Srijeda 24 Travanj 2024

Pretraga

Tajni projekti

AI je pronašao 8 radio signala mogućih vanzemaljaca

13 Kol 2023
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

AI je pronašao 8 radio signala mogućih vanzemaljaca

Novi algoritam strojnog učenja naučen je da prepozna potencijalne poruke izvanzemaljskih civilizacija.

Nova umjetna inteligencija detektirala je osam radio signala iz svemira koji izgledaju sumnjivo 'neprirodno'.

Objasnimo da je do otkrića došlo u sklopu inicijative Breakthrough Listen koja je usmjerena na traženje umjetnih radio signala koji dolaze s drugih planeta u našoj galaksiji. Istraživači te signale nazivaju "tehnopotpisi".

Dakle, kad bi izvanzemaljci skenirali Zemlju, mogli bi uhvatiti naše radio komunikacije i druge elektromagnetske signale koje prenosi ljudska tehnologija. Istina, te signale nije tako lako "čuti" izdaleka.
Problem pronalaženja drugih civilizacija uvelike je određen činjenicom da je Svemir vrlo bučno mjesto.

Zvijezde, crne rupe, kvazari, supernove, izboji gama zraka i niz drugih objekata i događaja praćeni su elektromagnetskim zračenjem različitih valnih frekvencija.

Dodajte ovome smetnje koje stvaraju mobilne radiokomunikacije i satelitski navigacijski sustavi, i postaje gotovo nemoguće razlikovati moguće vanzemaljske signale u ovoj pozadinskoj buci.

No takav bi monumentalan zadatak trebao biti u moći umjetne inteligencije, kažu znanstvenici. Sustavi umjetne inteligencije sposobni su sortirati ogromne količine podataka i pronaći određene obrasce u njima.

Istraživači iz Kanade i Sjedinjenih Država razvili su novi algoritam strojnog učenja za filtriranje najperspektivnijih kandidata za tehnopotpise.

Od tri milijuna signala (to je 150 terabajta podataka ili 480 sati promatranja), AI je identificirao 20.515 signala koji bi mogli biti zanimljivi ljudima. Zatim su istraživači svaki od njih testirali ručno.

I, zanimljivo, pronašli su ono što su tražili.

Osam od ovih signala ne može se pouzdano pripisati smetnjama. Njihove karakteristike odgovaraju ideji znanstvenika o tome što bi tehnopotpis mogao biti.
Istraživači su teleskopima proučavali mjesta na nebu s kojih ti signali potječu, ali tamo nisu pronašli ništa.

Prošlo je više od pet godina otkako su znanstvenici dobili podatke o čudnim signalima i počeli pratiti određena područja neba. Ali nisu primijetili sličan signal.

Kineski znanstvenici otkrili su signale vanzemaljske civilizacije

Autori rada priznaju da ne znaju točno kako bi trebao izgledati pravi izvanzemaljski tehnopotpis. Ipak, druge bi se civilizacije mogle razvijati prema jedinstvenom tehničkom scenariju. Osim toga, možda se namjerno skrivaju od nas .

Što možemo reći o činjenici da upotreba simulacija može naučiti AI da traži nešto potpuno drugačije od onoga što znanstvenici zapravo trebaju.

Nova studija objavljena je u časopisu Nature Astronomy 30. siječnja 2023.

Ranije smo pisali o projektu posvećenom pronalaženju dokaza o postojanju tehnološki naprednih izvanzemaljskih civilizacija.

Također smo razgovarali o tome koliko bi vanzemaljskih civilizacija moglo htjeti preuzeti Zemlju . Da, znanstvenici su i to izračunali.

izvor
https://www.vesti.ru

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno