Nedjelja 28 Studeni 2021

Pretraga

"Nuklearne muhe" brane neretvanske mandarine

09 Lis 2012
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

neretvanske-mandarine-stite-musice-sterilizirane-radijacijom-slika-625765 

 

Najezda koja uništava urod

Neretvanske mandarine od napada sredozemne voćne muhe brane se steriliziranim mužjacima uvezenim iz laboratorija u Izraelu, gdje su bili izložen X-zrakama, nakon čega su ostali neplodni.

Ova za naše područje nova metoda u svijetu je poznata već četrdesetak godina. Primjenjuju je sve agrumarske zemlje, Španjolska, Tunis, Maroko, Južna i Srednja Amerika, Južna Afrika... iz kojih Hrvatska uvozi voće, a učinkovita je bila i kod suzbijanja CC muhe u Africi i ljudožderske muhe na američkom kontinentu.

Inače, suzbijanje voćne muhe bez primjene kemijskih sredstava, koja na mandarinama godišnje nanese štetu veću od dva milijuna kuna, problem je s kojim se godinama bore neretvanski plantažeri. Kako muha uglavnom napada plod mandarine u vremenu zriobe (ubode ga polažući jaje, zbog čega se mandarina ucrva i istruli), isključena je primjena insekticida. Stoga se u dolini Neretve već nekoliko godina provodi projekt „oslobađanja sterilnih kukaca“, kao revolucionarna metoda u suzbijanju sredozemne voćne muhe.


Zaštićeni krajolik


Budući da je dolina Neretve zaštićeni krajolik, a imajući na umu i svjetske trendove proizvodnje zdrave hrane, ne preporučuje se primjena insekticida, pa su se stoga stručnjaci Zavoda za zaštitu bilja opredijelili za novu metodu suzbijanja sredozemne voćne muhe.

Riječ je o laboratorijski uzgojenim kukcima, steriliziranim radiokativnom tehnologijom, koji se puštaju na plantaže. Mužjak se ozrači da bi ostao neplodan. Rezultati ove metode vidljivi su nakon oplodnje divljih ženki uz pomoć sterilnih mužjaka jer iz jajašca koje ženka „ubode“ u plod mandarine ne razvija se ličnika - crv. Plantažeri s kojima smo razgovarali zadovoljni su primjenom sterilnih kukaca u mandarinama jer insekticidi koje su do sada primjenjivali nisu dali odgovarajuće rezultate.

– To je najučinkovitija i ekološki prihvatljiva metoda - pojasnio je predsjednik Udruge “Mandarina” Mijodrag Kiridžija, naglašavajući da se muha ne može potpuno iskorijeniti ali da štete od nje mogu biti minimalne.

Naime, na plantažama u donjem Poneretvlju gdje su ispuštani sterilni mužjaci štete se mjere u promilima za razliku od plantaža u okolici Metkovića na kojima je crvljivost puno veća.

IPA projekt

Osim u dolini Neretve metoda oslobađanja sterilnih kukaca primjenjuje se i u zemljama Europske unije gdje također daje iznimno dobre rezultate.

- Sterilni kukci ne remete prirodnu ravnotežu i nema nikakve štete za plod mandarine, niti za okoliš. Struka se slaže da je to dugoročno ispravna metoda za proizvodnju mandarina u dolini Neretve jer se štete mogu držati pod nadzorom - pojasnio je agronom Robert Doko, naglašavajući da je riječ o takozvanom karantenskom štetniku koji se ne smije pojaviti ni u jednoj mandarini koja se izvozi.

Ovakva tehnologija razvija se i za suzbijanje štetnika na jabukama, breskvama i duhanu, a uskoro kreće i suzbijanje pojedinih vrsta komaraca koji su prenositelji opasnih bolesti kod ljudi.

Nakon što dobro obave posao, sterilni će se kukci iz doline Neretve izvesti u susjednu BiH, gdje su neposredno uz granicu plantaže bresaka na kojima sredozemna voćna muha u sezoni berbe nanosi velike štete. Već su obavljeni razgovori na nižim županijskim razinama, a konačno odobrenje dat će dva ministarstva poljoprivrede.

- Riječ je o IPA projektu prekogranične suradnje a cilj je sterilne kukce primijeniti na plantažama bresaka i drugog voća u Hercegovini, kazao je županijski pročelnik za poljoprivredu, Ivica Prović.

- Borimo se za zaštitu zemljopisnog porijekla mandarine da naša neretvanska mandarina postane izvozni brend. I ova metoda suzbijanja sredozemne voćne muhe dio je intenzivne proizvodnje mandarina, kakva se planira u dolini Neretve, istaknuo je Prović.

Stanislav Soldo

izvor: slobodnadalmacija.hr

 

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno