Petak 8 Prosinac 2023

Pretraga

''Teorije'' zavjere

Roswell "NLO incident" i "Alternativne činjenice"

21 Lis 2021
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nije iznenađujuće da je 1997. bila godina u kojoj je afera Roswell "srušen NLO" dosegla svoj apsolutni vrhunac. To je, uostalom, bila ni manje ni više nego 50. obljetnica tajanstvenog događaja.

Gotovo svi koji su bili bilo tko u tadašnjoj Ufologiji komentirali su ili pisali o tom slučaju - uglavnom iz perspektive promicanja i zagovaranja drugog kuta gledišta. Međutim, to nije bio slučaj baš za sve komentatore. Svakako, nije me se dojmio kut vanzemaljaca s aspekta u koji su bili pokušani smješteni. Još uvijek nisam impresioniran ni danas, 2021. Tri godine nakon što je objavljen “Mogul Report” iz 1994., zračne snage su iznenađujuće priznale da su prijavljena viđenja čudnih tijela u Roswellu ipak imala temelj. I ne samo to: zračne snage su tada bile prisiljene riješiti problem "čudnih" tijela vanzemaljaca te su odobrile objavljivanje još jednog izvješća o Roswellu. Posljednja riječ, eto, nije bila posljednja riječ. Posljednja riječ nije se ni vidjela, barem ne u javnosti. Knjiga izdana pod naslovom The Roswell Report: Case Closed, međutim, učinila je vrlo malo-ako uopće imalo-da umanji uvijek prisutnu slavu koja okružuje ovaj slučaj. Zapravo, pitanje zašto je ratno zrakoplovstvo zaključilo da postoji hitna potreba da objasni izvještaje o neuobičajenim tijelima pronađenim u Novom Meksiku (kada ih je vrlo lako moglo sažeto odbaciti kao lažne ili kao suvremeni folklor), vjerojatno je samo pojačalo interes za ono što se dogodilo ili nije dogodilo u Roswellu toga dana 1947.

roswell lutke

Izvješće Zračnih snaga usredotočilo je praktički svih svojih 231 stranicu na navodni oporavak čudnih tijela i ustvrdilo je sljedeće: „„ Vanzemaljci “opaženi u pustinji Novog Meksika vjerojatno su bile antropomorfne ispitne lutke koje su baloni američkih zračnih snaga dizali u visine zbog znanstvenih istraživanja. 'Neobične' vojne aktivnosti u pustinji Novog Meksika bile su lansiranja istraživačkih balona na velike visine i operacije oporavka i spuštanja istih. Izvještaji o vojnim postrojbama za koje se činilo da su stizale nedugo nakon pada letećeg tanjura kako bi se domogle samog tanjurića, ali i "posade", zapravo su bili točni opisi osoblja zračnih snaga angažiranih u antropomorfnim operacijama  povratka balona i lutaka sa vojnih znanstvenih istraživanja. Nema sumnje (radi se, zapravo, o povijesnim zapisima) da su Zračne snage provele široku lepezu testova koristeći lutke za testiranje padova s velikih visina u Novom Meksiku i da su se barem neki od tih testova dogodili u blizini vojne baze White sands i grada Roswell-a. No, jesu li ti isti testovi odgovorni – djelomično ili u cijelosti – za priče o tijelima vrlo neobičnog izgleda koje je vojska pronašla tijekom ljeta 1947.?

roswell lutke1

U vrijeme objavljivanja, zaključci posljednjeg (posljednjeg ...?) Izvješća zračnih snaga izazvali su buru kontroverzi. Iako nema apsolutno nikakve sumnje da su testovi koji koriste antropomorfne lutke bili rasprostranjeni u Novom Meksiku, izvješće Zračnih snaga u velikoj mjeri i vrlo pažljivo zanemaruje činjenicu da su ti posebni testovi započeli tek početkom 1950 -ih. To je pitanje koje se nije izgubilo u glavnim medijima tijekom tiskovne konferencije Zračnih snaga u Pentagonu, koja je popraćena objavljivanjem izvješća u srpnju 1997. Novinar je upitao: “Kako prevariti entuzijaste NLO -a govoreći da govorite o 1947., a zapravo govorite o lutkama koje su se koristile 50 -ih godina, gotovo desetljeće kasnije? ” Glasnogovornik zračnih snaga odgovorio je, nevoljko i primjetno neugodno: "Pa, bojim se da je to problem koji imamo s kompresijom vremena. Ne znam što su vidjeli ‘47., Ali sasvim sam siguran da je to vjerojatno bio projekt Mogul. Ali mislim da ako otkrijete da ljudi pričaju o stvarima tijekom određenog vremenskog razdoblja, počinju gubiti točno kada je bio datum događaja.” Za zapisnik, "kompresija vremena" bila je ekvivalent devedesetih onome što sada znamo i potpuno nam se gadi kao, hm, "alternativne činjenice".

Izvori:

https://www.researchgate.net/figure/Roswell-Daily-Record-July-8-1947-announcing-the-capture-of-a-flying-saucer-Location_fig1_344186953

https://mysteriousuniverse.org/2021/10/the-roswell-ufo-crash-and-alternative-facts/

 

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno