Petak 23 Veljača 2024

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Čudan slučaj sestre Marije i tajanstveno pismo za koje se tvrdi da ga je napisao sam crni đavo

25 Svi 2021
(Reading time: 4 - 7 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Neki su tajanstveni ljudi u povijesti uspjeli stvoriti i ostaviti poprilične misterije za sobom, često vrlo natprirodne vrste. Jedna od njih bila je žena rođena kao Isabella Tomasi, koja se pridružila benediktinskom samostanu Palma di Montechiaro na sicilijanskom otoku St. Paul u Italiji 1645. godine u dobi od samo 15 godina, uzevši svoje novo ime sestra Maria Crocifissa della Concezione. O njezinom se životu prije toga ne zna mnogo, ali postoje zapisi koji pokazuju da je u samostan došla kao uznemireno dijete koje se plašilo da je prokleto nečistim srcem i da je željela ući u samostan kako bi postalo boljom osobom kroz benediktinski način života ljubav, mir i rad. U početku se činilo da djeluje, a sestra Marija bila je uzorna redovnica koja se činila kao da se pomirila sa svojim unutarnjim demonima, ali stvari će se početi mijenjati jer je iznenada počelo izgledati kao da je na udaru vrlo mračnih i doslovnih sila. Ovdje započinjemo vrlo čudan slučaj demonskog zaposjedanja i pisma koje je navodno napisao sam Đavao.

sestra naslovna
Očito je započelo iznenadnim ispadima tijekom mise, u kojima je sestra Marija izlijevala opscenosti da šokira sve prisutne, no kasnije se nije sjećala da je to učinila, a ponekad bi se onesvijestila pred oltarom bez ikakvog razloga. Kasnije je to prešlo na iznenadne epizode u kojima bi se grčila i režala na one oko sebe, kao i slučajeve u kojima bi je prizor religioznih slika odbijao ili bacao u bijes. Sestra Maria počela je vjerovati da je demoni ili čak i sam vrag pokušavaju pokvariti, odvesti u mrak i koristiti kao provodnik, za koji bi vrijeđala i tukla svakoga tko bi je slušao. Druge su je časne sestre počele izbjegavati i ona je sve više vremena provodila zatvorena u svojoj sobi zbog svoje sigurnosti i sigurnosti svih oko sebe. 11. kolovoza 1676. sestra Marija provela je večer u svojoj sobi, dalje od ostalih časnih sestara, kao i obično, kad se iz njene sobe začulo snažno vrištanje. To nije bilo posve neobično za problematičnu časnu sestru, ali ovaj se put doimalo drugačije, očajnije, a kad su ostale potrčale vidjeti što se dogodilo, pred njima je bio bizaran prizor.
U sobi su zatekli sestru Mariju ispruženu na podu s tintom razlivenom po njoj i po sobi. U jednoj joj je ruci bio stisnut papir, koji je kad se otvorio pokazalo crtice tajnovitih i nerazumljivih glifova, simbola i zbrkanih, arhaičnih slova koje nitko od redovnica nije mogao razumjeti. Kad su je redovnice pitale što pismo znači, sestra Marija odgovorila je da ni sama ne zna što piše, ali da se u njezinoj sobi pojavio Đavao koji ju je prisilio da ga napiše. Rekla im je da je pismo napisao preko nje, ali da se ne sjeća da ga je zapravo napisala i da ne zna kakvo značenje ima, moleći i moleći ostale časne sestre da ga uzmu i unište. Časne su sestre uistinu vjerovale da je tajnovito pismo ručno djelo Sotone, napisano kroz ovu siromašnu ženu pod čarolijom posjeda. Pismo je oduzeto, ali ga nisu uništile, već su ga postavile na izložbu kako bi privukle pažnju bilo koga tko bi ga mogao dešifrirati.

sestra
Ubrzo nakon incidenta, sestra Maria Serafica napisala je izvještaj o nevolji sestre Marije, smatrajući da je napadnuta od strane "nebrojenih zlih duhova" i da je pismo izvan poimanja pukih smrtnika. Doista, crkveni učenjaci i stručnjaci za drevne jezike nisu mogli dekodirati ono što je pisalo u pismu. Činilo se samo da je riječ o potpunom lukavstvu, miješanju dijelova nekoliko drevnih jezika i manje prepoznatljivih slova i glifova koji su stvarali mora besmislica. Tako je ostalo stoljećima, a pismo sestre Marije od Đavla postalo je zlokobno i zagonetno nerazriješeno otajstvo koje se izrugivalo onima koji bi ga proučavali. Moderni znanstveni tim tek je 2017. godine ozbiljno krenuo i napokon uspio dekodirati velik dio tajanstvenog pisma. Tim znanstvenika iz znanstvenog muzeja Ludum na Siciliji započeo je dobivanjem u ruke softvera za razbijanje koda umjetnom inteligencijom dobivenog s dark web-a, nakon čega su unijeli nekoliko jezika za koje su pretpostavili da je sestra Marija mogla poznavati i pustili program da odradi svoje. Otkrili su da je pismo sastavljeno od komadića nekoliko drevnih jezika, uključujući grčki, latinski, runski i arapski, svi pomiješani u svojevrsni kod, i da je puno cjelovitije nego što su očekivali. Direktorica Luduma Daniele Abate rekla je o tom cijelom procesu slijedeće:
"Čuli smo za softver za koji vjerujemo da ga obavještajne službe koriste za razbijanje koda. Softver smo pripremili prastarim grčkim, arapskim, runskom abecedom i latinskim jezikom kako bismo raširili neka slova i pokazali da je doista đavolski. Pismo se pojavilo kao da je napisano stenografski. Nagađali smo da je sestra Marija stvorila novi rječnik koristeći drevne abecede koje je možda poznavala. Analizirali smo kako se slogovi i grafizmi [ili misli prikazane kao simboli] ponavljaju u pismu kako bi locirali samoglasnike i na kraju smo dobili pročišćeni algoritam dešifriranja. Mislili smo da bismo mogli izaći s nekoliko riječi koje imaju smisla. Ali redovnica je dobro vladala jezicima, poruka je bila cjelovitija nego što se očekivalo."


Pa, koji je onda sadržaj pisma, pitate se? Iako su znanstvenici uspjeli prevesti većinu toga, još uvijek postoje dijelovi koji su neshvatljivi, a većina dekodiranog i dalje je uglavnom neshvatljiva i nema puno smisla. Spominje se da su Sveto Trojstvo "mrtvi utezi", i kaže "Bog misli da može osloboditi smrtnike ... Sustav ne funkcionira ni za koga ... Možda je sada Styx siguran", referirajući se na rijeku Styx za koju se govorilo da odvaja zemlju živih od mrtvih u grčkoj i rimskoj mitologiji. Pismo čak iznosi tvrdnju da je Boga izmislio čovjek. Sve bi to bilo zasigurno bogohulno u ono vrijeme. Pa zašto ga je uopće napisala? Tim smatra da je ovo možda bila samo vrlo problematična mlada žena, možda oboljela od shizofrenije, koja je svoje znanje različitih jezika i abeceda koristila za stvaranje vlastitog rječnika i koda za pisanje pisma, Abate je kazala:
"Osobno vjerujem da je časna sestra dobro vladala jezicima, što joj je omogućilo da izmisli kod. A sestra Marija možda je patila od stanja poput shizofrenije, zbog čega je zamišljala dijaloge s vragom."
To još uvijek zapravo ne objašnjava zašto je to uopće učinila, pogotovo jer je znala da to nitko neće moći pročitati. U čemu je bila poanta? Je li to učinila samo kao podvalu ili je putem ovog pisma koje je samo ona mogla razumjeti izražavala svoje nezadovoljstvo crkvom? Je li to bilo samo naricanje siromašne mlade žene koja je izgubila razum? Ili je to možda zapravo stvarno bio vrag koji ga je napisao baš onako kako je rekla? Tko zna? Na kraju, oko pisma još uvijek postoje misterije, s dijelovima koji se još uvijek ne mogu dešifrirati, a s obzirom na to da se o sestri Mariji ili onome što joj se dogodilo nakon ovog incidenta ne zna mnogo, odgovori koje tražimo vjerojatno će ostati izgubljeni u magli vremena .

Izvor:

https://mysteriousuniverse.org/

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno