Nedjelja 2 Listopad 2022

Pretraga

Amazonke

14 Srp 2019
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Amazonke,štrašne žene ratnice

Amazonke su drevno pleme žena ratnica, o kojima kruže mnoge legende. Stari Grci vjerovali su da su išli na vojne kampanje pod vodstvom svoje kraljice, a imali su i vlastitu državu, nastanjenu isključivo ženama ratnicama.

 

  am3

Amazonke muškarce nisu smatrali jakim spolom, već suprotno, ali za reprodukciju roda Amazonke su bile prisiljene stupiti u kontakt s muškarcima. Prema nekim izvješćima, ako je dječak rođen, on je poslan prema ocu, prema drugima - bio je utopljen u rijeci. Ako je djevojčica rođena, ona je prepuštena sebi i odgajana kao ratnica, podučavajući lovačke obrte, vojne poslove i poljoprivredu. Sama riječ "Amazon" ima perzijske ili grčke korijene i prevedena je kao "ratnik" - prema perzijskoj verziji, i "neoženjen" - na grčkom. Prema legendi, amazonke su u djetinjstvu izvodile operaciju spaljivanja desne dojke kako bi olakšale streličarstvo. Iako su Grci, u umjetnosti kojih Amazoni zauzimaju važnu ulogu, iz nekog razloga prikazali ih s obje dojke. Istodobno, povjesničari sumnjaju da je došlo do takvog sakaćenja. Argumentirajući svoje mišljenje da su stepski narodi, luk uvijek zapinjan na razini uha, a ne na prsima.

Na staništima Amazonki, poznati drevni grčki povjesničar Herodot napisao je još u V vijeku prije Krista da su Amazonke živjele u skitskoj državi na obalama jezera Meotida (prema suvremenim podacima to je Krim i Azovsko more.) Govoreći o njima: „često u lovu na konjima sa svojim muževima; sudjelovanje u ratu; nose istu odjeću kao i muškarci. " Sarmatak Herodot je rekao o ženama "da se nijedna djevojka neće udati dok ne ubije čovjeka u borbi." Proučavajući skitski jezik, Amazonke su pristale udati se za skitske muškarce, ali su uvjetovale da ne ispune običaje skitskih žena. Prema Herodotu, sarmati i skiti borili su se zajedno protiv kralja Darija u V. stoljeću prije Krista. Rimski povjesničari također su mnogo pisali o Amazonkama. Na primjer, slavni Cezar pisao je Senatu da su Amazonke pljačkali države u Maloj Aziji, kao što su Lycea i Cilicia. Strabon, poznati rimski povjesničar, govori o istoj stvari. Povjesničari Philostrat i Ammianus smjestili su Amazonke u različite dijelove Krimskog poluotoka. Ali Procopius je također vjerovao da žive negdje na Kavkazu. Još jedan rimski povjesničar, Diodor sicilijanac, istaknuo se originalnošću mišljenja, bio je uvjeren da su Amazoni potomci drevnih Atlantida i da žive negdje u zapadnoj Libiji. U kasnijim vremenima, čak su i neki crkveni oci smatrali Amazonke pravim ljudima.

   am2   

Prema legendi, Amazonke su izgradile mnoge gradove, poput Smirne, Efeza, Sinopa i Pafosa. Amazonke se prvi put pojavljuju u grčkim legendama o Bellerophonteu, koji su pobijedili ženske ratnike nakon što su napali Lykia. Homerova Ilijada spominje grob kraljice Amazonske Mirin. Prema drevnom grčkom povjesničaru Diodorisu, kraljica Mirin vodila je Amazonke tijekom osvajanja Libije. Općenito, u grčkoj umjetnosti, Amazonke zauzimaju važno mjesto, a spominjanje ženskih ratnika prilično je uobičajeno. U poznatim Herkulovim legendama, jedan od zadataka bio je dobiti čarobni pojas amazonske kraljice Hipolite. Još jedna kraljica amazonki po imenu Penthesilia, sudjelovala je u Trojanskom ratu. Bitke između Atenjana i Amazona prikazane su u mramornim reljefima iz Partenona i skulpturama poznatog mauzoleja u Halikarnasu. Međutim, u drevnoj grčkoj ratnoj umjetnosti Grka s Amazonkama, tu su gotovo češće od borbi Grka s kentaurima. Iako se vjera u njihovo postojanje više temelji na nacionalnoj poeziji i umjetnosti. Nevjerojatni hobiji uvijek su bili lov i rat; njihovo omiljeno oružje bilo je luk, koplje, sjekira, štit u obliku polumjeseca i kaciga. Najčešće se žene - ratnice prikazuju na konjima, ali postoje slike i planinarki amazonki. U srednjem i renesansnom razdoblju često je pisano i o Amazonkama, od kojih su neki čak pripisivali izum borbene sjekire. U vrijeme velikih zemljopisnih otkrića u Americi, rijeka je dobila ime po Amazonkama.

   am4   

Povjesničari novog vremena pažljivo su proučavali dokaze o Amazonama, pokušavajući utvrditi gdje je živjelo to strašno pleme žena - ratnika. Prema Herodotovoj "povijesti", skitska država i Sarmatija smatrane su najvjerojatnijim mjestom. Činjenica da je postojalo pleme žena - ratnika potvrđeno je mnogim arheološkim iskopavanjima. Primjerice, iskopavajući ženske grobnice sarmatina, arheolozi često pronalaze oružje u grobnicama, potvrđujući tako verziju da su sarmati znali kako ih posjedovati, te su stoga mogli sudjelovati u bitkama. Oko 30% svih ženskih grobova sarmata sadrži različito oružje, a žene su također imale visok društveni položaj u sarmatskom društvu, što su potvrdili arheolozi. Zasigurno visoka uloga žena u sarmatskom društvu bio je težak život nomadskog naroda. Uostalom, muškarci su dugo odsutni i, u lovu ili u kampanji, a žene su se morale brinuti o sebi i uvijek biti u stanju zaštititi sebe, svoju djecu i imovinu od napada neprijateljskih plemena. Zahvaljujući suvremenim arheološkim iskopavanjima znanstvenici poznaju grobne humke na području Altaja i Sarmacije u kojima su žene ratnice pokopane. Tako se potvrđuju drevni mitovi o ženama ratnicama kojih su se bojali mnoga drevna kraljevstava.


izvor

 
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno