Subota 16 Listopad 2021

Pretraga

Svemirski letovi

Jupiter

21 Ožu 2018
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

jupiter1

Rijedak prirodni FENOMEN napokon zabilježila kamera: Pogledajte narančastu oluju na Jupiteru! – FOTO

 

NASA je objavila nove fotografije Jupitera koje oduzimaju dah, otkrivajući pogled na oblake iznad sjeverne hemisfere.

Zadivljujuća fotografija snimljena je 7. veljače 12.200 kilometara iznad oblaka.

Burne oluje na Jupiteru dugo su bile predmet intriga, a svemirska letjelica NASA Juno trudila se da zabilježi najbolji mogući kut.

 jupiter2

Nedavna istraživanja otkrila su da jedna od najspektakularnijih oluja u solarnom sistemu menja boju, piše Dejli mejl.

Prema najnovijoj studiji NASA, Jupiterova „Velika crvena tačka„, koja je velika da proguta tri Zemlje, godišnje se širi za 230 km.

– Kemikalije ovoj oluji daju crvenkastu nijansu i ona se podiže na veće nadmorske visine, zbog čega ovo mjesto postaje intenzivnije narančasto – kažu naučnici.

Oni vjeruju da će oluja nestati za 20 godina. Stručnjaci sugerišu da su promjene rezultat promjene vjetrova koji dostižu brzinu od 680km/h i pritiskaju Jupiterove crvene oblake u suprotnom smjeru kazaljke na satu oko južne hemisfere planete.

– Oluje su dinamične i to je ono što mi vidimo u „Velikoj crvenoj tački“. Ona neprestano mjenja oblik i veličinu, a na to utiču i vjetrovi – kaže Ejmi Sajmon, stručnjak iz NASA-e.

  jupiter3

Zapažanja o Jupiteru postoje vjekovima, a prvo potvrđeno viđenje o „Velikoj crvenoj točki“ pojavilo se 1831.

NASA tim kombinovao je ova zapažanja sa podacima iz letjelice koje su posjetile Jupiter, od Vojagera 1979. preko Galilea 1995. do trenutne misije Juno koja je 2016. došla do zemljne orbite.

preneseno sa
http://www.vestinet.rs/zanimljivosti/redak-prirodni-fenomen-napokon-zabelezila-kamera-pogledajte-narandzastu-oluju-na-jupiteru-foto

 

 

 

 


otkrila, su ,da ,jedna, od, najspektakularnijih,

    

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno