Nedjelja 1 Listopad 2023

Pretraga

Svemirski letovi

Bolje da su poginuli u neznanju nego da su u orbiti bespomoćno čekali smrt

02 Velj 2013
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

columbiaČlanak posvečen hrabroj posadi šatla Columbia na 10-u godišnjicu stravične tragedije prilikom slijetanja....

NASA je nedavno otkrila da posadi space shuttlea Columbia, koji se 1. veljače 2003. razletio iznad Texasa, nije otkrila da imaju kvar i da neće preživjeti ponovni ulazak u atmosferu.

Shuttle se vraćao sa 16-dnevne misije kada mu se iznad Texasa oštetilo lijevo krilo zbog čega je i došlo do kobne nesreće. Prije točno deset godina, NASA-ini su eksperti morali donijeti tešku odluku i izabrati hoće li posadi reći da neće preživjeti ponovni ulazak i da će im uskoro ponestati kisika, ili će taj podatak zadržati za sebe. Na kraju su ipak odlučili da će ih poštedjeti neugodne istine....

 

U tom trenutku nije postojao način da se kvar otkloni, posada je bila predaleko od međunarodne svemirske stanice, a tim koji bi kvar mogao otkloniti nije mogao do shuttlea doći na vrijeme.

Wayne Hale, koji je postao voditelj space shuttle programa u NASA-i, na svom je blogu opisao svoje dvojbe: "Mislim da bi i sama posada radije izabrala ne znati za to što će im se uskoro dogoditi. Ne mislite li da je i za njih bilo bolje da do kraja vjeruju kako su odradili uspješnu misiju i poginuli neočekivano tijekom povratka nego da su ostali bespomoćni u orbiti, znajući da nema spada, čekajući da nestane kisika?"

Hale je ujedno i jedina osoba iz NASA-e koja je javno prihvatila krivnju.

Članovi obitelji svih sedmero astronauta okupili su se danas na komemoraciji, a mnogi su novinarima otkrili svoje životne priče nakon nesreće, ali ni danas ne zamjeraju NASA-i zbog načina na koji pristupili problemu i odluka koja su u tom trenutku donijeli.

 

izvor: index.hr

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno