Subota 4 Prosinac 2021

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Misterij u orbiti?

13 Pro 2014
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 misterij u orbiti

Američka vojska otkrila u orbiti Zemlje misteriozan objekat!

Američke vojne snage otkrile su misteriozni objekat koji kruži visoko iznad nas, u svemiru. Čudni objekat, koji je nazvan Objekat 2014-28E, tajno je lansiran u maju ove godine od strane Rusije, ali niko ne zna njegovu svrhu. Za sada, rusko ministarstvo odbrane ostaje ‘njemo’.

 

2014-28E je došao u centar pažnje svijeta tek nedavno, kada je primjećen od strane astronoma-amatera. Prvo se mislilo da je u pitanju svemirski otpad, prvobitno poslat da bi dodao ruske komunikacione satelite postojećoj vojnoj opremi u svemiru, ali njegovo ponašanje je toliko neuobičajeno da postoji zabrinutost da je možda dio nekog zlonamernog plana, što je potkrepljeno činjenicom da Rusija nije objavila njegovo lansiranje.

Astronomi su posmatrali kako se Objekat 2014-28E kreće prema ruskim objektima u svemiru, i zatim ponovo spaja sa ostacima rakete koja ga je lansirala. Američka vojska sada sa povećanom pažnjom prati objekat strahujući da Rusija možda oživljava svoj stari program „ubice satelita“, koji je pokrenut kasnih 80-ih godina prošlog vjeka. Ovaj tip „antisatelitske“ tehnologije se i dalje razvija i u zemljama kao što su SAD, Kina i Izrael.

Rusija je ranije objavila da će ponovo pokrenuti ovakav projekat. Godine 2010. rukovodstvo ruske svemirske agencije je obelodanilo da su „napadački“ sateliti u njihovim budućim planovima. Vojska SAD sada prati Objekat 2014-28E pod NORAD-ovom oznakom 39765, ali, do sada, nisu uspjeli da odrede njegovu misiju.

Neke teorije sugerišu da je moguće da je lansiran kao dio dugoročnog plana za izgradnju nove ruske svemirske stanice stacionirane visoko u orbiti 2017. godine, kao poduhvat koji će parirati Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). Ovo će omogućiti Moskvi da postane nezavisna od Međunarodne svemirske stanice nakon 2020. godine.

Zamjenik premijera Dmitrij Rogozin je, ranije ove godine, izjavio: „Postoje glasine o tome da Rusija napušta projekat ISS. To nije tačno, program se sprovodi do 2020., i mi ćemo se pridržavati svojih međunarodnih obaveza. Što se tiče produženja do 2024., to je ono zbog čega se, zapravo, dvoumimo.“

Glavna briga, međutim, je da li ovaj dio tajne ruske svemirske opreme predstavlja bilo kakav oblik pretnje za druge svemirske instalacije. Iako još nije jasno da li Objekat 2014-28E spada u ovu kategoriju, naoružavanje svemira je rastuća briga.

Patriša Luis, stručnjak za bezbjednost u svemiru je priznala: „Nemam pojma šta je ovo!“

„Šta god da je ovaj objekat, izgleda kao eksperiment. Može imati veliki broj funkcija, neke civilne i neke vojne. Naprimjer, može pucati na drugi satelit, ili izvršiti hakerski napad na njega, odnosno ometati ga na neki način. Bilo bi čudno kada bi svemir ostao oblast na koju vojska nije bacila oko.“

Dok misija postane jasna, Objekat 2014-28E će nastaviti da privlači pažnju vojske SAD i drugih nacionalnih bezbednosnih organizacija širom planete.

preneseno sa
http://www.skandalozno.rs

 

 

 

 


stručnjak,naprimer,pucati,veliki,svemir

       

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno