Nedjelja 17 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

rupa

08 Tra 2014
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

rupa u atmosveri

DA LI NAM PRETI APOKALIPSA?
 Naučnici otkrili rupu u atmosferi prečnika 14,5 kilometara!
 
 

Novootkrivena rupa omogućava da opasne stvari poput sumpor-dioksida "pobegnu'' u gornje slojeve atmosfere bez filtriranja, što bi moglo imati pogubne posledice
Naučnici su otkrili rupu u Zemljinoj atmosferi koja oštećuje ozonski omotač i omogućava da se pojedine hemikalije ''bez prerade'' penju u gornje slojeve atmosfere.

 

Strahuje se da bi rupa prečnika 14,5 kilometara, čiji se uticaj proteže iznad područja od nekoliko hiljada kilometara na Pacifiku, mogla da doprinose razgradnji ozonskog omotača nad polarnim područjima. To bi upozoravaju mediji moglo da izazove promenu klime na planeti Zemlji.

Najniži deo atmosfere, odnosno troposfera puna je hidroksila (OH), radikala koji u tom sloju deluju kao svojevrsni ''deterdžent atmosfere''. Oni imaju moć razbijanja hemikalija koje ispuštaju živi organizmi poput životinja i ljudi, a koje "prljaju" atmosferu. Novootkrivena rupa omogućava da opasne stvari poput sumpor-dioksida, koji je nusprodukt industrijskih procesa, ''pobegnu'' u gornje slojeve atmosfere bez filtriranja, što bi moglo imati pogubne posledice.

Sumpor-dioksid se ispušta u velikim količinama u zemljama jugoistočne Azije, upravo iznad područja gde je otkrivena opasna rupa. On reflektuje sunčevu svetlost, što je suprotno učinku gasova koji prouzrokuju efekt staklene bašte u atmosferi.

Iako ovo zvuči pozitivno, naučnici ne misle tako. Napominju da su dinamični procesi koji se odvijaju u atmosferi još nepoznanica i da se ne može sa sigurnošću predvideti kako će povećan nivo sumpor-dioksida u gornjim delovima atmosfere uticati na klimu.

preneseno sa
http://www.kurir-info.rs/da-li-nam-preti-apokalipsa-naucnici-otkrili-rupu-u-atmosferi-precnika-145-kilometara-clanak-1314657

Strahuje se da, bi rupa prečnika, 14,5 kilometara, čiji se uticaj, proteže iznad područja, od nekoliko hiljada

      

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno