Subota 16 Listopad 2021

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Na novom planetu uočeno pulsirajuće svjetlo

01 Lis 2010
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

svjetlo, pulsirajuča, svjetlost Australski astronomi su prije gotovo dvije godine uočili misteriozno pulsirajuće svjetlo iz smjera novootkrivenog planeta koji mnogi zovu drugom Zemljom.
Dr. Ragbir Bhathal, znanstvenik sa sveučilišta Western Sydney, uočio je čudan signal još u prosincu 2008. godine, davno prije nego se otkrilo da zvijezda Gliese 581 u orbiti oko sebe ima naseljive planete.

Kao član australskog ogranka SETI-ja, organizacije koja traži znakove komunikacije s udaljenih planeta, dr. Bahathal je pretraživao nebo kad je otkrio sumnjiv signal s područja galaksije u kojoj se nalazi Gliese 581.

Ta je nevjerojatna podudarnost budući da je prije koji dan objavljeno kako su znanstvenici otkrili drugi planet u tom sistemu, Gliese 581g, planet koji je dosad najsličniji Zemlji.

Dr. Bhathal je do svog otkrića došao mjesecima prije nego su astronomi objavili da su pronašli sličan, malo manje naseljiv planet oko iste zvijezde udaljene oko 20 svjetlosnih godina daleko, a taj je planet nazvan Gliese 581e.

"Kad god je vedra noć odem u opservatorij i pregledam nebo, i jednom smo prilikom otkrili signal. Jako sam se uzbudio, pa sam se potrudio analizirati ga. Imamo poseban software koji analizira te signale jer kad proučavate nebeska tijela kroz opremu koju mi imamo, imate puno 'buke'. Tada smo otkrili taj oštri signal, nešto slično laseru", rekao je dr. Bhathal.

Mjesecima nakon tog otkrića pretraživao bi nebo u nadi će pronaći novi signal, ali nikad ga kasnije nije uhvatio.

Dr. Steven Vogt koji je vodio istraživanje na Sveučilištu Kalifornija kaže da je sto posto siguran da na novootkrivenom planetu ima života. Planet se nalazi na području oko zvijezde gdje su uvjeti ni prevrući ni prehladni da bi voda mogla formirati oceane, jezera i rijeke. Čini se da planet ima i atmosferu, gravitaciju sličnu našoj i najvjerojatnije se na njemu može živjeti.

No, loša vijest je to da je novootriveni planet udaljen toliko da bi čak i svemirski brodovi koji putuju brzinom sličnoj brzini svjetlosti, do njega mogli doći tek za 20-ak godina.

net.hr


pulsirajuča, svijetlost, u, svemiru

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno