Nedjelja 2 Listopad 2022
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62

Pretraga

Svemirski letovi

Rusi potiču novu svemirsku utrku?

14 Tra 2009
(Reading time: 2 - 3 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

sergey_korolyovRusija pokreće najambiciozniji svemirski projekt od dana Hladnog rata i svemirske utrke: gradit će nove rakete, novi svemirski brod, nove lansirne rampe, pa čak i novu lansirnu bazu.

Taj plan komentatore neodoljivo podsjeća na NASA-in projekt Orion, a trebao bi biti zlatna rezerva u slučaju da Rusija ili neke druge zemlje zapadnu u probleme s vlastitim svemirskim misijama. Do sada je Rusija, a i bivši Sovjetski Savez je tako radio, jednostavno nadograđivala postojeća svemirska postrojenja i opremu.

Tako je svemirska letjelica Sojuz, koja može ponijeti tri člana posade, trenutno u petoj generaciji u 40 godina postojanja.

No s jakom podrškom Kremlja, ruska svemirska agencija Roskosmos planira potpuno zamijeniti postojeća postrojenja za lansiranja, rakete za lansiranje satelita, pa i sam Sojuz.

"Postsovjetska Rusija nikad nije imala tako veliki projekt", izjavio je na konferenciji za novinare Aleksej Krasnov, šef programa ljudskih misija Roskosmosa.

Agencija bi uskoro trebala objaviti ime tvrtke koja će primiti 800 milijuna rubalja (24 milijuna dolara) za razvoj letjelice od 20 tona koja će zamijeniti Sojuz. Planovi moraju biti gotovi do lipnja 2010. godine, a prva misija je planirana za 2018. godinu.

Nova svemirska utrka?
Nova bi letjelica trebala nositi šest članova posade, dvostruko više od Sojuza, ili teret od 500 kilograma. Bit će višekratno iskoristiva, a prije umirovljenja bi trebala obaviti najviše deset misija.

Osnovna verzija letjelice trebala bi moći samostalno kružiti u orbiti oko Zemlje ili se spojiti s Međunarodnom svemirskom stanicom. Čak bi mogla popravljati i "hvatati" oštećene satelite.

No "nabildana" verzija bi trebala moći dosegnuti lunarnu orbitu, a vjerojatno otići i još dalje.

Konstruktorske karakteristike ove letjelice toliko nalikuju NASA-inom Orionu, koji je već u razvoju, da je od milja nazvana Orionski.

Obamina administracija je podržala NASA-ine planove iz Busheve ere o povratku astronauta na Mjesec, a nova bi letjelica trebala omogućiti i Moskvi da dosegne isti cilj.

Ova bi situacija mogla ići naruku NASA-i, koja se zbog situacije koja podsjeća na svemirsku utrku iz 1960-ih nada da će Kongres odriješiti kesu i obilnije investirati u njihove apetite.

Inače, nova ruska letjelica će opet dobro doći i drugim zemljama sa svemirskim programima. Nakon nesreće Columbije 2003. NASA je na nekoliko godina prizemljila preostale shuttleove i Sojuz je ostao jedini način opskrbe Međunarodne svemirske stanice.

A nova će ruska svemirska letjelica nesumnjivo povećati fleksibilnost, učinkovitost i sigurnost lunarnih misija Kine, Europe i Japana, koje bi se trebale odvijati 2020-ih.

Nova orbitalna stanica

U slučaju da vlada odluči biti velikodušnija, Savezna svemirska agencija ima i gotov plan za izgradnju niskoorbitalne stanice koja bi trebala biti 'odskočna daska' za buduća istraživanja Mjeseca i Marsa.'Imamo projekt niskoorbitalnog kompleksa koji bi mogao služiti kao temelj za implementaciju lunarnog, a kasnije i Marsovog programa', rekao je Krasnov.

 

Izvor: net.hr

Za Vas odabrao: Miro-sinj


Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno