Petak 23 Veljača 2024

Pretraga

Kakvu će novu tehnologiju trebati zrakoplovstvo za prelazak s "pete" na borce "6. generacije"?

22 Lip 2019
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Generacijske oznake koji su dodijeljene borbenim zrakoplovima nisu toliko definitivne kao što ljudi koji tvrde u komentarima ispod većine članaka obično razmišljaju. Korporacije koje dizajniraju i grade ove zrakoplove, vojne snage kojima upravljaju, i analitičari koji provode svoje dane pronalazeći usporedbe i tehničke sheme, mogu vam pružiti nešto drugačiju verziju onoga što zapravo znači biti peta generacija - lovaca - i to iz dobrog razloga. Jednostavno, nema ni jednog sveobuhvatnog upravnog tijela koje bi ovlastilo američku, kinesku, rusku i druge industrije da kažu što trebaju imati na svojim avionima da bizadovoljili sve standarde pojedine generacije.

uvodna6generacija

Unatoč nedostatku formalnih generacijskih zahtjeva, često ćete naći da se industrija može sama uravnotežiti kroz cijenu dostupne tehnologije. Borci pete generacije, na primjer, široko su prihvaćeni kao zrakoplovi koji su dizajnirani sa stealth svojstvenim zračnim okvirom, hvaleći se naprednim sposobnostima umrežavanja, te dovoljno snažnim motorima za „super krstarenje“ ili održavanjem nadzvučnih brzina bez potrebe za naknadno izgaranje. I tehnički, postoje i druge kvalifikacije, ali ni Rusija ni kineska "peta generacija" boraca trenutno ne zadovoljavaju čak ni trećinu osnovnih kriterija, a ipak ih njihove vlade, mediji i veći dio svijeta još uvijek nazivaju borcima "pete generacije".

Stvar je u tome što se za novu generaciju boraca ne mogu uvijek lako definirati sve značajke koje se od njih očekuju - ali upravo to u SAD-u trenutno rade zrakoplovne snage s programom Penetrating Counter Air (PCA).

050812 F 2295B 347.JPG

Program PCA je plan Air Force-a da se počne baviti planovima za novu generaciju zrakoplova 6. generacije koja će im osigurati zračnu dominaciju na bojištima širom svijeta negdje 2030-ih. Za one kojima je možda maglovito što razlikuje lovca sa superiornosti u zraku od kvalifikatora s više uloga koji obično krasi F-35, koncept je dovoljno jednostavan: borac za superiornost u zraku je namjenski izgrađen kako bi se upustio u lov na neprijateljske zrakoplove. Borci s više uloga, s druge strane, često kompromitiraju akrobacije ili brzinu u korist upijanja drugih zahtjeva misije, poput bliske zračne potpore. Američko ratno zrakoplovstvo trenutačno posjeduje prve svjetske lovce pete generacije (F-22 Raptor) i veliku flotu starijih, ali bržih F-15 kako bi ispunili ovu ulogu.

Kakvu će ludu novu tehnologiju PCA borac donijeti na stol? To je u velikoj mjeri upravo ono što zrakoplovstvo pokušava shvatiti. Sve, od besmrtnih rojeva mamaca do hipersoničnih mogućnosti, lebdjeti u zraku je potencijalni napredak koji bi mogao naći dom na PCA-u, ali do danas mnoge od tih tehnologija ostaju čvrsto potisnute na ploču za crtanje. Hypersonics, na primjer, je tehnologija na kojoj Sjedinjene Države i dalje rade i razvijaju je za rakete, s dugim putom razvoja prije nego scramjet tehnologija razvijena za zrakoplove kao što je SR-72 (nasljednik Blackbirda) može pronaći svoj put do novog lovca , Značajno je da se očekuje da će SR-72 biti bez posade, velikim dijelom zbog bioloških naprezanja koje će pratiti kretanje brzinom većom od 5 Macha.Jedna stvar koju Air Force zna sigurno je da očekuje da mrežne sposobnosti tih boraca eksponencijalno rastu u novoj generaciji.

ZS4NR5CHLBBXVNFURDB5VRAPMQ

Umjetnička izvedba borca 6. generacije (Boeing)

“Krećemo se u budućnost u kojoj zrakoplove treba promatrati ne samo kao elemente jedinstvenosti, nego kao sustav informacijskih čvorova - senzora-pucač efektora. Radi se o stvaranju cjelokupnog sustava koji se samooblikuje i samo-iscjeljuje s većim stupnjem svjesnosti nego što ga protivnik može postići, i mnogo višim stupnjem preživljavanja “, rekao je general David Deptula, bivši planer američkog zrakoplovstva u napadima u operaciji Pustinjska oluja i trenutni dekan Instituta za svemirske studije Mitchell.Također je sasvim sigurno da će novi borci potajno skrenuti do daleko veće ekstremnosti nego čak i tajni F-35, stavljajući veći naglasak na distribuciju topline kako bi ublažili oružje koje koristi infracrvene toplinske potpore za pronalaženje i zaključavanje mete. Međutim, unatoč tome što je usmjeren na angažmane zrak-zrak, PCA možda neće završiti manjim ili više akrobatskim mogučnostima od prethodnih mlažnjaka. Unutar zrakoplovne zajednice raste kontingent koji vjeruje da je dog fight stvar prošlosti. Oni tvrde da veći, teži i skrovitiji avion može proširiti mogučnosti F-35 i njegovu taktičku strategiju angažiranja protiv protivnika iza horizonta kroz umreženo ciljanje imovine i još napredniji paket senzora. U toj viziji budućnosti, nošenje više oružja za suradnju protiv protivnika prije nego što oni uopće mogu doći do vas, može biti vrijednije od toga da ih uspijemo izvući jedan na jedan kada jednom stignu tamo.

imagesvc.timeincapp.com 1024x523

Zapravo, postoji vjerojatnost da lovac za nadmoć u zraku u budućnosti možda neće biti samo jedan zrakoplov.
"Kada pogledate - kroz objektiv mreže - i gledate na superiornost u zraku kao na misiju, kao pristup obitelji- prijateljskih sustava, možete vidjeti zašto ne čujete mnogo o zamjeni, A za B ”, rekao je načelnik Generalštaba zrakoplovstva Dave Goldfein prošlog ožujka za News.
“Zato što zamjena možda nije samo jedna platforma, možda su dvije ili tri različite vrste sposobnosti i sustava. I dok budemo gledali na superiornost u zraku u budućnosti, osiguravajući da napredujemo, da ostanemo ispred protivnika, mi gledamo na sve te opcije.

Izvor

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno