Subota 4 Prosinac 2021

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Misteriozno otkriće

07 Lip 2018
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

  asteroid misterij1

Misteriozno otkriće: Ovaj objekt uopće ne bi smio biti u našem sunčevom sustavu

Još jedan međuzvjezdani asteroid je detektiran u našem sunčevom sustavu, ali on je znanstvenicima posebno zanimljiv jer je riječ o ‘stalnom stanovniku’, a ne tek asteroidu koji prođe kroz naš sunčev sustav.

Astronomi su uz pomoć Pan-STARRS teleskopa na Havajima uspjeli pronaći čudni asteroid nazvan 2015 BZ509, koji dijeli Jupiterovo putanju u našem sunčevom sustavu.

Znanstvenici su 2015BZ509 okarakterizirali kao “međuzvjezdanog imigranta” koji ima posebne značajke. Naime, njegova orbita je retrogradna, što znači da se kreće oko sunca u suprotnom smjeru od Jupitera, Zemlje i većine drugih tijela u našem sunčevom sustavu.

“S obzirom da se asteroid ovako kreće, dijeleći putanju Jupitera, riječ je o misteriji. Da pripada našem sustavu, imao bi iste početne putanje kao i svi ostali drugi planeti i asteroidi”, rekao je astronom Fati Namumi iz zvjezdarnice Cote d’Azur iz Francuske, koji je i vodio istraživanje.

Namumi je zajedno s kolegicom Elean Moret sa Sveučilišta u Brazilu, izvršio kompjuterske simulacije koje su otkrile kretanje tog asteroida tijekom godina.

“Pokazali smo da se 2015 BZ509 kretao unazad na putanji Zeusa prije 4,5 milijardi godina. Naš sunčev sustav nije mogao stvoriti retrogradne putanje u tako dalekom vremenu, tako da asteroid 2015 BZ509 ima doista misteriozno porijeklo.

preneseno sa
www.dnevno.hr


je,kao,da,su,u

     

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno