Nedjelja 3 Prosinac 2023

Pretraga

Svemirski letovi

Otkriven planet prekriven dijamantima?!

16 Pro 2010
(Reading time: 1 - 2 minutes)

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

otkriven, planet, dijamanata Na nekim planetama dijamanti bi mogli biti česti poput pijeska, otkrili su znanstvenici. Do zaključka su došli nakon otkrića planete slične Jupiteru čija je atmosfera neobično bogata ugljikom.

S obzirom na to da je planeta naročito bogata ugljikom postoji mogućnost da su na njenoj površini stijene od dijamanata, a ne od silicija kao na Zemlji, piše Telegraph.co.uk.

Planeta je nazvana WASP-12b te je prevelika, sa previsokom temperaturom da bi podržavala bilo kakav oblik života. No neobičan sastav njene atmosfere za astronome je pravo otkriće.

Vjeruju kako ovaj planet okružuju planete veličine Zemlje sa sličnom atmosferom punom ugljika. Ako na njima i ima života on počiva na potpuno drugačijim temeljima od života na Zemlji.WASP-12b ima gotovo dva puta veću masu od Jupitera, a temperatura na njegovoj površini doseže i do 2,200 Celzijevih stupnjeva što ga čini jednim od, do sada pronađenih, najtoplijih planeta izvan Sunčevog sustava.

Znastvenik dr. Nikku Madhusudhan sa Sveučilišta Princeton u New Jerseyu, koristio je NASA-in Spitzer Space Teleskop kako bi analizirao sastav atmosfere ovoga planeta.

Pronašao je velike količine metana i ugljičnog monoksida, nešto vode te velike količine čistog ugljika.

 

ma sta to oni skrivaju pa sve na kapaljku pustaju
sta su to pronasli
ili se nesta skriva
poluditi cu od trazenja

 

danas.hr

 

otkriven, planet, dijamanata, novi, planeti

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno