Srijeda 24 Travanj 2024

Pretraga

Vanzemaljci ili roboti?

18 Lip 2020
(Reading time: 5 - 9 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Potraga za vanzemaljskim oblikom života nam je jedna od posljednjih granica. Pokušavamo se ugurati u mračne svemirske pustopoljine očajnički tražeći neki hint života, bilo koju stijenu sa jednom jedinom bakterijom samo da se uvjerimo da nismo sami. U zadnjih 70-ak godina se mnogo raspravlja o njihovom mogućem obliku, kakve bi im namjere mogle biti i što bi mogli željeti/tražiti od nas ili čak da li smo im uopće zanimljivi da nas posjete? Ako jesmo, kako bi uopće mogli uspostaviti komunikaciju sa njima?
No što ako uopće nije riječ o stvarnim živim bićima nego nekim izuzetno sofisticiranim robotima?

Koliko danas znamo postoji nekoliko mogućih oblika koje bi ti vanzemaljski roboti mogli poprimiti. Čak se možda radi o dronovima koje je izradila neka naprednija civilizacija ili čak više njih. To mi ima dosta smisla jer mi i sami koristimo razne dronove i sonde za istraživanje svemira i mjesta na koja još ne možemo poslati ljudsku posadu. Ako nas je neka napredna civilizacija htjela samo pogledati i vidjeti u kojem smjeru idemo zašto bi prolazili kroz sve probleme međuzvjezdanog putovanja , trošili ogromnu količinu resursa i riskirali sa živim posadama putovanje kad mogu jednostavno poslati besmrtnika da obavi jedno takvo izviđanje? Takva se ideja mota među određenim ufološkim krugovima, a ide u pravcu da su oni odavno ovdje, te da bi velika večina viđenja NLO-a mogla biti upravo te i takve bespilotne letjelice od civilizacija poslanih sa mora zvijezda noćnog neba. Što se pak njihovih namjera tiće, one mogu biti razne, od prikupljanja uzoraka i znanstvenih podataka, proučavanja naše vrste kao i cjelokupne flore i faune planeta. Možda su ovdje da na neki način uspostave kontakt sa nama ili su ga uspostavili, ali na žalost sa krivim ljudima nama iza leđa. Samo se možemo nadati da je kontakt išao u nekom prijateljskom smjeru.

Roboti 1
No tu postoje i strašniji scenariji, jedan je da su ti "roboti" vanzemaljci glavom i bradom, opet postoji nekoliko zanimljivih načina. U jednom to bi mogli biti inteligentni AI strojevi koji ili koegzistiraju ili su več uništili svoje tvorce. Možda su dosegnuli onu točku koja se često naziva tehnološkom posebnošću, što je u teoriji hipotetska točka u vremenu kada tehnološki rast dostiže točku bez povratka i eksplodirajučim napretkom brzinom puno večom od one koju možemo pratiti nekontrolirano uništi društvo kakvo je postojalo, možda čak i na načine koje ne možemo još ni pojmiti. U slučaju AI, ovaj ubrzani rast mogao bi iznjedriti superinteligenciju koja bi se nadograđivala i poboljšala astronomskom brzinom, koja je veća od sposobnosti njenih stvaralaca da nadgleda ili kontrolira, vrlo vjerojatno dobivajući samosvijest u tom procesu.
Jedna takva umjetna inteligencija bi se vrlo brzo mogla reproducirati bilo gdje u svemiru i čak rađati nove specifične modele za potrebe svojih ekspedicija. Razvoj umjetne inteligencije će na kraju neminovno završiti okretanjem protiv svojih bioloških tvoraca te njihovim potpunim uništenjem, to se možda i dogodilo prije više desetaka milijuna godina negdje u svemiru i vjerojatno više ne postoje ni fosili izvorne biološke civilizacije koje je kreirala neki prvi samosvjesni AI. Ovo vjerujte ima smisla, jer je to slijedeći korak u evoluciji kada ćemo morati prijeći neke biološke granice koje su nam nametnuli stvaratelji/stvaratelj, a robotske nadogradnje bi bile idealne za prelazak ogromnih svemirskih pustopoljina u malim i skučenim prostorima kakve nam nude današnji brodovi.


Gledajući kako brza tehnologija napreduje ovdje na Zemlji, postoje mnogi futuristi i pisci koji vjeruju da ne samo da je moguća takva jedinstvenost, već i da je ona neizbježna. Neki od vodećih umova u Umjetnoj inteligenciji i budućnosti planete, poput Nicka Bostroma, Vincenta C. Müllera i Elona Muska, predviđaju da će se to dogoditi za nas u narednih nekoliko desetljeća, a sjajni umovi poput Muska i poznatog Stephena Hawkinga govore o tome kako će uspon umjetne inteligencije najvjerojatnije dovesti do našeg pada. Ako je ova hipotetička situacija neumoljivi nusprodukt tehnološkog napretka, to bi moglo čak značiti da bi robotske civilizacije koje su stigle do faze putovanja preko zvijezda mogle značajno nadmašiti biološke i biti dominantni tip civilizacije u svemiru. Možda čak i više zastrašujuče od ove krajnosti zvuči krajnost da recimo ovaj stupanj napretka ostvari neka izuzetno napredna tehnološka civilizacija i onda se uruši prije nego recimo dosegne prvu zvijezdu do svoje, a za sobom ostavi tisuće, ako ne i milione svojih satelita/dronova/robota da besciljno lutaju svemirskim prostranstvima. Jedna profesorica Susan Schneider sa Sveučilišta u Connecticutu i Instituta za napredne studije na Princetonu smatra da je to neko nepisano pravilo i da bi neke od takovih civilizacija mogle biti stare preko nekoliko milijardi godina te je kazala:


"Ne vjerujem da će najnaprednije izvanzemaljske civilizacije biti biološke. Najsofisticiranije civilizacije bit će post-biološke, oblici umjetne inteligencije ili vanzemaljska superinteligencija. Druge su civilizacije možda znatno starije od nas - zemljaci su bebe galaktike. Svi se dokazi slažu s zaključkom da bi maksimalna dob izvanzemaljske inteligencije bila milijarda godina, tačnije u rasponu od 1,7 milijardi do 8 milijardi godina."

gettyimages 1195552861 640x640
Čak i ako takve inteligencije AI nisu nasilno svrgnule svoje gospodare i izazvale robotsku apokalipsu ili ih pokušale zamijeniti kao u znanstvenofantastičnim filmovima, moguće je da su ih barem mogle nadmašiti. Planetarne kataklizme, mijenjanje klime ili okruženja, suša, glad i bolesti njima ne znače apsolutno ništa. Njihovi tvorci mogli su se osušiti i umrijeti ili se pobiti u ratu dok su njihove robotske tvorevine naslijedile planet i postale vlastiti civilizacijski svemir, opet možda čak zaboravljajući tijekom eona da su ikada postojali ti biološki tvorci. Mogli su vjerovati da su oni jednostavno izvorni oblik života i iz baza izbrisati svaku spomen na svoje tvorce. Njihovi izvorni biološki tvorci mogli bi za njih biti tek puki mitovi i legende.

Postoji naravno i mogućnost da su ti roboti u izvjesnom smislu njihovi vlastiti tvorci. Ideja je da su izvorne vrste koje su dizajnirale ove robote samo prenijele vlastitu svijest u te nove oblike. To nije nova ideja, znanstvena fantastika se time bavi već neko vrijeme i izgleda da i nas čeka jedna takva budućnost, s obzirom na ubrzani razvoj tehnologije. Čini se samo pitanje vremena kada će se na Zemlji to usavršiti, pa nije uludo promišljati da je neka starija i naprednija rasa to odavno savladala i usavršila proces. Možda su se odlučili na robotsku formu da budu besmrtni, da pobjegnu od teških uvjeta na svom matičnom planetu, da prijeđu na slijedeći evolucijski korak ili je razlog bio neki koji još ne možemo razumjeti. Možda čak mogu staviti svoja stvarna tijela u hibernaciju, a svijest prebaciti u robotsko tijelo i tako krenuti u Svemir. Time bi riješili ogromne probleme koje imamo kada treba prevaliti toliki međuzvjezdani put i zaobiči sve opasnosti koje on nosi sa sobom, dok ti je stvarno tjelo sigurno u hibernacijskoj komori. Ukratko, ideja je da su vanzemaljci samo roboti u fizičkom obliku, sa umovima živih bića koja se nalaze unutar njih.

Ako su vanzemaljci zapravo AI roboti, to predstavlja nekoliko potencijalnih problema ako smo ih ikad upoznali. Na naš način razmišljanja i interakcije sa svijetom oko nas snažno utječu naši biološki procesi, potrebe i naša fiziologija, pa kako bi razmišljao samosvjestan robot bez ijednog od ovih bioloških znakova? Možemo li uopće shvatiti što nam govore ili koji su njihovi misaoni procesi? To bi se odrazilo i na njihove namjere prema nama, kao što bi rasa robota mislila o inteligentnim biološkim organizmima i kako bi oni reagirali na nas? Ako su čisto, hladno logični, možda bi imalo smisla da nas samo obrišu, osim ako nas iz nekog razloga nisu željeli proučiti. To postavlja pitanje zašto bi uopće htjeli doći ovdje, a s čisto robotskom inteligencijom to bi moglo biti teško shvatiti. Bez obzira na njihovu motivaciju, mogli bismo se samo nadati da će nakon milijuna ili čak milijardi godina samosvijesti možda razviti osjećaj empatije i altruizma, no čini se da bi to bilo mnogo manje vjerojatno kod robota nego za biološke organizme, jer se opet altruizam i empatija često vide kao osobine koje su se u njegovom srcu barem dijelom razvile iz bioloških potreba. Bi li rasa koja nije beznačajnija od njih imala potrebu za takvim stvarima? Tko zna?

ahgo3sia 900

Tu je i problem komunikacije s ovim robotima. Osim činjenice da bi njihovi misaoni procesi bili daleko drugačiji od naših, bismo li mogli komunicirati s njima u bilo kojem konvencionalnom smislu? Već imamo puno mogućih prepreka koje trebamo prevladati da bi ostvarili komunikaciju s vanzemaljcima, ali s robotima bi li to uopće bilo moguće? Mogli bi biti toliko daleko od uobičajenih bioloških metoda komunikacije i imati umove koji djeluju tako nevjerojatno brzo i tako daleko izvan naših vlastitih mogućnosti da ih možda uopče ne bismo mogli shvatiti. Možda bi matematika mogla pružiti zajedničko tlo, ali ako su njihovi umovi toliko napredni, možda bi bilo nemoguće pronači način da se međusobno komunicira sa njima čak i preko matematičkih modela koje danas poznajemo.

Na kraju, naravno, to su sve spekulacije, ali na temelju trenutnih trendova tehnologije na našem planetu i naše vlastite sve veće uporabe robotike, čini se više nego vjerojatnim da su i druge inteligentne civilizacije to morale/mogle učiniti. Hipotetski se pitam što se moglo događati nakon stotina, milijuna, ili čak milijardi godina ovakvog neumoljivog napretka? Možemo samo nagađati i pitati se možemo li umjesto vanzemaljskih bića naići na robote koje su nekad davno napravile neke davne civilizacije ili su ih roboti možda uopće i skroz zamijenili.

Izvori:

https://mysteriousuniverse.org/

https://www.researchgate.net/publication/328741634_Robots_and_AI_at_work_the_prospects_for_singularity

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fnews%2Ftechnology-25000756&psig=AOvVaw0yiuljiVMA6yS9ZN0vr4fC&ust=1592567061309000&source=images&cd=vfe&ved=0CAMQjB1qFwoTCNjO_OSki-oCFQAAAAAdAAAAABAD

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Ffree3d.com%2F3d-model%2Falien-robot-7155.html&psig=AOvVaw1iVKFXrWtUeq5wzdjidY6d&ust=1592567606898000&source=images&cd=vfe&ved=0CAMQjB1qFwoTCJj8tOqmi-oCFQAAAAAdAAAAABAS

 

 

 

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno