Utorak 7 Prosinac 2021

Pretraga

ZBOGOM PAMETI

03 Velj 2013
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
tevijaStevija i batat na listi zabranjenih dodataka hrani?
Kako je teško saznati koji se zakoni i pravilnici provode u Hrvatskoj govori i činjenica da smo i mi ostali šokirani informacijom o tome da su se stevija i batat našli na listi zabranjenih dodataka hrani koji je u primijeni od 1. veljače 2013. godine.


Ministar zdravlja uz suglasnost ministra poljoprivrede donio je Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dodacima prehrani koji je stupio na snagu 1. veljače 2013. I ne bi nam sve bilo tako čudno da nam sami uzgajivači stevije nisu ukazali na činjenicu da se navednom pravilniku dodaje i prilog V koji sadrži i listu biljnih vrsta koje nisu dopuštene u dodacima prehrani, a na kojem su se našle i dvije biljke koju sada već često na našim tanjurima. Radi se o biljci Stevia rebaudiana poznata kao zelena stevija – prirodni zaslađivač i biljnoj vrsti Ipomoea spp. u koju spada i batat (lat. Ipomoea batatas).

Što ovaj Pravilnik znači za proizvođače, prodaju i konzumaciju istih proizvoda? Kako bismo dobili jasan i nedvosmislen odgovor, uputili smo isto pitanje Ministarstvu zdravlja. Kakva je sudbilna navedenih biljaka i konumacija istih, najbolje je da sačekamo odgovor od nadležnih institucija koji Zakone i Pravilnike i donose.

preneseno sa
http://www.ekomreza.org/hr/clanak/stevija-i-batat-na-listi-zabranjenih-dodataka-hrani/723

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

a na gornjem linku se moze i procitati

Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dodacima prehrani
Prilog V koji sadrži listu biljnih vrsta koje nisu dopuštene u dodacima prehrani
mail upućen dana 2. veljače 2013. Ministarstvu zdravlja.Ministar, zdravlja, uz suglasnost, ministra ,poljoprivrede

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

Ministar, zdravlja, uz suglasnost, ministra ,poljoprivrede

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno