Nedjelja 2 Listopad 2022

Pretraga

Svemirski letovi

Tamna strana Mjeseca više nije misterij

21 Pro 2010
(Reading time: 1 - 2 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Mjesec, tamna, strana

 

NASA-ina sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) u posljednjih je godinu dana izuzetno precizno istražila i snimila stražnju stranu Mjeseca koja se ne vidi sa Zemlje.

Prema izvješću predstavljenom na stranicama svemirske agencije, LRO je pomoću laserskog uređaja Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOLA) napravio dosad najbolje topografske snimke te misteriozne strane Zemljina satelita.

Dr. Gregory Neumann iz NASA Goddard Space Flight Centera kaže da će se prikupljeni podaci koristiti u budućim znanstvenim istraživanjima Mjeseca s posadom i bez nje...

'Nakon nešto više od godine dana istraživanja laserskim visinomjerom LRO-a prikupili smo oko tri milijarde informacija. Očekujemo da ćemo u naredne dvije godine nastaviti istim tempom. Zahvaljujući polarnoj orbiti letjelice, podaci o polovima trebali bi imati još bolju navigacijsku kvalitetu sličnu GPS-u', kaže Neumann.

U ranijim Mjesečevim misijama zabilježeno je tek oko osam milijuna informacija.Nove digitalne snimke otkrivaju da je površina tzv. tamne strane Mjeseca prepuna kratera i nalik na ementaler. Naravno, kao što britanski rock bend Pink Floyd na svom albumu 'Dark side of the Moon' ističe, ne postoji tamna strana Mjeseca, već samo dalja strana koja je nevidljiva sa Zemlje, jer je Mjesec prema našem planetu uvijek okrenut onom bližom.

LOLA šalje pulsirajuće laserske zrake kroz optičku leću koja ih dijeli u pet zraka. Ponovno ih hvata nakon što se odbiju od Mjesečeve površine. Na temelju trajanja njihova putovanja, uzimajući u obzir brzinu svjetlosti, uređaj određuje udaljenost od letjelice do tla (pogledajte film dolje).

Mjesec, tamna, stranaSjeverna polutka MjesecaLOLA će također istražiti strukturu i moć zrcaljenja Mjesečeva tla.

Nakon obrade informacija pogreške u LOLA-inim mjerenjima manje su od 30 metara horizontalno te od jednog metra vertikalno.

 

 

 

Izvor: tportal.hr

nasa, tamna, strana, mjeseca, slike

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno