Petak 15 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

ČUDESNO NEBO

20 Ožu 2018
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 steve1

    

OVO JE STEVE - MISTERIOZNA LJUBIČASTA SVJETLOST NALIK POLARNOJ Skupina entuzijasta iznenadila ugledne znanstvenike fotografijama neobične pojave


Grupa znanstvenika amatera iz Alberte u Kanadi nije bila sigurna što su zapravo ljubičasti (ponekad zeleni) lukovi na noćnom nebu koje su fotografirali.

Međutim, o čemu se točno radi nisu bili sigurni ni znanstvenica iz NASA-e Elizabeth MacDonald ni profesor fizike i astronomije sa Sveučilišta Calgary Eric Donovan - inače tim znanstvenika poznat pod nadimkom 'Lovci na aurore', piše Guardian.

Kad je poznatim znanstvenicima grupa znanstvenih amatera pristupila u pubu i pokazala im fotografije, Donovan je rekao da je jedino siguran kako nije u pitanju tzv. 'protonska aurora'.

- Kad sam vidio sliku, jedino sam znao da nije u pitanju 'protonska aurora'. A kako je neobična pojava trebala ime, predložili smo 'Steve', rekao je.

Inspiraciju su, kaže, dobili iz animiranog filma iz 2006. 'Preko ograde' u kojem životinje nailaze na misteriozan red grmova.

  steve2

  

Snimljeni fenomen sad ima i skraćeni oblik službenog imena koje glasi: jaka termalna emisija povećanja brzine ('strong thermal emission velocity enhancement' ili skraćeno STEVE). Pojava se može vidjeti i nešto južnije nego uobičajena polarna svjetlost, a smatra se da je riječ o optičkoj manifestaciji jedne druge pojave - strujanja iona ispod aurore. Steve je zapravo traka ioniziranog plina koji putuje brzinom od 6,4 km u sekundi.

Prošli tjedan NASA je pozvala znanstvenike i fotografe amatere da pomognu u istraživanju te pojave i fotografije objave u sklopu projekta Aurorasaurus.

- Ovo predstavlja jednu sasvim novu fazu u suradnji između profesionalnih i amaterskih znanstvenika, rekao je Donovan.


preneseno sa

https://www.jutarnji.hr/life/znanost/ovo-je-steve-misteriozna-ljubicasta-svjetlost-nalik-polarnoj-skupina-entuzijasta-iznenadila-ugledne-znanstvenike-fotografijama-neobicne-pojave/7148604/

 

 

 

 


rekao,je,amatere,te,pojave

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno