Srijeda 24 Travanj 2024

Pretraga

Vojna tehnologija

Tajno oružje ruske vojske: „Armata“ najbolji tenk na svijetu

29 Stu 2014
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

tenk

U američkoj vojsci vlada zabrinutost zbog toga što Rusi brže unapređuju svoja oklopna vozila

Budući da američki tenkovi zastarijevaju i da nema ikakva vizija da se to ispravi, novi napori Rusije modernizirati svoja borbena vozila su svakako razlog za brigu. Ruska vojska će sljedeće godine uvesti novi sustav oklopnih vozila, koji će zamijeniti trenutne ratne mašine, sudeći po ruskim državnim medijima. Proizvodnja bi trebala početi u siječnju, a očekuje se da će 20 novih vozila sudjelovati na Paradi Pobjede u svibnju sljedeće godine - i sve to dok Amerika još uvijek razmišlja o svojoj budućoj ratnoj mašineriji.

 

"Prva serija će biti na raspolaganju sljedeće godine. Vidjet ćete ih na Crvenom trgu 9. svibnja ", rekao je državnoj agenciji ITAR-TASS Oleg Bokjarjov, zamijenik šefa ruske vojno-industrijske komisije.

Program je razvio Uralvagonzavod u udaljenom gradu Nižnji Tagil na Uralu, i postojati će više verzija - od tenka, pješadijskog vozila, sve do oklopnog vozila, samohodne haubice i dvije verzije vozila za podršku. Ruske kopnene snage će 20 primjeraka prikazati na paradi, pola će biti tenkovi, a druga polovica oklopna pješadijska vozila.

 

PRIPREMA ZA ARKTIK

tenk1Armata će potpuno zamijeniti tenkove iz Hladnog rata - T-64, T-72, T-80, čak i noviji T-90 do 2030-tih ako pretpostavimo da će ruska vlada to moći platiti. Također će zamijeniti i BMP oklopnjake, kao i seriju mnogih drugih vozila. Proizvodnja će se mjeriti desetinama tisuća primjeraka ako Rusija bude u stanju zamijeniti svaki.

Kako navodi ITAR-TASS, tenk će imati top kalibra 125mm (što jeste utvrđena norma još od 1960-tih), ali na kupoli kojom neće morati upravlja čovjek. Posada će biti smještena u posebnom odjeljku, što i jeste inovativno za tenk današnjice.

Neki ruski mediji tvrde da je oklop prilagođen za uvjete Arktičkog podneblja, dio svijeta koji postaje sve bitniji za klimavu rusku ekonomiju. Dalje se čini da je, za razliku od sovjetskog doba, dosta urađeno na tome da se povećaju šanse za preživljavanje posade. Razlog za to bi moglo biti to što Rusija pokušava se odlijepi od sovjetskog načina razmišljanja, gdje se vojnik kao pojedinac smatrao potrošnom robom.

 

Kao takva, Armata vozila će imati potpuno drugačiji dizajn i biće osigurana u svakom smislu, rekao je Vjačeslav Halitov, zamjenik generalnog direktora Uralvagonzavod. "Posada će biti odvojena od benzina i zalihe streljiva." I zato bi unutarnja konfiguracija tenka mogla biti slična zapadnim modelima, poput američkog Abramsa ili njemačkog Leoparda.

Malo što se zna o Armata projektu, sem da se svi trude da urade posao u roku. "Sve funkcionira sukladno ugovoru. Radi se i prije roka. Idemo ispred svih očekivanih rokova ", kazao je Oleg sijenki u rujnu. Također je dodao da Armata ispunjava se zahtjeve ruske vojske.

Ipak, Armata bi mogla ispadne skuplja nego što se očekivalo. Bokjarov je za ITAR-TASS rekao da je sve preskupo. Ipak, ruska vlada očekuje da će potpisati trogodišnji ugovor po unaprijed dogovorenoj cijeni. "Nastavit razgovarati zato što se ne slažemo sa cijenama Uralvagonzavod", komentirao je Bokajrov Rusiji Danas (Russia today). Međutim, dužnosnici tvrtke su obećali da će sniziti cijene.

Neuspjesi AMERIČKOG PROGRAMA

tenk2U međuvremenu, američka vojska je imala nekoliko neuspješnih pokušaja zamijeniti dosadašnje Bradley i Abrams, oklopno pješačko vozilo i tenk. Početkom 2000-tih je vojska lansirala Borbene sustave budućnosti (Future Combat Systems, FCS), koji lakim pješadijskim strojevima mijenjaju tenkove, samohodne haubice.

Ideja je bila da se stvori višenamjensko vozilo koje bi Abrams moglo zamijeniti, a da pritom bude sposobno transportira čitavu brigadu u roku od 18 sati na bilo koju točku na planeti. Međutim, fizika se ispriječila. Ubrzo je postalo jasno da se ne može desiti takvo čudo gdje će oklopnjak od 20 tona nadoknaditi funkcionalnost tenka od 70.

 

Vozilo za kopnene borbe The Ground Combat Vehicle program, koji je naslijedio neuspjeli FCSprojekat, trebalo je zamijeniti Bradleya 2009, ali je u veljači ove godine odlučeno da je taj plan glomazan i preskup. Trenutni program se zove borbeno vozilo budućnosti (Future Fighting Vehicle), ali je prerano reći kuda to vodi.

U međuvremenu ne postoje planovi za zamjenu Abramsa. Vojska se nada da će konstruirati (ili, bolje rečeno, doraditi) novu verziju tenka koji će se zvati M1A3, ali to se očekuje tek 2018.

Ipak, Abrams je potrebno zamijeniti, prema navodima neimenovanog višeg časnika. Dizajn konstruiran sedamdesetih godina prošlog stoljeća se ne može više modernizirati. Predviđeno je da Abrams ostane u službi do 2050., kada će dizajn tenka biti star više od sedam desetljeća. U međuvremenu, ostatak svijeta osuvremenjuje svoj oklop.

  (Standard)

izvor: http://webtribune.rs/

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno