Srijeda 20 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

Warp pogon mogao bi uništiti Zemlju crnom rupom?

06 Srp 2009
(Reading time: 2 - 4 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

startrek1Popularan znanstveno-fantastični serijal 'Zvjezdane staze' prikazuje putovanje brže od brzine svjetlosti kao dječju igru, no prema nedavnim izračunima talijanskih fizičara, warp pogon mogao bi biti 'više zla nego dobra'.

Naime, njihovo istraživanje pokazuje kako bi hipotetski warp pogon mogao vrlo lako stvoriti crnu rupu koja bi prvo uništila brod i putnike na njemu, a potom i samu Zemlju.

- Warp pogon je za sada najbolji mogući teoretski način putovanja brže od svjetlosti - objasnio je Stefano Finazzi s talijanske Međunarodne škole za napredne studije te dodao kako se 'na papiru warp čini idealnim, dok je u stvarnosti njegova realizacija vrlo teška, gotovo nemoguća'...


Po zakonima 'obične' fizike ništa se ne može kretati brže od svjetlosti. Čak i Einsteinova teorija relativnosti to zabranjuje. U normalnom svemiru tijelo koje se približava brzini svjetlosti povećat će svoju masu eksponencijalno zahtijevajući i eksponencijalno povećanje energije kako bi nastavilo ubrzavanje.

Međutim, dvije iznimke potvrđuju pravilo 'ograničenja brzine' tijela na brzinu svjetlosti.

Prva je iznimka obično poznata pod imenom crvotočina, svojevrsni most koji povezuje dvije odvojene točke svemirskog prostora. Brod koji prelazi taj most kretao bi se brzinom manjom od svjetlosne, no ipak stigao na odredište prije zrake svjetlosti koja je putovala 'naokolo'.

warp1 Warp pogon je druga i puno primamljivija iznimka. Iako se brod ne može kretati kroz prostor brže od brzine svjetlosti, s dovoljno energije prostor oko njega bi se mogao.

Renomirani meksički fizičar Michael Alcubierre još je 90-ih godina prošlog stoljeća razvio ideju o warp pogonu koji bi stvarao mjehur energije iza broda te manjak energije ispred što bi ga poput velikog kozmičkog vala pokretalo. Brod bi na valu surfao brzinama većim od svjetlosne.

Taj bi se dio svemira kretao brže od svjetlosti u svom okruženju, ali i ono što je mjehur obuhvatio ubrzalo bi do neodređene maksimalne brzine.

Fianazzi i njegovi kolege predlažu stvaranje tog mjehura u dimenziji vremena-prostora koristeći ogromne količine 'egzotične energije' to jest tamne energije. Točan postupak stvaranja mjehura još uvijek ostaje zagonetkom.

Međutim, prema njihovim pojednostavljenim računicama za stvaranje mjehura bila bi potreba vrlo velika količina energije, a potom još i više kako bi se zadržao efekt odguravanja od tamne tvari.

No, energije bi s vremenom ponestalo što bi uzrokovalo puknuće mjehura s katastrofalnim posljedicama. Temperatura bi se podigla do 10 na 32 Kelvina uništavajući sve što se nalazi unutar mjehura.

'Nedužni promatrači' kraj broda također ne bi bili pošteđeni katastrofe.

- Sa sigurnošću znamo da bi se teoretski warp pogon destabilizirao, no ne znamo bi li na kraju eksplodirao ili urušio u crnu rupu - napominje Fianazzi.

Drugi se fizičar slažu s proračunima talijanskih znanstvenika, no samo da jedne granice. warp, pogon, star, trek, serijal

- Sve izgleda dobro na papiru, i rezultati ostavljaju vrlo snažan utisak - rekao je Gerald Cleaver, profesor fizike na Sveučilištu Baylor koji je recenzirao njihov rad.

Rezultati njihova istraživanja imaju smisla samo ukoliko stvaramo warp pogon koristeći egzotičnu materiju svemira gdje 1 plus 1 daju 2.

Međutim, u svemiru gdje su 1 i 1 zapravo 3, te gdje je moguća teorija struna (the string theory) za razliku od polu-klasične fizike koju su koristili Talijani, stvaranje stabilnog warp pogona je realna mogućnost.

Cleaver i njegov suradnik Richard Obousy prošle su godine detaljno objasnili warp pogon zasnovan na teoriji struna. Njihova teorija osmišlja stvaranje mjehura dimenzije vremena i prostora povećavajući jednu od sitnih, zaobljenih dimenzija (umjesto stvaranja mjehura tamne energije) koje predviđa teorija struna.

No, najveći problem višedimenzijskog warp pogona jest teorijska energija koja bi bila potrebna za napajanje. Cijela masa Jupitera morala bi biti pretvorena u čistu energiju za pokretanje takve vrste pogona.

Isto tako, pravo pitanje nije je li moguće stvoriti stabilan warp pogon od kojeg smo, Cleaver smatra, udaljeni više stotina godina već u kakvom svemiru živimo.

Što čini temelje našeg svemira? Živimo li u svemiru gdje zbroj 1 i 1 iznosi 2 ili 3? Sve dok znanstvenici ne odgovore na to 'jednostavno' pitanje, svi naši znanstveni modeli svemira imat će velika ograničenja.

- Svi ovi radovi postavljaju ograničena u vidu stvari koje možemo i ne možemo. Znanstvenici uživaju u stvaranju takvih radova jer uvijek otkrivaju načine kako zaobići ograničenja - zaključio je Cleaver.

izvor: jutarnji.hr

warp, pogon, putovanje, brže, od, brzine, svijetlosti

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno