Ponedjeljak 25 Listopad 2021

Pretraga

Business

NESIGURNO RAZDOBLJE

06 Kol 2011
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 zamisljeni_obama
Snižen kreditni rejting SAD-u, Kina poručila: 'Potrebna nova globalna valuta za rezerve!'

S&P je naveo da snižavanje kreditnog rejtinga odražava njihovo mišljenje po kojem mjere fiskalne konsolidacije koje je nedavno usvojio Kongres zaostaju za onim što je potrebno poduzeti kako bi se u srednjeročnom razdoblju stabilizirao američki dug

Međunarodna agencija za kreditni rejting Sandard & Poor snizila je u petak Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Dugoročni kreditni rejting snižen je s AAA, što predstavlja najvišu kreditnu sposobnost i minimalni kreditni rizik, na AA+, što predstavlja visoku kreditnu sposobnost i veoma nizak kreditni rizik. Agencija je rejting snizila zbog zabrinutosti proračunskim deficitom i rastućim teretom, zaduženosti.

Taj potez će, navode mediji, vjerojatno poskupjeti zaduživanje američke vlade, poduzeća i potrošače.

S&P je naveo da snižavanje kreditnog rejtinga odražava njihovo mišljenje po kojem mjere fiskalne konsolidacije koje je nedavno usvojio Kongres zaostaju za onim što je potrebno poduzeti kako bi se u srednjeročnom razdoblju stabilizirao američki dug.

Odluka S&P-a uslijedila je nakon što je američki predsjednik Barack Obama nedavno parafirao zakon koji predviđa proračunske rezove od gotovo 2.500 milijardi dolara u razdoblju od 10 godina i za više od 2.000 milijardi povećava granicu zaduživanja, ali ne donosi niti jedno povišenje poreza.

Prijeti nova recesija

Newyorška burza u četvrtak je imala jedan od najtežih dana od početka svjetske financijske krize prije tri godine.

Indeksi Dow Jones i S&P pali su za više od četiri posto, dok je Nasdaq izgubio pet posto vrijednosti zbog strahovanja investitora da bi Sjedinjene Države mogle ući u novu recesiju, te zbog zabinutosti da bi dužnička kriza mogla ugroziti dva velika gospodarstva eurozone - talijansko i španjolsko.

Politički dogovor s početka tjedna mnogi doživljavaju samo kao odlaganje pravog rješenja i guranje problema ispod tepiha. Neki stručnjaci već upozoravaju na mogućnost povratka globalne recesije.

Kina traži novu globalnu valutu

Kina je u subotu osudila 'kratkovidne' političke svađe u SAD-u oko problema zaduženosti i poručila da svijet sada treba novu globalnu valutu u kojoj će se držati rezerve.

„Kina, najveći kreditor jedine svjetske supersile, ima sva prava sada zahtijevati da se SAD pozabavi sa svojim strukturalnim dužničkim problemima i osigura sigurnost kineske dolarske imovine. Trebala bi biti uvedena međunarodna supervizija oko pitanja dolara, a opcija bi mogla biti i nova, stabilna i sigurna globalna valuta za rezerve radi sprječavanja katastrofe koju je uzrokovala bilo koja zemlja", objavila je u svom komentaru kineska državna novinska agencija Xinhua.

Snižavanje kreditnog rejtinga SAD-u rizik je za financijska tržišta, smatraju kineske ekonomisti, te procjenjuju da će to Kinu, najvećeg vlasnika američkih trezorskih zapisa, nagnati da ubrza diversifikaciju svog portfelja.

Kaos

„Zbog toga će doći do kaosa na financijskim tržištima, barem u kratkome roku. Najizravniji utjecaj toga na Kinu bit će udarac na njezine rezerve. Vrijednost dolarskih ulaganja Kine će pasti, a efekt smanjivanja mogao bi biti velik", smatra Li Jie, direktor kineskog Instituta za istraživanje rezervi.

Ranije ovoga tjedna Kina je zatražila od Washingtona da odgovorno postupa s pitanjem svojega duga, upozorivši da bi neizvjesnosti na tržištu trezorskih zapisa mogle potkopati globalni monetarni sustav i ugroziti gospodarski rast. Peking je ponovno zatražio od Washingtona da zaštiti njegova dolarska ulaganja, za koja analitičari procjenjuju da u kineskim rezervama dosežu oko dvije-trećine. Kineske rezerve najveće su u svijetu, a procjenjuju se na 3.200 milijardi dolara.

„Kina će biti prisiljena razmotriti druga ulaganja za svoje rezerve. Američki 'trezorci' više nisu sigurni. Mnogo je klasa imovine na svjetskim tržištima koja su rizičnija od AAA, ali i manje rizična od AA+", tvrdi Li.

Nestabilna tržišta

Oglasilo se jutros i filipinsko ministarstvo financija, ustvrdivši da bi snižavanje američkog kreditnog rejtinga moglo povećati neizvjesnosti na financijskim tržištima i usporiti globalno gospodarstvo, te da to ističe potrebu za uvođenjem alternativne globalne valute u kojoj će se držati rezerve.

„Ako se SAD ne pozabavi svojim fundamentalnim problemima, mislim da bismo mogli ući u eru manje predvidljivih i nestabilnijih globalnih financijskih tržišta. Globalni regulatori morat će uz više koordinirati svoje poteze a to ističe potrebu za novim okvirom u sklopu kojeg bi se ta koordinacija provodila", istaknuo je Cesar Purisima, filipinski ministar financija.

Ipak, filipinska središnja banka objavila je jutros da će američki dužnički papiri i dalje biti sastavni dio rezervi kojima upravlja banka, unatoč snižavanju američkog rejtinga, jer se smatraju sigurnim utočištem zbog svoje likvidnosti.

 

Autor

HINA

preuzeto sa

www.nacional.hr

 

kreditni, rejting, sad-a, kontrola, svijeta

 

Ipak, filipinska, središnja, banka, objavila

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno