Nedjelja 17 Listopad 2021

Pretraga

Putnički brodovi

Konačno škverani odahnuli ili ....

26 Svi 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
skver1ministar gospodarstva poslat će upravi ‘brodosplita’ zeleno svjetlo za početak gradnje broda za ‘jadroplov’
Popijač: Pokrit ćemo sve gubitke do dolaska ‘Diva’
Nema nikakvog razloga da “Brodosplit” ne počne realizaciju ugovora s “Jadroplovom”. Osobno ću već ovih dana potpisati te Upravi i Nadzornom odboru “Brodosplita”poslati pismo u kojem će se naglasiti kako ne postoje nikakve zakonske prepreke za ugovaranje novih brodova“, rekao nam je u utorak Đuro Popijač, ministar gospodarstva.

Prema njegovim riječima, u pismu će se naznačiti kako je u programu restrukturiranja, koji je odobrila Europska komisija, utvrđeno i da će država snositi ne samo 60 posto bivših troškova brodogradilišta već i one troškove koji će nastati dok se proces restrukturiranja ne dovrši.
vonko Šegvić / Foto: Cropix

To znači, rekao nam je ministar, da će država na sebe preuzeti i dio gubitaka koji će eventualno nastati u poslovanju u idućih godinu, dvije, a koji će se temeljiti na ugovorenim poslovima prije negoli novi investitor, u ovom slučaju samoborski “Div”, preuzme “Brodosplit”.

Zbog takve situacije država, pa i Ministarstvo gospodarstva, nisu u poziciji da daju potvrdu “Brodosplitu” za svaki pojedinačni ugovor o izgradnji broda, kazao nam je ministar, već će država na sebe preuzeti gubitak koji brodogradilišta ostvare u ukupnom poslovanju u tom razdoblju.

- Bilo bi dobro kada bi “Brodosplit” ugovorio barem tri broda dok samoborski “Div” ne preuzme tvrtku, jer je to iznimno bitno za opstanak kompanije. No, Ministarstvo gospodarstva ne može za svaki od ta tri broda davati neku vrstu odobrenja, već možemo samo naglasiti da će država na sebe preuzeti dio gubitka koji će nastati u ukupnom poslovanju brodogradilišta na osnovi tih poslova - ističe Popijač.

On napominje kako je nelogično tvrditi da se Uprava tražeći potvrdu od Ministarstva za svaki pojedini brod želi osigurati od kaznenog progona u slučaju da je pri ugovaranju tih brodova bilo nelegalnih radnji.

- Ako je bilo nekog kaznenog djela, tada će ono biti podložno istrazi nadležnih tijela bez obzira je li netko iz Ministarstva ili Vlade to potvrdio, to nikoga ne spašava od sankcija - objašnjava ministar gospodarstva.

- Svakome je jasno da Uprava “Brodosplita” u ovom trenutku ne može ugovoriti izgradnju takvih vrsta brodova za “Jadroplov” koji neće donositi gubitke, ali mi ne možemo dati potvrdu za izgradnju svakog broda, već jamstvo da ćemo snositi troškove koji će nastati u poslovanju brodogradilišta za sve poslove ugovorene prije potpisivanja kupoprodajnog ugovora s budućim vlasnikom - rekao nam je Đuro Popijač.

Ministar je tako poslao prilično jasnu poruku Upravi i Nadzornom odboru “Brodosplita”
autor
Frenki Laušić
preuzeto sa
www.slobodnadalmacija.hrpojedini, brod, želi, osigurati, od kaznenog progona
O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno