Petak 8 Prosinac 2023

Pretraga

Izgubljene civilizacije

Pleme dogona, priča o vanzemaljcima iz Siriusa.

07 Ruj 2019
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pleme dogona, priča o vanzemaljcima iz Siriusa.

Nevjerovatno pleme drevne kulture živi južno od Sahare u Republici Mali. Pleme Dogon još uvijek očarava svojim znanjem o zvijezdama. Znali su stvari o kojima nisu mogli znati, njihovo znanje iz astronomije predviđalo je otkrića znanstvenika.


Mitologija Dogona sadrži reference na Siriusa B, zvijezdu nevidljivu ljudskim očima. Sudeći prema legendama, informacije su im prenijeli Nommo - vanzemaljci iz svemira. Mnogi smatraju znanje afričkog plemena nepobitnim dokazom da su nas u prošlosti posjećivali vanzemaljci.

Dogona ima oko 400 do 800 tisuća s prilično neobičnom kulturom. Afrički istraživači dive se zanimljivoj arhitekturi, umjetnosti i intrigantnim ritualnim maskama ovdašnjih ljudi. No uzbudljivije nije ono što možete vidjeti, već ono što možete čuti.

   d2             

Znanje plemena Dogon pokazalo je visoko razvijenu kozmologiju. Robert Temple, autor priče "Tajne Siriusa" objavljene 1976. godine, napisao je da su već tijekom prvih kontakata s antropolozima članovi plemena zadivili velikim znanjem o "nebeskim sferama".

To nije odgovaralo civilizacijskoj fazi razvoja plemena, gdje su se nalazili, ali Dogon je sigurno znao da se Zemlja vrti oko Sunca i orbita traje godinu dana. Dobro su znali dnevnu rotaciju planeta oko svoje osi i rekli su da to „daje iluziju da se nebo okreće“.


Dogoni su oslobođeni iluzija koje su imali naši europski preci koji su vjerovali da se nebo i zvijezde vrte oko Zemlje “, piše Robert Temple u svojoj knjizi. Za to znamo od francuskog antropologa Marcela Griola, koji je u godinama 1934-1956 bio među Dogonima.

Tijekom vremena provedenog među Dogonima, Marcel je stekao povjerenje starješine plemena i  od šamana, zvan Ogotemmeli, ispričao je antropologu o mitovima i vjerovanjima svog naroda. Povijest šamana postala je osnova za brojne publikacije Marcela i još jednog antropologa Germaina Diterlena.

Zapisi antropologa najvjerojatnije ne bi stekli slavu izvan uskog kruga stručnjaka, srećom, spomenuti Robert Temple osvijetlio je misteriozno pleme. Privukao je pozornost na jedinstveno astronomsko znanje i odlučio provjeriti odakle Dogon ima takve informacije. Živeći odvojeno i u biti sami, znali su puno više od činjenice da se Zemlja vrti oko Sunca i njegove osi.


Pleme je znalo za najbliže planete, za prstenove Saturna i mjesece Jupitera, koje je Galileo otkrio Europljanima pomoću teleskopa. Razlikovali su vrste zvijezda i bili svjesni postojanja drugih solarnih sustava u galaksiji, pa čak su znali i da su naseljeni. Osim toga, Dogoni su dugo imali prilično dobro znanje o cirkulaciji krvi i njezinoj ulozi u prijenosu kisika. To se čini iznenađujućim, ali čini se da izvor njihovog znanja moramo tražiti u dalekoj prošlosti, a to znanje smo stekli tek u 18. stoljeću.

Prema Robertu Templeu, "Dogoni su sačuvali tradicije koje nadilaze razumijevanje zemaljskog svijeta". Mitologija Dogona govori vrlo detaljno o sazviježđu Sirius. To se samo po sebi možda ne čini vrlo čudno, budući da je Sirius svijetla zvijezda na nebu, koja stoljećima privlači pažnju ljudi. Ali Dogon je znao za postojanje ne samo vidljivog Siriusa A, već i Siriusa B - bijelog patuljka koji je sa Zemlje nevidljiv bez moćnog teleskopa.

Sami Afrikanci nazivaju ga Sigi Tolo, a antropolozi su za opisivanje koristili riječ Digitalia. Važnije od imena je ono na što se odnosi. Dogoni govore o teoriji Siriusa B, koja je u skladu sa svim poznatim znanstvenim činjenicama. Znali su da zvijezda nije vidljiva, ali znali su za njeno postojanje.

Dugo prije otkrića astronoma, svećenici Dogona znali su vrijeme rotacije 50 godina, i to je istina. Oni znaju da Sirius A nije u središtu svoje orbite, a Sirius B je "izgrađen" od specifičnog materijala zvanog sagala, a on ne postoji na Zemlji. I sve je to stvarno istina!

                  


Kako je afričko pleme, koje se razvilo „unutar sebe“ i u otuđenju od susjednih civilizacija, dobilo tako detaljne podatke o svemiru? Ali ovo je zaista uzbudljivo pitanje vezano za znanje plemena Dogona. Ako vjerujete staroj legendi  a ne vjerujete u nas iz bilo kojeg očiglednog razloga, onda se ovdje događaji odnose na popularnu teoriju drevnih astronauta.


Dogon je sve svoje znanje o svijetu i svemiru dobio od Nommo-a, koji je na Zemlju stigao u "arki", koja je "sletjela u vrtlog, podsjećajući na kretanje rotora". Na planeti je kovčeg sletio na sjeveroistok modernog životnog prostora Dogona, što označava Egipat. Tada su se s broda pojavila amfibijska bića, koja su mogla živjeti u moru i boraviti na kopnu.

Zanimljiva legenda o pojavi nebeskih gostiju nije jedinstvena. Sličnu priču učimo iz sumerske tradicije, gdje se pojavljuju „oni koji su došli s neba“, a isti se motiv čuje i u egipatskoj mitologiji koja ima dodirne točke s Dogonom.

Vanzemaljci su dali Dogonima civilizacijsku i društvenu organizaciju, rekli im nekoliko stvari o svemiru i njihovom svijetu. Vanzemaljci su stigli iz zviježđa Sirius, pa su o njemu najviše razgovarali. Mnogo je u sjećanju svećenika tijekom posljednjih tisuću godina izbrisalo vrijeme.

   dogon3


Mještani vjeruju da pored zvijezda A i B još uvijek postoji mali i potpuno nevidljivi Sirius C. Astronomi još nisu pronašli znatiželjan objekt, ali mnogi istraživači vjeruju da je mitologija Dogona tačna i da će se otkriti nebesko tijelo.

Ako je Sirius C doista otkriven i potvrđen, to će biti konačna potvrda teorije o posjetu Zemlji od strane drevnih astronauta. Danas nije vrijeme za zaključivanje postojanja izvanzemaljskih civilizacija. Kažu da su se došljaci srušili i čekali su pomoć na našem planetu. To je slučaj sa drevnim Dogonom i gostima iz Siriusa.


izvor

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno