Subota 4 Prosinac 2021

Pretraga

VOJAGER OTKRIO NEPOZNATI DIO SVEMIRA

24 Pro 2012
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
vojager

Sonda Voyager otkrila novu, neistraženu regiju svemira: Na samom rubu sunčevog sustava nalazi se 'magnetni autoput
PASADENA - NASA-ina svemirska sonda Voyager 1 ponovno je oduševila znanstveni svijet neočekivanim otkrićem - ovaj put radi se o potpuno novoj regiji svemira na rubu Sunčevog sustava, za koju znanstvenici nisu ni znali da postoji.
Na svojem putovanju dugom već 35 godina, Voyager 1 i njegov blizanac Voyager 2 mnogo su puta okrenuli naglavačke sve pretpostavke koje smo imali o Sunčevom sustavu.
Iako su napravljene kako bi ispunile petogodišnju misiju proučavanja planeta vanjskog Sunčevog sustava, i lansirane u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, sonde Voyager još uvijek rade, prikupljaju i šalju podatke, te daju neizmjeran doprinos znanosti, obzirom da putuju kroz dalek i neistražen svemir.

Voyager 1 trenutno se nalazi oko 18 milijardi kilometara daleko od sunca, i ušao je u regiju svemira koja je potpuno iznenadila znanstvenike.

Naime, Voyager je već dugo na samom rubu Sunčevog sustava, i očekivalo se kako će uskoro zakoračiti u međuzvjezdani svemir.

Znanstvenici su predvidjeli kako će se prelazak očitovati prema dva kriterija - broj čestica sunčevog vjetra trebao bi naglo pasti, dok bi broj čestica zvjezdanog vjetra trebao naglo porasti, a istovremeno bi se promijenio smjer magnetnog polja, kada bi Sunčevo magnetno polje postalo slabije od zvjezdanog.
No, kako je NASA objavila ovaj tjedan, Voyager je ušao u regiju u kojoj je Sunčev vjetar izgubio snagu, no još se ne osjeća jači utjecaj zvjezdanog vjetra. Istovremeno, izgleda kao da magnetna polja Sunca i galaksije trenutno djeluju u istom smjeru, te da se snaga polja udvostručila.

Znanstvenike je nova regija, koju su prozvali ‘magnetni autoput’ i ‘svemirsko čistilište’, u potpunosti iznenadila, jer niti jedan od modela koji su predviđali oblik Sunčevog sustava nije predvidio takve uvjete.

Iako je Voyager jedan još uvijek unutar utjecaja Sunca, sad već možemo osjetiti kako je na drugoj strani, jer čestice ulijeću u magnetni autoput s obje strane, rekao je Edward Stone, znanstvenik na projektu Voyager.

- Vjerujemo da je ovo posljednja etapa na putu do međuzvjezdanog svemira. Nagađamo da će se to desiti negdje između par mjeseci i par godina. Nova regija nije nešto što smo očekivali, ali smo se već naučili očekivati neočekivano od Voyagera, rekao je Stone.
****************************************************************************************************
Radio-signalu sa sondi treba 17 sati da stigne do Zemlje

Voyager 1 i 2 lansirani su 1977. godine. Letjelice dobivaju napajanje od radioizotopnh termoelektričnih generatora, koji pretvaraju toplinu radioaktivnog raspada plutonija u električnu energiju. Iako, zbog raspada plutonija, ukupna snaga generatora slabi svake godine, stručnjaci predviđaju kako će generatori pružati dovoljno energije za rad instrumenata do 2020., do kad će Voyageri gotovo sigurno napustiti Sunčev sustav.

Sonde su danas toliko daleko od zemlje da je radio-signalu s Voyager sondi potrebno 17 sati da stigne do zemlje. Signal njihovih odašiljača od 20 W, kada stigne do antena na Zemlji, 20 milijardi puta je slabiji od baterije za ručni sat.
*****************************************************************************************************
preneseno sa
http://www.jutarnji.hr

Znanstvenike, je nova regija, koju su, prozvali, ‘magnetni autoput’
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno