Srijeda 6 Prosinac 2023

Pretraga

Izgubljene civilizacije

Znanstvenici, život je najvjerovatnije postojao na Veneri

25 Ruj 2019
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Prema znanstvenicima, prije milijardu godina, na Veneri, klima je bila prilično stabilna, a onda su se dogodili događaji koji su značajno promijenili planet.

Da bi to otkrili, znanstvenici su prionuli matematičkom modeliranju, koje je pokazalo da je Venera veći dio svog postojanja bila prekrivena vodom i da je imala umjereno stabilnu klimu. Prema znanstvenicima, takva klimatska stabilnost na Veneri mogla bi trajati i do 3 milijarde godina.

 

  ve1                                                                           Fotografije iz otvorenih izvora                 

Najvjerojatniji scenarij razmatran je kada su najdublji oceani dosegli 310 metara, a plitki - do 10 metara, temperatura se kretala od 20 do 40 Celzijevih stupnjeva. Znanstvenici ne isključuju da bi ocean mogao u potpunosti pokriti cijeli planet.

Prema istraživačima, prije 700 milijuna godina, umjerena klima planete dramatično se promijenila u vrlo vruću i otrovnu. Stručnjaci vjeruju da je uzrok ovih promjena bila snažna vulkanska aktivnost na planeti. Magma koja izlazi na površinu očvrsnula je, blokirajući apsorpciju ugljičnog dioksida stijenom.


Prema znanstvenicima, ako je njihov matematički model ispravan i u skladu sa stvarnom poviješću Venere, onda možemo pretpostaviti da planeti drugih zvjezdanih sustava, na istoj udaljenosti od sunca, mogu imati umjerenu klimu i sadržavati tekuću vodu.

Sporovi oko prisutnosti života na Veneri povremeno potresaju Internet. Na primjer, takozvani virtualni arheolozi pronašli su neobične predmete na fotografijama površine ovog planeta (snimljene sondom Magellan) (vidi fotografiju). Prema istraživačima, slika prikazuje građevine koje nisu poznate nikome.

   ve2                                                                       Fotografije iz otvorenih izvora           


Prema znanstvenicima, to su jednostavno izumrli otvori vulkana u kojima se magma smrznula u različitim oblicima. Osim toga, Venera je potpuno neprikladna za život poput našeg, jer na njoj nema kisika, a temperatura okoline je oko 500 Celzijevih stupnjeva. Atmosferski tlak planete je 92 puta veći od zemaljskog.

Ipak, znanstvenici ne isključuju mogućnost da će Venera nakon milijuna godina dobiti šansu da postane planet pogodan za biološki život.


izvor

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno