Ponedjeljak 22 Travanj 2024

Pretraga

HRVATSKA BRODOGRADNJA,amerikanci su oduševljeni

26 Lis 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
hrvatska_brodogradnja


PROJEKT Ministar u brodogradilištu

 

Božinović: Amerikanci su oduševljeni kvalitetom remonta ratnog broda u »Lencu«

Viktor Lenac je prvo brodogradilište u svijetu koje je dobilo taj posao, u konkurenciji više europskih brodogradilišta, i to uz potporu državne politike koja je ostvarila strateški cilj ulaska Hrvatske u NATO«, kazao je ministar obrane Davor Božinović

RIJEKA - Ministar obrane Davor Božinović u srijedu je posjetio brodogradilište Viktor Lenac gdje je na remontu zapovjedni brod američke Šeste flote »USS Mount Whitney«. Ministar je naglasio da je ovo prvi put da se remont zapovjednog broda američke ratne mornarice obavlja izvan SAD-a. »Viktor Lenac je prvo brodogradilište u svijetu koje je dobilo taj posao, u konkurenciji više europskih brodogradilišta, i to uz potporu državne politike koja je ostvarila strateški cilj ulaska Hrvatske u NATO. Recept za izlazak iz krize je sinergija uspješne vanjske sigurnosne politike na državnoj razini i restrukturiranje naših brodogradilišta kako bi se uspješno mogla natjecati na najzahtjevnijem svjetskom tržištu. Oko 25 posto zaposlenih u Lencu je fakultetski obrazovano, što su prepoznali i Amerikanci prilikom odabira škvera kojemu će povjeriti ovaj složen posao«, kazao je Božinović.

6,5 milijuna eura vrijedan je remont broda »USS Mount Whitney« i to je prvi put da se remont zapovjednog broda američke ratne mornarice obavlja izvan SAD-a

Istaknuo je da mu je zapovjednik broda Ted Williams rekao kako stručnjaci i radnici Lenca obavljaju remont iznimno kvalitetno i na vrijeme, a pritom daju i nova tehnička rješenja za probleme koji se javljaju tijekom izvođenja radova. Ministar je još dodao da nam ovakvi poslovi moraju uliti neophodnu dozu optimizma te da nam članstvo u NATO-u i uskoro u EU otvara mogućnost dobivanja takvih poslova. Zapovjednik Williams istaknuo je da su on i njegova posada u Hrvatskoj primljeni bolje od očekivanja te posebno naglasio visoku kvalitetu izvođenja remonta u Lencu.

Remont broda »USS Mount Whitney« vrijedan je 6,5 milijuna eura, a radovi su počeli sredinom rujna ove godine. Početak suradnje američke ratne mornarice s hrvatskim brodogradilištima najavljen je tijekom službenog posjeta zapovjednika mornaričkih snaga SAD-a za Europu, admirala Samuela J. Lockleara, Ministarstvu obrane RH 12. rujna ove godine. Američka strana nada se da će ova suradnja biti pozitivan primjer servisiranja i održavanja američkih brodova i u ostalim hrvatskim brodogradilištima te da će se stvoriti prilika za obuku i tehničku suradnju kojom će se širiti veze između Šeste flote i hrvatske strane.

Autor

Damir Herceg

Preuzeto sa

http://www.vjesnik.hr

Viktor, Lenac je, prvo brodogradilište, u svijetu, koje je dobilo taj posao

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno