila regeneraciju kostiju“, objašnjava Aliasger Salem. „Ako dostavimo samo proteine, potrebno je neprestano održavanje iste razine tih proteina intravenozno. S našom metodom dobiva se lokalni, stalni dotok tog proteina kroz duže vremensko razdoblje bez potrebe za novom dozom proteina.“ Salem je profesor na Odsjeku za farmaciju i vanjski suradnik ovog istraživanja.

Dok se ta procedura odvija, znanstvenici kreću s kreiranjem kolagenskog umetka u prirodnom obliku i veličini u odnosu na oštećenje kosti. „Zakrpa“, koja je napunjena sintetičkim plazmidima i opremljena genetskim uputama za izgradnju kostiju, je obavila ostatak posla, postigavši potpunu regeneraciju kosti koja se poklapa s oblikom oštećenja. Nakon toga umetak se stavlja na mjesto oštećenja. Otprilike za četiri tjedna proces regeneracije je gotov i izgradi se oko 44 puta više koštanog i mekog tkiva u oštećenim područjima nego kad se koristi samo umetak.

„Instrument dostave je umetak ispunjen plazmidima“, objašnjava Salem. „Kad se stanice presele u umetak, tamo se sretnu s plazmidima, spoje se s njima i na taj način dobe upute za proizvodnju proteina PDGF-B, koji pospješuje regeneraciju kostiju.“

Istraživači su posebno napomenuli da nije riječ o virusu, te da ti plazmidi vjerojatno neće potaknuti neželjenu imunološku reakciju, ali i da je plazmide lakše masivno proizvoditi, što drugim riječima znači da je ova metoda jeftinija.

preneseno sa
http://znanost.geek.hr/clanak/razvijen-nevjerojatan-novi-postupak-za-regeneraciju-ostecene-kosti/

Dostavljamo DNK, ravno u stanice, kako bi stanice, proizvele protein, i time se pospješila regeneraciju 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno