Četvrtak 21 Listopad 2021

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

MISTERIOZNA OLUJA NA SATURNU

07 Pro 2013
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

    misteriozna_oluja_saturn                                              

Snimljena misteriozna šestougaona oluja na Saturnu – VIDEO
Američka svemirska agencija (NASA) objavila je snimke visoke rezolucije misteriozne šestougaone oluje na Saturnu koje je snimila njena sonda Kasini.

Neobična struktura, čiji je svaki krak dugačak 14.000 kilometara, sačinjena je od olujnih mlazova i nalazi se na severnom polu gasne planete.

U njenom centru besne uragani koji se kreću brzinom većom od 200 kilometara na sat. Ovaj fenomen, za koji se veruje da je jedinstven u Solarnom sistemu, prvi put je posmatran 1980. godine posredstvom svemirske sonde Vojadžer.

Najnovije fotografije saturnove oluje snimila je sonda Kasini. Na osnovu njih, NASA je napravila animaciju koja omogućava posmatranje pokreta šestougaone oluje.

Korišćeni su i filteri u boji kako bi se lakše uočili različiti tipovi čestiča u atmosferi. „Šestougaona oluja je neka vrsta promaje, a slični meteorološki fenomeni poznati su kao burni i nestabilni“, objasnio je Endru Ingersol, član tima Kasini na Tehnološkom institutu NASA u Pasadeni.
„Na Zemlji uragani obično traju sedam dana, ali na Saturnu to traje decenijima ili vekovima„, rekao je on.

Pretpostavlja se da oluje traju ovako dugo zbog odsustva čvrstog reljefa na Saturnu, koji je sazdan od gasa. Sonda Kasini je 2004. godine počela da istražuje Saturn i njegove mesece. U oktobru ove godine, snimila je jezero na Titanu, jednom od 53 Saturnova meseca, dok je u aprilu „uhvatio“ let meteora kroz Saturnove prstenove.

Naučnici sada čekaju letnji solsticij 2017. kada će osvetljenje severnog pola biti povoljno.

„Sa nestrpljenjem čekamo da vidimo promene unutar i izvan šestougaone oluje„, kazao je Skot Edžington, naučnik NASA laboratorije za mlazni pogon (JPL).(Tanjug)
preneseno sa
http://www.vestinet.rs/zanimljivosti/snimljena-misteriozna-sestougaona-oluja-na-saturnu-video

Pretpostavlja se, da oluje, traju ovako dugo, zbog odsustva čvrstog, reljefa na Saturnu     
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno