Ponedjeljak 22 Travanj 2024

Pretraga

ŠKVERANI BILI U PRAVU

01 Lis 2011
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
SKVER001

EU priznala: Brodogradnji je nužna državna potpora!

Okrugli stol održan u četvrtak u Rijeci na temu Veće tržište, više prilika, na kojem su o konkurentnosti u kontekstu ulaska Hrvatske u EU govorili Paul Vandoren, Olgica Spevec, Miek Van der Wee i Gianluce Sepe, bio je 'šlag na torti' predstavnicima Radničkog vijeća Brodogradilišta 3. maj, koji su ih, u trenutku dok proučavaju službeni dokument Europskog gospodarskog i socijalnog odbora o Državnim potporama brodogradnji, izrešetali brojnim pitanjima

'Na naše veliko iznenađenje, Miek Van der Wee iz Europske komisije – Opće uprave za konkurentnost u Briselu i Olgica Spevec, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, prema njihovim izjavama, nisu imali pojma o ovom Dokumentu, koji je službeni stav EU o Državnim potporama u brodogradnji, izglasanom 13. srpnja sa 124 glasova za, pet protiv i šest suzdržanih', izjavila je danas, neugodno iznenađena, predsjednica Radničkog vijeća 3. maja Nada Jelinić-Starčević.

Podatak iz Dokumenta koji joj bode oči je onaj da se 'Europa, nakon zatvaranja brodogradilišta u Poljskoj, Hrvatskoj, Danskoj i Španjolskoj, treba pomiriti s masovnim povećanjem brodogradilišta u konkurentnim zemljama, posebice u Aziji.


'Na pitanje zašto je privatizacija ispregovarana, njihov je odgovor bio da su naši pregovarači došli sa stavom da će privatizacijom riješiti brodogradnju. Znači to nije bio uvjet EU', rekla je Jelinić-Starčević i istaknula da je tim Dokumentom određeno i stajalište EU za ubuduće vezano za brodogradnju.

Iz Dokumenta je izdvojila i sljedeće – 'Velika ulaganja u Aziji bila su ključni pokretač uspješnog razvoja tih zemalja. Ona su često bila olakšana izravnom ili neizravnom državnom potporom. Restriktivna europska pravila o proširenju brodograđevnih kapaciteta išla su u suprotnom smjeru, to je odvelo industriju europskih zemalja u još nepovoljniji položaj u odnosu na njezine globalne konkurente. Dakle, zadržavanje restriktivnih pravila, kojima je cilj smanjenje podrške za proširenje kapaciteta, nije više opravdano.'

 

'Znači, Odbor EU je konačno shvatio da je njihova politika što se tiče brodogradnje bila pogrešna sve ove godine i iznosi naše, uzalud izgovorene stavove da bi brodogradnju trebalo sačuvati', komentirala je predsjednica Radničkog vijeća 3. maja i dodala da su tek jučer saznali koji su njihovi pregovarači u Bruxellesu (Olgica Spevec, Ruđer Friganović, Ivica Rožić i Nada Braović) te da uopće nisu uključeni u rad povjerenstva.

Nema još ni kupoprodajnog ugovora, koji je trebao stići prije tri tjedna, požalila se, a razlog tome je, smatra, da 'ekipa' dobro zna da je njihov uspjeh ustvari neuspjeh pa ne žele sada pred izbore preuzeti odgovornost na sebe.

 

O pregovaračima kaže da nisu stručni. 'U trenutku kada je 3. maj ostao bez ijednog ugovora i kad smo napravili ustanak, oni nisu vidjeli da brodovi nedostaju u škveru, a prošle godine, kada je 3. maj trebao biti predan kriminalcu Kovatsu, nitko nije primijetio da se njegova firma A-tec u Austriji raspada', kazala je.

Zanimljivo je, nastavila je, i da Odbor smatra da države članice trebaju češće koristiti mjere potpore za zapošljavanje kako bi u svojim zemljama podržale aktivnosti brodograditelja na području obrazovanja i osposobljavanja u kriznim situacijama prouzrokovanim tržišnim ciklusima, globalnom hiperprodukcijom ili nelojalnom konkurencijama brodogradilišta iz država koje nisu članice EU, a na Tehničkom fakultetu u Rijeci na četvrtoj godini prijavljen je samo jedan student brodogradnje.

Osvrnula se i na izvozne kredite, koji prema Dokumentu pružaju agencije u državnom vlasništvu, a važan su element u financiranju brodograđevnih projekata, namijenjeni za pokrivanje troškova pa ne predstavljaju subvencije.

'Dok su naši pregovarači uspješno pregovarali, Ministarstvo se nije pobrinulo da hrvatska brodogradilišta dobiju kredite po povoljnim uvjetima, a potporu koju smo primili, u slučaju da programi restrukturiranja ne uspiju, trebat ćemo vratiti. Ministar Popijač se hvali da je brodogradilištima, kada je ušao u Vladu, prijetilo zatvaranje, a da sada imamo zatvoreno poglavlje osam i očuvana brodogradilišta. On je samo nastavio s procesom privatizacije, a kad je došao, 3. maj se već izvukao iz teške situacije. A Kraljevica, gdje je on osobno postavio svog državnog tajnika bez natječaja, šapatom je pala', drži Jelinić-Starčević.

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru 3. maja Roland Sušanj smatra da su pregovori odrađeni neadekvatno i loše. 'Osnovni cilj nije bio sačuvati brodogradnju i pobrinuti se za resurse, nego ući u EU pod svaku cijenu. To neće dati adekvatne rezultate', poručio je aludirajući na pregovarače da otvoreno kažu što će se desiti ako privatizacija ne uspije. Pozvao je i sve političke opcije u Hrvatskoj da ne spominju tek reindustrijalizaciju, nego da za svako brodogradilište pojedinačno postave program.

 

 

Autor

Karmen Mirkić

preuzeto sa

http://www.tportal.hr

 

 

'Dok su, naši pregovarači, uspješno, pregovarali, Ministarstvo se

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno