Nedjelja 17 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

LOVA POD NOGAMA

25 Velj 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

nafta

Bogatstvo ispod noguJug Hrvatske leži na velikim poljima nafte!?

Istraživanja stručnjaka ruske naftne kompanije Gazpromnjeft pokazala su da Konavle leže na značajnim količinama nafte, čime je vrijednost zemlje u Konavoskom polju enormno porasla. Na pitanje kako će se to odraziti na turizam, iz Ine poručuju da u ovom slučaju turizam pada u 'peti plan'.

 
Gornja i Donja banda te Konavoska brda u bliskoj budućnosti mogli bi postati ''Ujedinjeni konavoski emirati'', piše Dubrovački vjesnik. Naime, nakon što je u četvrtak objavljena vijest kako su istraživanja stručnjaka ruske naftne kompanije Gazpromnjeft pokazala da Konavle leže na značajnim količinama nafte, vrijednost zemlje u Konavoskom polju odmah je porasla. Sve su to posljedice natječaja za dodjelu koncesija za istraživanje nafte i plina koji je nedavno raspisala Crna Gora, a na koji se već prijavilo petnaestak naftnih kompanija, među kojima i naftni 'divovi' Gazpromnjeft te norveški Statoil, ali i domaća Ina.

Područje južnog Jadrana Ina je u suradnji s Amerikancima, kompanijom Chevron, istraživala još prije tridesetak godina kada su pronađeni nafta i plin, no tadašnja tehnologija nije omogućavala bušenja na tako velikim dubinama pa se dalje nije istraživalo. Naime, Jadransko more na jugu najdulje je, prosječno oko 500 metara, a na nekim područjima dno je na 1250 metara.

Za turizam nitko od naftaša ne mari


''Sada je Crna Gora raspisala natječaj za koncesiju na naftna istraživanja i Ina se javila. No, kad se nađe naftno polje, teško je odrediti njegove granice pa se tako se u Crnoj Gori može crpiti nafta koja se nalazi i ispod dubrovačkog područja'', pojašnjava predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern. Dodaje kako bi se u Konavlima isplatilo bušiti jer je crpljenje nafte na kopnu značajno jeftinije nego na moru.

Na pitanje kako će se sve to uskladiti s turizmom kroz koji čitav jug gleda svoju budućnost, Štern poručuju kako je to izuzetno teško.

''U situaciji kad barel nafte stoji 120 dolara, turizam pada ne u drugi, već u peti plan'', poručio je Štern za Dubrovački vjesnik.

 

Izvor

www.net.hr

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno