Utorak 19 Listopad 2021

Pretraga

Putnički brodovi

Ima li nade za Škver

28 Tra 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
  škver  

Uprava ‘Brodosplita’ mora ugovarati gradnju brodova na kojima se ne bi izgubilo, te stručnjaci preporučuju:

Škver bi zaradio na jaružarima i tankerima za prijevoz soka

U aktualnoj situaciji koju obilježava ispražnjena knjiga narudžbi, ali i razumljivi pritisak radnika i njihovih predstavnika koji očekuju nove poslove, Uprava “Brodosplita” ima težak posao ugovaranja brodova za kojima se ne bi smjeli vući gubitaški “repovi” ili afere s kakvima su se redom suočavali bivši čelnici.

Budući da je riječ o vrlo nezahvalnoj računici, koja ne bi trebala biti okončana minusima, potencijalnim naručiteljima tijekom pregovora nije lako ponuditi cijenu za željeni tip broda koja bi bila konkurentna na međunarodnom tržištu i zadovoljavajuća za škver, a uza sve to i povoljna za porezne obveznike koji zasigurno više ne žele “krpati” dubioze s navoza.

U tom kontekstu, brodograđevni stručnjaci više su puta isticali kako bi hrvatska brodogradilišta, pa tako i “Brodosplit”, trebala tražiti prostor za pozitivno poslovanje na tržištu specijaliziranih tipova brodova, poput jaružara, tankera za prijevoz sokova ili ro-paxa, za razliku od programa tankera ili bulk carriera kakvi se danas proizvode u Hrvatskoj.

- Brodogradilišta već danas mogu konkurentno tržišno poslovati u okvirima dopuštenih subvencija upravo gradnjom tipova brodova vrlo visoke složenosti, kakvi se grade u Splitu i Puli. Smatram da naši škverovi imaju iskustvo i kadrove, te projektne urede koji to mogu kvalitetno obaviti - istaknuo je nedavno prof. dr. Slobodan Beroš sa splitskog FESB-a.

Brodovi izgrađeni na jadranskim navozima za prof. dr. Roka Markovinu su kvalitetom usporedivi s Mercedesovim modelima u svijetu automobila, te su zbog toga i već desetljećima u vrhu svjetske brodogradnje.

No, nije teško naslutiti kako su cijene po kojima se ugovaraju brodovi u hrvatskim škverovima znatno više od onih na Dalekom istoku, pri čemu brodovlasnici često posežu za jeftinijom varijantom poslovanja s Kinezima, jer je razina kvalitete proizvoda zadovoljavajuća u usporedbi s uloženim novcem i godinama eksploatacije broda.

Riječ je, primjerice, o 35 milijuna uloženih dolara u brod za suhe terete, nosivosti 50-ak tisuća tona, dok naši škverovi ne mogu izgraditi sličan brod ispod cijene od 40-ak milijuna dolara, i to uz značajne ustupke naručitelju.Napisao

G.Zubčić

preuzeto sa

www.slobodnadalmacija.hr

brodovi,izgradeni,jadranskim,navozima,kvalitetom

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno