Nedjelja 28 Studeni 2021

Pretraga

Izgubljene civilizacije

Enigma

05 Sij 2015
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 tunel-dnevne pernata zmija

          Naučnici potpuno zbunjeni: Robot u tunelima hrama Pernate zmije u Meksiku našao na stotine metalnih kugli!

 


Robot u tunelima hrama Pernate zmije, u jednoj od odaja, naišao na stotine metalnih kugli, naučnici potpuno zbunjeni.

Neverovatno otkriće u Meksiku! Kad je robot „Tlalok 2“, koji mjesecima kruži beskrajnim tunelima ispod divovske piramide boga Kvecalkoatla (Pernate zmije), infracrvenim kamerama snimio stotine metalnih kugli, naučnici su bili potpuno zbunjeni.

– Ovo je nevjerovatno. Ovo je otkriće bez presedana. Još ne znamo čemu su služile ove čudesne kugle. Znamo samo da su u obliku savršene lopte, da su prečnika između 10 i 30 centimetara, da im je jezgro od gline i neke organske materije, te da su prekrivene piritom, mineralom koji je oksidirao i postao žut. Odatle i žuta boja – kaže Horhe Zavala, arheolog koji istražuje Teotihuakan, drevni grad Asteka u kojem se nalazi piramida.

Robot „Tlalok“, koji generiše 3D slike terena kroz koje se kreće, imao je problema tumarajući po hodnicima piramide jer su prepuni blata. Prema analizama naučnika, drevni stanovnici Teotihuakana verovali su da je podzemni svijet pun blata, pa su po tom modelu i napravili ove hodnike.


Naučnici veruju da su kugle postavljene u jednu od tri tajne odaje povezane tunelima prije oko 1.800 godina, kad je Teotihuakan bio na vrhuncu. Kugle su, prema njihovom mišljenju, nekad sijale zlatnim sjajem. Ipak, niko se ne usuđuje da kaže kakvo bi značenje i funkcija ovih neobičnih predmeta mogli biti.

– Vjerujemo da su sveštenici ili vladari Teotihuakana silazili u tunele da obavljaju rituale. Možda pronađemo još ostataka koji će nam pokazati ko je vladao ovim gradom – rekao je Serhio Gomez Čavez, direktor projekta „Tlalok“.

metalne-kugle-velika-piramida-meksiko-1367533651-305149 pernata zmija2

                                 Stotine metalnih kugli na podu tajne prostorije

  

Teotihuakan, metropola čiji su graditelji i dalje nepoznati

♦ U vijreme Kristovog rođenja Teotihuakan je bio moćan grad, a na oko 20 kvadratnih kilometara živelo je više od 100.000 ljudi. Ime su mu dali drevni Asteci, koji su naišli na njega kad je već propadao. Međutim, ni dan-danas niko ne zna ko su bili misteriozni graditelji ovog čuda od grada, prepunog velikih piramida i beskrajnih tunela.

Zanimljivo je da u Teotihuakanu, gradu koji je bio suvereni gospodar cijele regije, ne postoje tragovi vojnih zgrada. Kao da su vladali nečim drugim, a ne vojskom.

preneseno sa

http://www.vestinet.rs

 

 

 

 

 

 

 


vjerujemo,rođenja,drevni,astevi,bili

    

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno