Nedjelja 17 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

NA ŠTA NAS TO PRIPREMAJU

13 Lip 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
   mars1   

Svi smo mi Marsovci

Gotovo preko noći vizija Marsa kao mrtvog planeta potpuno se promijenila u sliku planeta poput Zemlje, na kojem je nekada moglo biti života. Poslije je otkriveno da je Mars bio vruće, vlažno mjesto u vrijeme kad je na Zemlji život tek nastajao

 

Prije četrdeset godina lansirana je sonda koja će odigrati glavnu ulogu u našem razumijevanju svemira. Godine 1971., 30. svibnja, lansirana je na vrhu rakete Atlas Centaur sonda Mariner 9. Odredište - Mars.

Američki Mariner 9 je u orbitu Crvenog planeta došao u studenome iste godine, postavši tako prva sonda koja je ušla u orbitu nekog drugog planeta. Crveni planet je dobio umjetni satelit napravljen ljudskom rukom. Nekoliko dana poslije, Mars 2 i Mars 3, sonde koje je napravio Sovjetski Savez (Mars 1 se 1962. izgubio, kao i američki Mariner 3 1964.), slijedile su Marinera 9 i uskoro došle u orbitu Marsa. U sljedeća tri tjedna oči svjetskih znanstvenika bile su uperene prema susjednom planetu.

 

I nakon četrdeset godina Mars je i dalje mjesto kojim su ljudi fascinirani, iako je istraživanje planeta od Zemlje udaljenog više od 100 milijuna kilometara težak posao. Profesor Fred Taylor, astronom s Oxforda, rekao je britanskom Guardianu kako se nekada mislilo da je Mars predodređen da održi život nakon života na Zemlji, da bi se zatim mislilo da na Marsu uopće ne može biti života. No zahvaljujući Marineru 9., objašnjava, znanstvenici su mogli vidjeti da je krajolik Marsa izbrazdan riječnim koritima, da bi se kasnije uvidjelo da nigdje nema nikakvog znaka života. »Znanstvenici se sada nadaju da je život skriven u dubinama planeta«, ističe.

 

Nastavak na ovome linku

http://www.vjesnik.com/Article.aspx?ID=FDF64F6A-1D43-47FD-811C-BAC8B40C5829

 

 

autor

Dada Zečić

preuzeto sa

www.vjesnik.com

 

 

 

 

 

prije,cetrdeset,godina,lansirana,sonda

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno