Nedjelja 17 Listopad 2021

Pretraga

Prepper-iranje

Pročišćavanje vode

17 Kol 2011
(Reading time: 7 - 14 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

voda   Puno je toga napisano o "pročišćavanju" vode i kako je ova ili ona metoda "pročišćavanja" najbolja. Prije nego razmotrimo o tome kako vodu učiniti sigurnom, možda bismo prije trebali razmotriti ono što je čini nesigurnom.

 

ONEČIŠĆIVAČI:

Postoje dvije glavne klasifikacije zagađivača koje trebamo uzeti u obzir - organizmi (živa bića) i kemikalije (koje mogu biti organske i anorganske u prirodi, ali nisu žive).

Opasni mikroorganizmi
Postoji veliki broj vrsta mikroorganizama koji mogu postojati u vodi. Opasnosti u vodi za piće su male - vrlo male. Ja ću staviti grubi raspon veličine mikroorganizama kada ih budem opisivao. Zbog dosljednosti sve ću veličine uzražavati u mikronima (mikron je tisućiti dio milimetra ili milijunti dio metra)

To uključuje:

 Virusi
Virus je dio nukleinske kiseline zamotan u omotač od proteina. To nije stanica ali može se reproducirati i rasti tako što će zaraziti domaćina gdje će umetnuti svoju nukleinsku kiselinu u stanicu domaćina.


Primjeri vodom prenošenih virusa su virusi hepatitisa i Rota virus

voda1

slika 1. Rota virus

 

Virus je najmanja od organskih opasnosti o kojima mi govorimo – oni su u rasponu veličine od 0.3 do 0.01 mikrona.

 

Bakterije
Bakterije su jednostanični organizmi s kompletnom nukleinskom kiselinom (RNK i DNK) i mnogo su veći od virusa (i do 100 puta). Više od 90% bakterija su bezopasne ili korisne za ljude, ali neke su opasne.

Primjeri opasnih bakterija su kolera i tifus. Bakterije su veličine 0.5 do 5 mikrona.

 voda2

 

slika 2. Vibrio cholerae

 

   voda3

 

 

slika 3. Salmonella typhi

 

 

 

 

 

Protozoe (praživotinje)
Protozoe su jednostanični organizmi. Veći su i složeniji od bakterija, obično se nalaze u vodi i tlu. Oni su općenito nevidljivi golim okom – veličine su od 10 mikrona do 0.5 milimetra (ili 500 mikrona) Neke protozoe imaju sposobnost da formiraju ciste.

Ciste
Ciste su začahureni oblici mikroorganizma (koji čekaju povoljne uvjete za razvoj), npr. Giardia ili Cryptosporidium, te ciste mogu preživjeti u vodi ili fekalijama dugo vremena, i u uvjetima u kojima protozoa ne bi.

Na primjer klor i jod ne mogupouzdano ubiti Cryptosporidium cistu

Kemijske opasnosti
Mnoge kemikalije mogu se naći u vodi - to su metali (olovo, arsen, živa),
nitrati / nitriti i još mnogo toga. Njihova prisutnost može biti prirodna ili kao posljedica ljudske aktivnosti.

Rudarstvo može uzrokovati prisustvo metala u vodoopskrbnom sustavu (naročito u manje razvijenim dijelovima svijeta), primjena gnojiva i pesticida su dosta česti uzrok kemijskog zagađenja.Kemijski kontaminanti moraju biti odvojeni od vode da bi voda bila sigurna, jer oni ne mogu biti ubijeni kao mikroorganizmi.  

TRETIRANJE VODE
voda4   Prokuhavanje
Grijanje vode na dovoljno visokoj temperaturi određeno vrijeme , uništit će sve opasne mikroorganizme. Savjeti iz uglednih izvora variraju, ali konsenzus čini se ukazuje na to da će podizanje temperature vode na 100 stupnjeva C ubiti sve bakterije i viruse. Ciste su malo otpornije i savjetuje se da se održava temperatura
od 100 stupnjeva C jednu minutu da bi bili sigurni.

Vrijeme prokuhavanja preporučeno od strane „autoriteta“ je različito. Dva su razloga za to:

 

1. Nadmorska visina (i posljedično tlak zraka) mijenja točku vrenja vode. Uzet ćemo ekstremni primjer, tlak na vrhu
M.Everest-a je oko trećine vrijednosti tlaka zraka na razini mora. Na ovoj visini, voda uzavre na oko 70 stupnjeva C.  Budući da na 82 stupnja C bakterije bivaju trenutno ubijene, problem je očigledan. Prema informacijama američke agencije za zaštitu okoliša, ciste koje su vjerojatno najotpornije od svih mikroorganizama biti će uništene nakon deset minuta kuhanja vode na 70 stupnjeva C.

 

Točke vrenja vode pri različitim atmosferskim tlakovima

 

 

 

2. Zamućenost vode

Mnogi mikroorganizmi se nalaze u tlu. Ako čestice tla plutaju u vodi, oni mogu izolirati mikroorganizme od djelovanja temperature određeno vremensko razdoblje. Što je voda mutnija, to vrijeme vrenja vode treba biti
duže. Još bolje je da prethodno koristite filter za uklanjanje većih čestica tla.

voda5

 

Zaključak:


Čista voda zagrijana do točke vrenja na niskoj nadmorskoj
visini je sigurna od mikroorganizama. Što je nadmorska visina     veća i što je voda mutnija, to dulje treba ostaviti vodu da vrije (do   maksimalno 15 minuta za prljavu vodu na vrhu Everesta).

 

Filtriranje
Postoje zapravo tri vrste filtracije - ja bih ih nazvao "gruba", "fina" i "ultra fina".


Gruba filtracija neće ukloniti ni organske ni kemijske opasnosti jer su otvori na preprekama kroz koje voda prolazi preveliki, čak bi i protozoe mogle proći. Grubom filtracijom ćemo ukloniti sve čestice osim onih finih koje uzrokuju zamućenost.Time ćemo prokuhavanje i kemijsku sterilizaciju učiniti učinkovitijom te ćemo
uvelike poboljšati okus. Najčešći oblik grube filtracije je „Millbankova vreća“ –gusto pletena platnena vreća dizajnom optimizirana za grubo filtriranje.

 

Fina filtracija će sigurno ukloniti protozoe i ciste a kvalitetniji filteri će također ukloniti i bakterije. Kada tražite kvalitetni fini filter, tražite "apsolutno" filtriranje od 1 mikrona ili manje. Najčešći oblik fine filtracije je keramički filter (često se koristi u kombinaciji s drugim što je opisano kasnije). Visoko kvalitetni keramički filteri će trajati neograničeno (dok drugi kombinirani proizvodi neće). Važno je napomenuti da fini filteri, zbog toga što mogu „sakupljati“ bakterije, mogu postati leglo i izvor onečišćenja. Kako bi se ovo sprječilo često se ugrađuju razni sekundarni filtri- najčešće se koristi srebro za sprječavanje razvoja bakterija. Keramički filter će također biti prepreka za neke metale i organske tvari (ali nipošto ne za sve!).

 

Ultra Fina Filtracija
Postoje neki prijenosni filteri koji su u mogućnosti očistiti vodu od virusa. Oni su relativno novi na tržištu i još uvijek relativno skupi. Osim toga postoji proces poznat kao suprotna osmoza. Ovo je jako fini filter koji molekule vode potiskuje pod tlakom od 2.7 do 5.5 bara. Suprotna osmoza može ukloniti ne samo viruse, nego i soli (npr. za proizvodnju pitke vode iz slane vode) i metalne soli.

Kemikalije Postoji niz kemikalija koje mogu ubiti mikroorganizme -možda najčešći su jod i proizvodi na bazi klora.

Klor
Proizvodi na bazi klora napadaju stanične stijenke organizama, a zatim oksidiraju unutarstanični sadržaj, čineći organizam bezopasnim.

 

Izbjeljivač
Najjeftiniji način dodavanja klora u vodu je koristiti obično, nemirisno kućansko bjelilo (5% natrijev hipoklorit). Dodajte jednu kap (0.05ml) po litri – (dvije, ako je voda zamućena) i ostavite najmanje 30 minuta. Najučinkovitije je u toploj vodi. Ovakvim načinom nije moguće uništiti protozoe i ciste. Kućansko bjelilo nije najbolje rješenje za putovanja, jer stalno treskanje bočice može rezultirati gubitkom aktivnosti klora.

 

voda6  Tablete klora
Tablete su daleko praktičniji za nošenje, manje su podložne degradaciji zbog treskanja nego kućno bjelilo, također im je kemijski sastav nešto malo drukčiji (natrij dichloroisocyanurate). Najčešći oblik korištenja je
1 tableta na litru vode (iako bih osobno koristio dvije u mutnoj vodi). Vodu treba ostaviti 10 minuta nakon što je tableta je dodana. „Puritabs“ (najčešći tip) tvrde učinkovito uništava Giardiu.
Imajte na umu da povećana kiselost vode (ph) može smanjiti učinkovitost proizvoda na bazi klora.

 

Jod
Jod se smatra nešto učinkovitiji od klora protiv protozoa i cisti,neki testovi su pokazali da proizvodi na bazi joda uništavaju više od 90% cisti ako djeluju 24 sata.

Postoje neke zdravstvene poteškoće koje mogu nastati zbog dugotrajnog korištenja joda (mogu dovesti do gušavosti tj. strume-povećanje šitnjače). Mala djeca, trudnice i ljudi s alergijom na jod trebali bi izbjegavati proizvode na bazi joda.

Nekima je okus joda neugodan pa koriste "neutralizer" za uklanjanje okusa.
Valja napomenuti da dodavanje „neutralizera“ čini jod nedjelotvornim, može ga se dodavati samo nakon što je jod djelovao u vodi 30 minuta do 1 sat. Treba spomenuti da je "neutraliser" otopina askorbinske kiseline (vitamin C). Otopljeni vitamin C iz ljekarne će raditi jednako dobro (i koštati manje). Rizik korištenja
neutralizera je da će njegovi eventualni ostaci u boci smanjiti učinkovitost joda sljedeći put.

 Jodna tinktura (alkoholna otopina joda) – dostupna u ljekarnama, a sadrži (uglavnom) 2% joda. Predložene
doze se razlikuju, ali da biste uništili ciste,potrebno je pet kapi po litri vode te sačekati 30 minuta do jednog
sata pri sobnoj temperaturi (više ako je hladno)

Imajte na umu da jod ne bi trebao biti pohranjen u plastičnim nego u staklenim bocama sa čepom obloženim bakelitnim papirom.  Jod može promočiti u plastičnim bocama.

Tablete na bazi joda

voda7

 

  Najčešći tip je " Potable Aqua ", tableta su u obliku Tetraglycine hydroperiodide. Svaka tableta sadrži 4
mg joda. Sporo su topive te ih treba koristiti kad je boca otvorena.

Kristali joda (ovu metodu koristi Ron Hood u svojem serijalu The Woodsmaster)
Moguće je napraviti svoju vlastitu otopinu joda Kahn-Visscher-ovom metodom. To ćete učiniti stavljanjem 5g joda u staklenu čašicu ili bočicu (oko 30ml), s poklopcem obloženim bakelitnim papirom. Zatim se čašica/bočica napuni vodom. Tako zasićena otopina će dezinficirati oko 2 litre vode, ali mora se strogo paziti da prilikom izlijevanja otopine kristali ne upadnu u vodu koju ćete piti. Komercijalna verzija ovoga je „Polar Pur“.

Ultravioletno zračenje
Kada se štetni mikroorganizmi izlože ultraljubičastom svjetlu, njihove RNA / DNA bivaju poremećene te tako mikroogranizmi postaju sterilni i sigurni. UV sustavi obično su ugradbeni sustavi za čišćenje vode iz bunara i bušotina. Postoje također i prijenosne varijante - posebice „steri-pen“(„sterilizirajuća olovka“) UV baterija za čišćenje vode. Čak ako ostavimo prozirnu bocu vode na jakom suncu ono će imati blagotvoran učinak na vodu ako je boca dovoljno dugo bila izložena sunčevoj svjetlosti.

 

Adsorpcija
Jedna vrlo korisna stvar u pročišćavanje vode je aktivni ugljen. Aktivni ugljen nije onaj ugljen iz vašeg roštilja (iako je njegov kemijski sastav sličan). To je drveni ugljen koji je obrađen posebnom tehnikom da bi ga se učinilo vrlo poroznim. Zapravo toliko poroznim da gram aktivnog ugljena može imati površinu od oko 2.000
četvornih metara (500 m2 je prosjek). Aktivni ugljen je adsorbent, kemijski veže za sebe određene kemikalije tako što ih zadržava unutar sebe pri njihovom prolasku kroz ugljen, na taj se način uklanjaju iz vode. To ne vrijedi za sve kemikalije – samo neke bivaju adsorbirane:

živa, organski arsen kompleksi, 245 T (dioksin), i klor. Nije dobro ako se klor adsorbira - ugljeni filter će ukloniti „kemijski okus“ iz vode, ali će također postati manje efikasan. Treba uvijek prvo filtrirati pa zatim kemijski
tretirati!

Valja napomenuti da aktivirani ugljen može zarobiti i postati leglo za bakterije. Neki filteri sadržavaju određene materijale (kao što su srebro) kako bi spriječiti takav razvoj bakterija. Dobra je ideja redovito ispirati ugljeni filtar s čistom dekontaminiranom vodom da bi uklonili uklonili bakterije.

Aktivirani ugljen se koristi u dva oblika – granule i kocke.

Destilacija

Često se misli da se destilacijom svaka voda može učiniti sigurnom za piće. Ustvari voda se zagrijava do točke isparavanja te se para opet kondenzira u vodu. Proces vrenja će ubiti sve mikroorganizme a mnoge kemikalije (s višim vrelištem od vode) će ostati u vodi koju grijemo, neće prijeći u destilat. Međutim postoje neke kemikalije (npr. metanol) koji ima niže vrelište od vode te može prijeći u destilat. 

Dodatne informacije:

DESTILIRANA VODA -  Proizvodnja bez struje
1.  Destilirana voda ne provodi struju i nije podesna za dugotrajnu upotrebu za piće, jer ne sadržava minerale i druge bitne sastojke važne za optimalno funkcioniranje organizma .

2.  NE garantira uklanjanje svih kemikalija iz vode jer i kemikalije isparavaju i ponovo kondenziraju zajedno s   vodom.
No, potpuno se eliminiraju otopljeni  minerali, stoga je treba  ponovo mineraliz. u određenoj mjeri za dugotrajno korištenje.


POSTUPAK DESTILACIJE : Najprimitivniji i najrealniji mogući postupak u zadanim uvjetima !

Napuniti posudu od nehrđajučeg čelika ( 3-5 l ) s vodom i postaviti okruglu staklenu posudu na vodu tako da ne dodiruje dno posude.
Treba biti dovoljno vode tako da staklena posuda pluta po površini.
Okrenuti pokopac čelične posude i napuniti ga ledom, snijegom !!?? Staviti na vatru i i zagrijati do vrenja.
Voda koja vrije će isparavati  a kondenzirat će se u dodiru s hladnim poklopcem koji stoji kao prepreka, na njemu će se nakupljati , vratiti u  tekuće stanje i nakapati natrag u staklenu posudu.
Maknuti posudu s vatre , odklopiti i ohladiti prije punjenja u staklene boce ili kanistre.

Postupak se može primjeniti na tekuću, stajaću vodu ili kišnicu, navodno i urin se može ovako destilirati .TABLETE ZA PROČIŠĆAVANJE VODE

Kupuju se u ljekarnama , bez problema.

IZOSAN u tabletama oko 1 kn kom nema ga baš po lj, imaju jak okus po kloru ,
KATADYN MICROPUR Classic tablete nisu za onečišćenu vodu , već samo za održavanje pitke i filtrirane vode do 6 mj , 100 kom 130 kn
KATADYN MICROPUR FORTE su i za onečišćenu vodu kutije od 100 kom po 170 kn, ne drže ih u ljekarnama, nego se treba naručiti, dobiju za dan - dva.

 

Također u American shopu ima za kupiti tablete i otopine za pročišćavanje vode.

Hipermangan također uništava bakterije ,  nabavlja  se u apoteci uz predočenje osobne , jak otrov , može stvarati i druge otrovne spojeve sa vodom i tvarima u njoj. Tinktura : 6 kapi u litri vode.

VAŽNO ! Redovno održavati prati posude za vodu, boce , čuture, posebno navoje jer se na njima nakupljaju bakterije i onda ništa od čiste vode !


U kriznim situacijama se računa 1 litra vode po glavi dnevno, najmanje se troši za piće  - sve drugo troši više vode, što znači da tu šparate na pranju.

 Pronašao sam par znanstvenih radova na temu dezinfekcije vode, pa evo što tamo kažu... Za početak treba razjasniti par stvari.

Što je sigurna voda: to je voda u kojoj je koncentracija patogenih mikroorganizama preniska za bilo kakvu štetu po čovjeka ili infekciju koju bi mogla izazvati.
Sigurna voda ne znači da je voda apsolutno sterilna.
Dezinfekcija je ubijanje ili inaktivacija mikroorganizama koji mogu izazvati zarazne bolesti.
Sterilizacija znači da su svi mikroorganizmi eliminirani.

PROKUHAVANJE VODE:
Temperatura kipuće vode na visini je niža nego na razini mora. Iako će mnogi mikroorganizmi će biti ubijeni pri nižim temperaturama, voda treba vriti s mjehurićima.

Ovaj postupak ubija sve mikroorganizme i stoga dobivamo pitku vodu i na ekstremnim visinama od čak
8.900 m, voda u tom slučaju vrije na oko 70 stupnjeva C (većina crijevnih patogena su biti uništeni na temperaturi od 55 do 80 stupnjeva C)

Bakterijske spore, kao što su npr. spore Clostridium su otporne na toplinu (neke mogu preživjeti duže vremena na temperaturi od 100 C) te su prisutne u našem okolišu, ali one se ne razvijaju u vodi te ne spadaju u grupu crijevnih patogena.

Budući da će crijevni patogeni biti uništeni iste sekunde u vodi koja vrije, a u velikoj će ih mjeri biti uništeni i na temperaturama većim od 60 stupnjevaC, tradicionalni savjeti da voda mora vriti 10 minuta kako bi se osigurala pitkost čine se pretjerani.

Budući da se u vremenu potrebnom za zagrijavanje vode sa temperature od 55 stupnjevaC do točke vrenja odvija proces dezinfekcije, voda koji je dovedena to točke vrenja trebala bi biti adekvatno dezinficirana.

Puštanjem vode da vrije 1 minutu ili stavljenjem poklopca na posudu nakon što smo vodu prokuhali te puštanjem da se voda sporo ohladi dobivamo dodatne mjere sigurnosti.

Iako grijanje vode do točke vrenja nije potrebno, vrenje nam predstavlja točku koju možemo lako prepoznati bez upotrebe termometra.

 
Pitanje člana s foruma:

Čitajući sve ovo o pročiščavanju vode moram postaviti pitanje jer možda nisam sve razumio
kako treba.Na koji (siguran) način pročistiti vodu da je za piće a bez virusa,bakterija,protozoa
kemikalija, i teških metala.Ako taj način postoji jer mi se čini da po ovome i voda koju pijemo putem
gradskog vodovoda zapravo nije 100 % sigurna.Evo priznajem baš mi ne sjeda u glavu.
Nekako imam dojam da je zapravo dosta toga na našem imunitetu.

 

Odgovor autora teme:

Ja sam kupio Travel Tap od firme Drinksafe koja čisti vodu od apsolutno svega, naravno 99% svega, jer sve ne čisti ni neko čudo od NASA-e.

A cijena mi je dosla 37 eura s dostavom.
To bih preporučio svakom tko razmišlja o tome.
Napravio sam istraživanje svih živih i mrtvih filtera i mislim da je ovo najbolje i najpovoljnije riješenje.
Vrlo je jednostavno za upotrebu, uklanja SVE iz vode, nije skupo, filter NEMA rok trajanja tako da se može kupiti i spremiti ako zatreba za 20 godina, a može se i koristiti pa spremiti i NE KORISTI nikakve kemikalije u procesu čišćenja.

Kad je filter potrošen sama boca se "ugasi" i ne možeš je više koristiti dok ne promjeniš filter.
Kontaktirao sam mailom vlasnika firme koji je vrlo ljubazan i odgovara na mailove u roku odmah i objasnio mi je sve što me zanimalo..

Uf poduži članak, ali čisto za informaciju. Sklepan od razno raznnih članaka sa interneta.

pročišćavanje, vode, u, prirodi, preživljavanje

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno