Utorak 19 Listopad 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

ZAUVIJEK SVJEŽE

16 Kol 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

   kemija

 

NEMA VIŠE ROKA TRAJANJA:SLUCAJNO OTKRILI SUPSTANCU "BIZIN" KOJA HRANU ČUVA VJEČNO SVJEŽOM

 

 

 

MIKROBIOLOZI sa sveučilišta u Minnesoti slučajno su otkrili supstancu zvanu bizin - vrstu konzervansa koja bi mogla donijeti kraj oznakama roka trajanja.

Ovaj prezervativ stvara se prirodnim putem u nekim vrstama bakterija koje su u potpunosti bezopasne za ljude, a znanstvenici su ga otkrili dok su proučavali organizme u ljudskim crijevima. "Magična svojstva" bizina očituju se u njegovoj sposobnosti da ubija nakterije koje uzrokuju raspadanje svježih proteina koji se nalaze u mesu, ribi, peradi i jajima. Ujedno sprječava i pojavu bakterija odgovornih za trovanje hranom, poput E.coli, salmonele i listerije.

Znanstvenici smatraju kako će im biti potrebno barem tri godine da se bizin u potpunosti počne primjenjivati u industriji hrane, a pregovori s velikim proizvođačima su već u tijeku. Njegova upotreba mogla bi značiti veliko smanjenje broja oboljelih od trovanja hranom, ali i veliko smanjenje količine hrane koja se svakodnevno bespotrebno baca, piše The Telegraph.

Međutim, dvojbeno je u kolikoj mjeri bi hrana zaštićena bizinom, čiji bi rok trajanja praktički bio neograničen, s vremenom počela mijenjati svoj izvorni okus.

 

Autor

A.K:

preuzeto sa

www.index.hr

 

 

Međutim, dvojbeno je, u kolikoj, mjeri bi, hrana zaštićena

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno