Nedjelja 3 Prosinac 2023

Pretraga

Izgubljene civilizacije

Naša galaksija je vjerojatno prepuna mrtvih izvanzemaljskih civilizacija

23 Pro 2020
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Svi mi koji smo zainteresirani za dokazivanje postojanja mnogobrojnih vrsta vanzemaljaca zasigurno znamo za famoznu jednadžbu Franka Drakea kojom je procjenjeno da je broj mogućih vanzemaljskih vrsta koja su se razvila na svojim matičnim planetama preko milion i to samo u našoj galaksiji, pa je onda logično bilo postaviti pitanje, a gdje su pobogu svi onda?

Paradoks koji je postavio Enrico Fermi. No možda niste vidjeli da sada postoji i novi izračun koji na jedan vrlo neobičan način kombinira Drakeovu jednadžbu i Fermijev paradoks kojim dobivamo novi astrobiološki stav koji na neki način miri oba ova problema, dakle daje mogučnost da je stvarno moglo postojati preko milion inteligentnih vrsta u našoj galaksiji i na Fermijevo pitanje daje odgovor: Sve su te civilizacije mrtve.!" Kako onda nazvati tu novu formulu? Izračun izumrlih izvanzemaljskih vrsta? Didaktičkim mrtvacem? Morbidnim razmišljanjem?

water 2
„Na području astrobiologije, precizno mjesto, prevalencija i starost potencijalne vanzemaljske inteligencije (ETI) nisu izričito istraženi. Ovdje se ovim upitima obraćamo pomoću empirijskog galaktičkog simulacijskog modela za analizu prostorno-vremenskih varijacija i prevalencije potencijalnih ETI unutar Galaksije. Ovaj model procjenjuje pojavu ETI-a pružajući smjernice o tome gdje tražiti inteligentan život u potrazi za ETI-om (SETI) sa nizom kriterija, uključujući dobro utvrđena astrofizička svojstva Mliječne staze. "
U novom istraživanju objavljenom u bazi podataka arXiv, Jonathan H. Jiang, astrofizičar iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon u Caltechu zajedno sa dvojicom drugih Caltech fizičara i jednim srednjoškolcem objašnjavaju svoju potragu za ažuriranjem izračuna kao što je Drakeova jednadžba s novim podacima naučenim kroz korištenje svemirskog teleskopa Hubble i svemirskog teleskopa Kepler. Dakle, sve te informacije kao što su brojevi zvijezda sa planetima sličnim Zemlji koji orbitiraju u nastanjivoj zoni, bez pojava štetnih zračenja sa okolnih zvijezda itd. itd. zajedno sa svim psihološkim studijima sklonosti jedne tzv.inteligentne vrste za svojim konačnim samouništenjem(nas!) unesene su u taj jedan novi modelevolucije galaksije od nas prozvane Mliječni put. Taj rezultat nam je prenipo portal Live Science:
„Otkrili su da je vjerojatnost da će se život pojaviti na temelju poznatih čimbenika dosegla vrh oko 13 000 svjetlosnih godina od galaktičkog središta i 8 milijardi godina nakon što je galaksija nastala. Za usporedbu, Zemlja je udaljena oko 25 000 svjetlosnih godina od galaktičkog središta, a ljudska civilizacija nastala je na površini planeta oko 13,5 milijardi godina nakon što je nastao Mliječni put (iako je jednostavan život nastao ubrzo nakon što je planet nastao.) "
To znači da se puno inteligentnih civilizacija trebalo stvoriti na Mliječnom putu prije naše. I za sve Fermi-wannabe-ove vani: "Čak i ako je galaksija svoj civilizacijski vrhunac dosegla prije više od 5 milijardi godina, većina civilizacija koje su tada bile vjerojatno se samouništila u međuvremenu."

zadnja kap kave

Možda ste primijetili da su zaključili "većinu" civilizacija. To znači da bi ih nekoliko trebalo još biti u blizini, zar ne?
"Čak i izvanredno male šanse da će se neka civilizacija izbrisati u bilo kojem trenutku - recimo nuklearnim holokaustom ili odbjeglim klimatskim promjenama - značilo bi da je ogromna većina civilizacija Mliječnog puta već nestala."
Znači, za sve nas zanesenjake, po ovoj studiji, čaša civilizacije je mikroskopski puna, što čak po ovome nije dovoljno ni da nazdravimo sa "njima" ako ih ikad pronađemo u nepreglednim prostranstvima Mliječnog puta. Da li bi nam to trebao biti poticaj da prestanemo tražiti?
Pa recimo, da li šalicu kave treskate prema dolje po ustima dok pokušavate popiti i zadnju kap kave? To bi vam bio odgovor, dok got postoji i najmanja teoretska šansa da se nešto pronađe, mi ćemo biti tu!

Živjeli ...

 

Izvori:

https://www.livescience.com/milky-way-alien-life-map.html
https://arxiv.org/abs/2012.07902
https://mysteriousuniverse.org/2020/12/the-milky-way-is-probably-full-of-dead-alien-civilizations/

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno