Utorak 5 Prosinac 2023

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Tajanstvena šuma Pokaini u Latviji

03 Srp 2019
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U udaljenim šumama Latvije, u šumi koja se nalazi malo izvan grada Rige, nalazi se šuma Pokaini, koju također mještani često nazivaju i "Dolina duhova". Ovo je mjesto koje se odavno strmoglavo u magiju i mit, nekad se smatralo da je dom druida, vila, nimfa i drugih raznovrsnih duhova, čudovišta i entiteta, sa samim drvećem, stijenama i samom zemljom prožetom mističnim svojstvima. Dugo se smatralo svetim mjestom, a u prijašnje vrijeme šumu su dolazili hodočasnici sa ciljem da pokušaju očistiti svoje grijehe, ostavljajući stijene iza sebe da označe svoj osobni teret kojeg se žele osloboditi, i smatralo se da se moć ovog mjesta održavala u moći i da je to mjesto(šuma) mogla liječiti svaku vrstu bolesti ili ozljede.
No, postoji li išta što bi moglo biti iznad ovih legendi i mitova, ili je ova tajanstvena šuma doista prožeta silama izvan našeg razumijevanja?

pokainiforest5

Pokaini šuma je zasigurno bila nulta točka za sve vrste navodnih čudnih pojava. Ovdje su među drevnim stablima gledali kugle svjetlosti kako plešu, čudne figure koje nestaju po volji i druga ukazanja, od kojih su mnoga često fotografirana na tom području. Posjet šumi može također otkriti da kompasi ovdje ne rade, satovi se zaglavljuju, te da je električna oprema sklona neispravnom radu ili kvarenju, kao i baterije koje se odjednom isprazne. Posjetitelji tvrde da postoje čudne zone tišine koje dotiču ove divljine, gdje zvukovi šume prestaju postojati i gdje šapat može putovati na velike udaljenosti kroz nepomičan zrak. Nije rijetkost da se ljudi žale da su ovdje doživjeli vrtoglavicu ili dezorijentiranost, ili epizode izgubljenog vremena, ali postoje i izvještaji da se osjećaju napunjeni energijom i pomlađeni u šumi. Zanimljivo je da se za ljude koji šetaju šumom puls povećava za 7-10 otkucaja u minuti iz nepoznatih razloga. Osim fizičkih učinaka na ljude, stabla također rastu u čudnim konfiguracijama ili ponekad lišće im raste na samo jednoj strani, a to je sve samo početak mnogih sumnjivih tajni šume.

4. Pokaini forest

Jedna od najneobičnijih osobina Pokaini šume su njezine tajanstvene gomile stijena i gromada koje se mogu naći raspršene ispod zrake svjetlosti koja se siječe kroz iskrivljene grane stabala. Postoji oko 30 takvih brežuljaka, s pažljivo uređenim stijenama, a podrijetlo kojih je potpuno misteriozno. Nitko ne zna tko je stvorio ove kamene humke ili zašto, ali se zna da nisu korišteni za ukop, jer oni koji su ih istraživali nisu pronašli znakove ljudskih ostataka. Rečeno je da su ove stijene "napunjene" iscjeljujućim energijama i tu su bolesnici došli do izliječenja, iako se za neke od stijena kaže da su opasne ako se njima rukuje. Dodavanje još malo mističnosti na te kamene gomile je u tome što se tvrdi da je temperatura oko njih uvijek mnogo veća od okolne šume i da su same jako tople na dodir, kao da stvaraju toplinu, ali ne ko obično kamenje koje uvijek upije malo više sunca, pa je mrvicu toplije od okolne zemlje, ovdje je taj kontrast temperature poprilično ekstreman. Kruži prića da je ispod jednog od tih humaka zakopan tajanstveni objekt s nepoznatim porijeklom koji je izgubljen u vremenu, spekulira se da je to možda drevni meteorit, izgubljena grobnica, ili čak NLO.
Druga anomalija koja se često spominje u vezi s ovom tajanstvenom šumom isprepletena je s mitovima tog područja. Oni kažu da je vrijeme u šumi Pokaini uvijek mirno i konstantno tijekom cijele godine, bez obzira na vremenske uvjete okolnog područja. Legende ovog mjesta tvrde da je to bilo djelovanje druida koji su na neki način uspostavili kontrolu vremena, ili duhova za koje se kaže da su ovdje, ili je pak to sve rezultat iskorištavanja rituala i moći izvan našeg shvaćanja. Druidi su često okrivljeni i za razne krugove oko šume koji izgleda da ostaju lišeni bilo kakve vegetacije, a sve to samo dodaje misteriju ovom čudnom, zagonetnom mjestu.

latvian forest plain

Nevjerojatno je da je anomalnu šumu 1996. istraživao znanstvenik iz Rige po imenu Ivar Viks. Očigledno je odavde privučen mnoštvom priča o bizarnosti i navodno je svjedočio nekim od tih anomalija osobno, tvrdeći da su stijene ispod humaka doista emitirale velike količine elektromagnetske energije i dokumentirao je temperaturne razlike pronađene na humcima. Nažalost, Viksi se ubrzo razbolio od tajanstvene bolesti i umro, iako nam nije poznato je li to imalo veze s poslom koji je radio u šumi. Istraživanje je potom pokupio ruski fizičar Jevgenij Sidorov, koji je također proveo neko vrijeme u istraživanju šume i njezinih nedokučivih kamenih humaka i nagađao da bi neka vrsta zračenja koja potječe iz podzemlja mogla biti odgovorna za mnoge od uočenih pojava, ali nije bilo konkretnih odgovora ili ih ja ne mogu pronaći na pustopoljinama interneta. Čini se da je glavni učinak rada ova dva istraživača bio u tome što je potaknuo veću svijest i pažnju na ovo mistično mjesto, i privukli su time mnogo znatiželjnika.

pokainiforest4

Naravno, postoji mnogo teorija o tome što se događa u ovom neobičnom kutku svijeta, od racionalnih objašnjenja do onih koji vode ljude do ruba ludila. Jedno je naravno da od nekud curi radijacija ili sastav nekih od stijena ili minerala u tom području može stajati iza nekih spomenutih anomalija. Oni bi također mogli biti posljedica geoloških uvjeta koji se ovdje nekako kombiniraju s prisutnošću mnogih geotermalnih izvora u podzemlju u obliku neke vrste elektromagnetskog fenomena. Drugi tvrde da šuma leži uz neki vrtlog Zemljine energije, ili da ovdje postoji ogromni kristal zakopan ispod zemlje. Tu su, naravno, UFOlozi koji tvrde da se srušeni svemirski brod nalazi pod šumom, jer zašto ne? Sve je otvoreno, konkretnih objašnjenja nema. Tu je i činjenica da je možda sve ovo samo čisti mit i folklor, ali na kraju nitko ne zna, a Pokaini šuma je i dalje jedna od pogrešno shvaćenih i nejasnih anomalnih zona koje drže svoje tajne zakopane negdje duboko u svojoj unutrašnjosti. Ako vas put ikad nanese u Rigu, odvojite jedno popodne pa se i sami uvjerite, ukoliko imate hrabrosti u istinitost ovih mitova i legendi još jedne "čudne" europske šume. Ja ću nastaviti tragati i za ostalim "mističnim" šumama pošto se tako mnogo naših legendi veže baš uz njih, pa tražim sličnosti i preklapanja u svim tim legendama koje su nam djedovi i bake pričali kad smo bili mali ...

po08

yzv 1 2

660222 2415ec5cf1c2e7e0f457073a812148c4 large

Izvori:

http://pixdaus.com

http://www.ancientpages.com

Tripfreakz.com

https://mysteriousuniverse.org

 

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno